Cum sa folosesti rapita. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti rapita. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti rapita. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Rapita e din ce in ce mai celebra datorita pozelor pe care cei mai multi dintre noi aleg sa le faca primavara in campurile perfect galbene. Este utilizata si in bucatarie si are proprietai importante care o duc si in zona plantelor medicinale.

Cum sa folosesti rapita. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Beneficii rapita

Beneficii rapita
Beneficii rapita

Rapita (Brassica napus) este recunoscuta dupa florile de un galben intens si proaspat. Trebuie sa stii, insa, ca rapita este o planta anuala pe care o cultivam, de cele mai multe ori pentru seminte, si ca este una dintre cele mai eficiente plante oleaginoase din lume. O gasesti cultivata cu precadere in zonele de campie.

Rapita este o planta bogata in elemente esentiale pentru buna functionare a organismului nostru, printre care mentionez proteine, minerale precum calciul, fierul,  fosforul, potasiul si sodiul, dar si hidrati de carbon, glucide, mucilagii si vitaminela A, B1, B2 si C, dar si beta-caroten si niacin.

Citeste si: Cum sa folosesti fructele de aronia. Proprietati, beneficii, contraindicatii

Desi proprietatile acestei plante au fost documentate abia la jumatatea secolului trecut, trebuie sa iti spun ca specialistii in sanatate recomanda utilizarea acestui remediu intern sub forma de infuzie si decoct.

Asadar, sub aceasta forma, rapita este benefica in ameliorarea anginelor pectorale, a bolilor renale, ca adjuvant in enterite, dar si in guta si cancer, mai ales in cancerul mamar si cel de piele.

Din punct de vedere medical, folosim radacinile si florile, planta fiind un remediu de incredere in ameliorarea afectiunilor de tub digestiv dar si pentru a preveni aparitia unor boli cardiovasculare.

Uleiul de rapita este bogat in acizi grasi si ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, in vreme ce mierea de rapita este un bun adjuvant in tratarea osteoporozei. 

Indicatii terapeutice

Afectiuni articulare
Afectiuni articulare

Ceaiul de rapita este indicat in afectiuni respiratorii, cardiace, articulare sau renale. Se recomanda administrarea a cate doua ceaiuri in fiecare zi. Pentru a obtine acest remediu au nevoie de doua linguri de frunze proaspete, tocate marunt, care se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita pentru 10 minute. Se strecoara inainte de a fi consumat.

Uleiul de rapita, pe de alta parte, este util in tratarea afectiunilor de tub digestiv, amelioreaza constipatia, ajuta la eliminarea parazitilor intestinali si la drenarea ficatului. In cazul constipatiei cronice, se recomanda administrarea unei lingurite de ulei in fiecare zi.

Aceeasi recomandare se aplica si pentru afectiunile ficatului si chiar pentru ameliorarea ascitei. Daca suferi de paraziti intestinali, atunci este recomandat sa consumi cate trei lingurite de ulei de rapita in fiecare zi.

Asa cum am spus, mierea de rapita este recomandata ca adjuvant pentru ameliorarea osteoporozei, dar si pentru tratarea unor boli de ficat, de pancreas sau de splina. Trebuie sa mai stii ca un consum regulat de miere sustine refacerea si mentinerea elasticitatii peretilor vasculari.

Cum sa folosesti rapita. Preparare si administrare

Cum sa folosesti rapita
Cum sa folosesti rapita

Ceaiul se poate prepara din 250 ml de apa fierbinte si o inflorescenta de rapita care se infuzeaza pentru 8 minute. Infuzia ar trebui consumata calda si intr-o doza care sa nu depaseasca doua cani zilnic.

Tinctura de rapita, utilizata pentru normalizarea nivelurilor hormonale, dar si ca adjuvant in tratarea fibroamelor, se prepara din doua linguri de frunze de planta uscata care se adauga la un litru de apa clocotita.

Cele doua ingrediente sunt lasate sa fiarba impreuna pentru 20 de minute. Compozitia se toarna apoi intr-un recipient care se inchide ermetic si se pastreaza acolo pentru 2 ore inainte de a fi utilizata. Se administreaza nu mai mult de 50 ml la o doza, in cel mult 4 doze in fiecare zi. Tratamentul nu poate depasi trei luni.

Sucul de rapita se utilizeaza pentru ameliorarea prostatei si a disfunctiilor sexuale la barbati. Pentru a o prepara trebuie sa macini iarba, florile, semintele si tulpinile plantei intr-un blender, sucul rezultat se va strecura si se va administra cate 50 ml de trei ori pe zi, după masă. Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca doua saptamani.

Contraindicatii si efecte adverse

Rapita
Rapita

Rapita este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza, dar si persoanelor care sufera de tulburari de coagulare a sangelui.

Pe de alta parte, nu este recomandata celor care sufera de pietre la rinichi pentru ca, din cauza efectului diuretic, pietrele se pot misca si pot favoriza aparitia blocajului renal.

Desigur, persoanele care sufera de diverse alergii, ar trebui sa discute cu medicul inainte de a consuma produse din rapita.

Toxicitate. Nu este documentata, insa iti recomandam sa folosesti cantitatile recomandate.