Spanacul este atat de des intalnit in bucataria de la noi, incat, practic nu mai are nevoie de nicio prezentare. A fost, poate, unul dintre alimentele pe care, micii fiind, l-am consumat cu greu, motivat doar de forta lui Popeye, din desenele animate. Dincolo de beneficiile sale nutritive, spanacul face minuni pentru sanatate.
Descrierea plantei. Unde gasesti spanacul
Spanacul este o planta legumicolo, anuala, care isi are originea in Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta. Spanacul nu creste foarte inalt si atinge cel mult 30 de centimetri in inaltime.
Frunzele spanacului, ceea ce consumam de la aceasta planta, au o forma de sageata, cu petiolul lung si sunt usor ovat-alungite. Frunzele au o textura carnoasa si o culoare care bate spre verde inchis.
In scopuri medicale sunt utilizate si semintele de spanac, care sunt preparate sub forma de infuzie sau de decoct.
Beneficii spanac
Spanacul (Spinacia oleracea) are un continut bogat in minerale, vitamine, patasiu, magnezium zinc, fier, calciuc, vitamina A, vitamina C, vitamina K, dar si in betacaroten, xantina, luteina si clorofina. Spanacul are un continut scazut in grasimi.
Preparatele din spanac actioneaza ca un medicament, avand un rol esential in ameliorarea sau chiar in prevenirea unor afectiuni.
Spanacul este un bun adjuvant in ameliorarea hipertensiunii arteriale, a scorburului, a starii de slabiciune, a avitaminozei, dar si pentru tratarea tusei, acneei sau a anemiei.
Spanacul este un anticancerigen natural, stimuleaza functia pancreasului si este recomandat in starile de convalescenta, de slabire a organismului dupa o boala complicata, dar si in caz de oboseala si epuizare.
Sunt studii care vorbesc despre beneficiile pe care consumul de spanac in timpul sarcinii le are asupra buna dezvoltare a fatului. In plus, spanacul sustine fortificarea vaselor de sange, a inimii si a ochilor.
Planta este un bun laxativ si depurativ, fiind, de multe ori utilizat in dietele de detoxifier facute primavara. Totodata, datorita continutului mare de fier, spanacul este un bun aliat in lupta cu anemia.
Semintele de stomac sunt utile in combaterea constipatiei.
Cum sa folosesti spanacul
Spanacul este bogat in betacaroten si in luteina, fiind recomandat pentru imbunatatirea vederii. Specialistii in plante spun ca ideal este sa prepari spanacul pentru ca in acest fel betacarotenul este mai usor de absorbit in organism.
Sanatatea ochilor este sustinuta si de vitamina A prezenta in spanac, vitamina care are menirea sa reduca iritatiile oculare, dar si senzatia de ochi uscati. Luteina si zeaxantina actioneaza ca protectori impotriva radiatiilor UV, prevenind aparitia cataractei.
Continutul ridicat de potasiu, dar si cel scazut de sodiu fac din spanac un aliat in lupta cu valorile mari ale tensiunii arteriale. Prin potasiu, normalizeaza valorile marite ale tensiunii arteriale, fiind recomandat in dieta hipertensivilor. Acidul folic din spanac contribuie si el la scaderea tensiunii si, in plus, ajuta la relaxarea vaselor de sange si a arterelor.
Citeste si: Cum sa folosesti limba cerbului. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Coenzima Q-10 din spanac, este un antioxidant care ajuta la dezvoltarea si fortifierea musculaturii.
Spanacul este numai bun in pierderea kilogramelor in plus, fiind recomandat de catre nutritionisti in curele de slabire. Asta si pentru ca proteinele din spanac sunt metabolozate foarte repede in aminoacizi, iar metabolismul este foarte usor pus in miscare. In plus, spanacul contine un compus, tilacoida, care taie din pofta de mancare si previne rontaiala dintre mese.
Spanacul este recomandat in afectiunile gastrice, de tipul gastritei si a ulcerului, avand potentialul de a sprijini organismul sa se vindece mai repede. Plantactioneaza ca un pansament gastric reducand inflamatia si disconfortul asociat acesteia.
Asa cum am spus deja, spanacul este un aliment recomandat in regimul alimentar al femeilor insarcinate datorita continutului de acid folic, responsabil cu o buna dezvoltare a fatului si prevenirea aparitiei mutatiilor genetice. Si vitamina A contribuie la buna dezvoltare a bebelusului.
Spanacul este una dintre plantele care aduc beneficii parului si pielii, in special datorita continutului de vitamina A si vitamina C, ultima fiind un element vital pentru producerea de colagen.
Preparare si administrare
Spanacul se poate prepara in diverse forme, cel mai des utilizate fiind prin fierbere, in supe, ciorbe si mancaruri.
Nutritionistii recomanda, mai degraba, acolo unde nu exista contraindicatii sa atentionari speciale, consumarea frunzelor de spanac in forma cruda, adica in salate. Daca preferi mai degraba varianta lichida, atunci il poti include in reteta de smoothie sau iti poti face un suc din frunze de spanac.
Semintele sunt si ele utilizate medical, sub forma de infuzie sau decoct. Te-as sfatui, insa, sa ceri sfatul medicului inainte de a le utiliza.
Spanacul. Contraindicatii si reactii adverse
Chiar daca este extrem de sanatos si vine cu o serie de beneficii pentru organism, fiind util si in ameliorarea simptomelor unor patologii, spanacul are si contraindicatii.
Persoanele care sufera de gutra, reumatism, hepatita, pietre la rinichi sau la vezica sau inflamatii gastrice, dar si de artrita nu ar trebui sa consume spanac sau, o pot face, daca au acordul medicului curant.
In plus, sunt studii care spun ca spanacul, consumat in exces, ar favoriza aparitia pietrelor la rinichi, in vreme ce alte studii vorbesc despre interactiunea dintre spanac si medicamentele anticoagulante, de tipul warfarinei. Asadar, persoanele cu probleme de coagulare a sangelui ar trebui sa ceara sfatul unui hematolog inainte de a consuma spanac.
Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa utilizezi cantitatile recomandate.