Limba cerbului sau navalnicul este o planta medicinala, care se simte bine in emisfera nordica. Planta vine cu o serie de beneficii si indicatii terapeutice, dar si cu o serie de contraindicatii.
Descrierea plantei. Unde gasesti limba cerbului
Limba cerbului sau navalnicul este o feriga care traieste, de obicei, in emisfera nordica. Nu este o planta rara, ci destul de comuna in Europa. Poate fi regasita, e drept, mai rar, si pe continentul nord-american, si cu ceva modificari morfologice, planta din America fiind de fapt, o variatie a celei europene.
Plantele au, de cele mai multe ori, frunze nedivizate. Numele limba cerbului vine tocmai de la forma acestor frunze, care seamana cu o limba. Frunzele au pana la 60 de centimetri lungime si 3-6 latime.
Aceasta planta se simte bine pe un sol neutru, calcaros, dar si pe soluri umede, cu fisuri, in zonele umbrite.
Beneficii limba cerbului
Frunzele de limba cerbului (Asplenium scolopendrium) sunt bogate in enzime, tanin, vitamine si mucilagii, toate cu efecte astringente, diuretice si de inducere a transpiratiei. Este o planta utilizata inca din vechime, de cele mai multe ori pentru ameliorarea dizenteriei si a diareei.
Asadar, primul beneficiu este cel de ameliorarea a diareei. Este recomandata administrarea de infuzie. Este important ca infuzia sa foe consumata cate putin, pe toata durata zilei. Crampele abdominale vor fi reduse treptat, iar diareea se va ameliora pana ce va disparea.
Limba cerbului este o planta prietena cu functia urinala din organism, prin efectele sale duretice. Infuzia este indicata in infectiile urinare, dar si ca aliat in lupta cu kilogramele in plus, ajutand la eliminarea surplusului de apa din corp. Infuzia poate fi utilizata in eliminarea pietrelor de la rinichi. Este recomandata administrarea unei doze cat mai mari de infuzie, eliminarea pietrelor realizandu-se mai usor, cu ceva mai putine dureri.
Citeste si: Cum sa folosesti sfecla rosie. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Planta poate fi utilizata si in ameliorarea tusei convulsive, actionand ca un expectorant natural. Este o planta recomandata in virozele respiratorii, dar si raceli, unde nactioneaza ca decongestionant nazal.
Navalnicul scade febra, fiind utilizat ca adjuvant, pe langa tratamentele alopate. Tot ca adjuvant, navalnicul poate fi recomandat de medic in disfuncțiile biliare.
Trebuie sa mai stii ca limba cerbului amelioreaza zgarieturile si arsurile si ca, utilizata la nivel cutanat, aceasta planta accelereaza proceul de vindecare a ranilor. Sunt indicate aici tinctura de navalnic sau un unguent din comert, insa poate fi utilizata, la fel de bine, o discheta demachianta pe care se aplica infuzie.
Aceasta feriga, preparata ca decoct, are rolul de a regla productia de sebuum la nivelul scalpului, fiind utilizata in clatirea parului gras, dupa ce aceasta a fost bine spalat.
In fine, ramanem in zona de ingrijire si iti mai spun ca planta hidrateaza pielea sensibila si calmeaza iritatiile.
Navalnic. Indicatii terapeutice
Limba cerbului este indicata in tratarea problemelor digestive, a durerilor specifice gutei si reumatismului, dar si in ameliorarea unor probleme renale sau de fiere, sau, asa cum am spus, este utilizata la reducerea simptomelor din raceala si viroze.
Pentru eliminarea pietrelor de la rinichi si de la fiere se bea ceai de limba cerbului, in amestec cu coaja de portocala, timp de 2-3 luni. este recomandat ca ceaiul sa inlocuiasca integral consumul de apa.
Infuzia din frunze proaspete este indicata in inlaturarea diareei si a disconfortului abdominal asociat, dar si ca adjuvant in reducerea febrei si pentru ameliorarea diurezei scazute.
Hernia poate fi ameliorata cu limba de cerb fiarta in alcool. Produsul obtinut astfel de aplica sub forma de compresa pe spate sau pe orice zona afectata de dureri osoase si articulare.
Ceaiul de limba cerbulului, utilizat la clatirea gurii previne formarea placii bacteriene si intareste gingiile.
Rizomul de limba cerbului, atent maruntit, poate fi aplicat pe rani, arsuri si eczeme pentru ameliorarea disconfortului si pentru accelerarea procesului de vindecare.
Asa cum am spus, clatirea parului cu infuzie sau decoct de limba cerbului amelioreaza scalpul seboreic, reduce senzatia de prurit si ajuta la regenerarea parului.
Cum sa folosesti limba cerbului
Ceaiul de limba cerbului se prepara cu frunze tocate marunt, asociate cu coaja de portocala. Acestea se pun intr-un tifon, se leaga, iar saculetul astfel obtinut se va pune intr-o cana, peste care se adauga apa fierbinte.
Se va lasa la infuzat timp de 5-7 minute, apoi se va consuma, cu inghitituri mici. Este important ca tratamentul sa fie urmat cel putin 2-3 luni si ca infuzia sa fie administrata dimineata si seara.
Infuzia se prepara similar, utilizand frunze de limba cerbului tocate marunt. Nu se va administra o doza mai mare de trei cani in fiecare zi.
Asa cum am spus, rizomul maruntit poate fi aplicat, atat ca o cataplasma, cat si ca o compresa pe locurile afectate de dureri osoase si articulare.
Pentru clatirea parului, infuzia se va prepara cu o cana de apa fierbinte in care vor fi infuzate 1-2 lingurite de planta. Infuzarea dureaza 15 minute.
Contraindicatii si reactii adverse
Limba cerbului este contraindicata femeilor insarcinate, din cauza efectelor pe care le poate avea asupra fatului, dar si femeilor care alapteaza.
Este important ca aceasta planta sa nu fie administrata concomitent cu medicamente care contin litiu, deoarece navalnicul afecteaza modul in care organismul proceseaza si elimina litiul, existand riscul de complicatii.
Inaintea utilizarii limbii cerbului este recomandata o discutie cu medicul curant sau de familie, deoarece aceasta planta poate distruge vitamina B1 din organism.
Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.