Cum sa folosesti fructele de aronia, beneficii si contraindicatii. Aronia este un arbust cu proprietati vindecatoare, care isi are originea pe continentul nord-american, unde este prezent in flora spontana. A fost aclimatizat si in Europa, undeva in secolul al XIX-lea, fiind adus din America de catre rusi.
Cum sa folosesti fructele de aronia. Ce beneficii si contraindicatii au acestea
Este important sa stii ca desi fructele de aronia sunt fructe de padure, acestea se inrudesc cu marul. Fructele pot fi rosii sau negre si au un efect tonic asupra orgnismului, fiind considerate cele mai sanatoase fructe pentru consum.
Au o serie de vitamine si minerale, extrem de concentrate, dar si alti compusi care sustin si potenteaza imunitatea, echilibreaza organismul si scad nivelul hormonilor stresului. Aronia sunt bogate in antocianine, substante care se regasesc si in semintele strugurilor.
Aronia vine cu multe beneficii pentru sanatate, insa este important ca aceasta planta sa fie folosita corect.
In primul rand, prin concentratia ridicata de catehina, luteina sau caroten, aronia este un antioxidant natural care ajuta la eliminarea radicalilor liber, avand rol important in curele de detoxifiere. Actiunea acestei plante, prin acidul folic din componenta, este de a preveni aparitia mutatiilor genetice, fiind, de altfel, recomandata femeilor insarcinate.
Asa cum am spus deja, aronia potenteaza sistemul imunitar prin antioxidantii pe care ii contine, dar si prin cantitatea generoasa de vitamina C. In plus, aceasta vitamina stimuleaza activitatea celulelor albe din sange, responsabile cu apararea organismului impotriva infectiilor si sustine producerea de colagen, esential pentru functionare unor organe, dar si a unor tesuturi.
Trebuie sa iti mai spun ca aceste fructe au cel mai mare continut de vitamina P, un compus care sustine fixarea in organism a vitaminei C si ajuta, in acest fel, mentinerea sau refacerea tonusului vaselor capilare.
In plus, aronia este benefica functiei cognitive pe care o sustine prin limitarea actiunii radicalilor liberi. Fructele de aronia cresc activitatea neuronala si intaresc legaturile stabilite intre neuroni, reduc stresul oxidativ si efectele acestuia si, in plus, previn instalarea diferitelor tipuri de dementa, inclusiv a dementei Alzheimer.
Carotenul din luteina din fructele de aronia previn degenerarea celulelor ochiului si instalarea cataractei.
Trebuie sa mai stii despre aronia ca are un continut ridicat de potasiu, avand, in acest fel, efecte benefice asupra inimii, gratie efectului vasodilatator al acestui compus chimic. Consumul fructelor de aronia duce la reglarea nivelului tensiunii arteriale si scade riscul de imbolnavire cardiaca si de aparitie a infarctului.
Fructele de aronia sunt bogate in fibre dietetice si prin acesta ajuta la normalizarea nivelului de glucide din sange, prevenind aparitia de cresteri bruste ale glicemiei, fiindu-le astfel, de mare ajutor, diabeticilor.
Despre aronia trebuie sa iti mai spun ca sunt studii destul de recente care au documentat faptul ca aceasta are un efect benefic in raceli, atat prin potentarea imunitatii, cat si prin eliminarea infectiilor care apar la nivelul aparatului respirator, avand un afect antibacterian.
Astfel, fructele de aronia sunt recomandate in raceli, gripe si viroze, dar si pentru consumul preventiv, mai ales in sezonul rece.
Trebuie sa iti mai spun ca fructele de aronia te ajuta sa slabesti mai usor si sa iti mentii greutatea dorita prin detoxifierea organismului si curatarea vaselor sanguine de grasimea depusa.
Vreau sa iti mai spun ca pentru a asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale, ai nevoie de cel mult 15 grame de fructe de aronia sau 100 ml de suc proaspat.
Este important sa iti mai spun ca sucul de aronia trebuie sa fie consumat cu cel putin o jumatate de ora inainte de masa si daca optezi pentru aceasta varianta, atunci poti bea cate 50 de ml inaintea fiecarei mese principale, timp de o luna, daca il consumi preventiv.
Citeste si: Cum sa folosesti catina: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Daca il bei ca remediu, atunci poti bea o cantitate mai mare, tot de trei ori pe zi, inaintea meselor principale, si pe o perioada mai lunga de timp.
Acum, sa vorbim un pic si despre ce contraindicatii au fructele de aronia. Trebuie sa stii ca aceste fructe nu le sunt recomandate celor care sufera de ulcer gastric sau ulcer duodenal si nici persoanelor care au un grad mare de coagulare a sangelui.
Totodata, sunt persoane la care consumul de fructe de aronia este asociat cu greata, varsaturi, diaree si chiar leziuni renale si din acest motiv este indicat sa ceri sfatul unui medic inainte de a le folosi.