Pescuit la clean. Cum sa prinzi acest peste si unde poate fi gasit. Pescari din categoria amatorilor sau pescari cu ceva mai multa experienta, care prefera pescuitul sportiv, tuturor ne place pescuitul la clean. In special atunci cand vorbim despre pescuitul in ape de rau sau in lacuri.
Daca si tu planuiesti la iesi la pescuit de clean, sunt cateva detalii pe care ar fi bine sa le stii inainte de a te apuca de treaba. Nu de alta, dar mai mult ca sigur ca iti doresti sa nu te intorci cu mana goala acasa. Asadar, cum sa pescuiesti, de fapt, la clean pentru a avea rezultate cat mai bune? Hai sa aflam impreuna care sunt ponturile pe care ni le dau pescarii cu ceva mai multa experienta!
Cum arata cleanul si unde il gasim
Cleanul (Squalius cephalus) face parte din categoria ciprinidelor, familie in care ii regasim si pe mult mai cunoscutii crapi sau carasi. Aspectul cleanului este insa destul de diferit, putand fi recunoscut usor in comparatie cu ceilalti membrii ai familiei sale.
Cleanul are un corp alungit cu o forma usor aplatizata in lateral, acoperit cu solzi iesiti bine in relief. Totodata, remarcam un cap de mici dimensiuni si usor turtit in partea superioara. O diferenta in raport cu crapul o putem remarca si la nivelul buzelor, ale cleanului fiind mai subtiri.
Lucrurile sunt destul de clare si in ceea ce priveste culoarea cleanului. Este un peste de nuanta verde maronie, cu irizatii argintii pe lateralele corpului, in timp ce zona abdominala are o nuanta alb-galbuie. Inotatoarele cleanului sunt bine definite, culoarea lor fiind diferita in functie de varsta pestelui.
De regula, cleanul are o lungime de aproximativ 25 – 30 cm, insa in unele cazuri mai speciale se poate ajunge si la o lungime considerabila de aproximativ 1 metru. Marea majoritate a exemplalelor de clean au o greutate de 200 – 250 de grame. Extrem de rar insa, pot fi gasite si adevarate trofee, cu o greutate de peste 5 – 6 kilograme.
In mod normal, cleanul poate fi gasit in rauri cu ape ceva mai limpezi, dar si in anumite lacuri. Cleanul prefera ape cu un fund mai nisipos, pietros sau chiar argilos. Totodata, trebuie stiut faptul ca acest tip de peste nu prefera sub nicio forma apele cu funduri maloase. Este bine de stiut si faptul ca acest clean prefera in general apele ceva mai reci, ceea ce inseamna ca poate fi gasit destul de usor in bazine hidrografice din zone deluroase.
Pescarii pentru care acest tip de peste prezinta interes mai trebuie, de asemenea, sa stie ca pestele isi depune icrele in perioada aprilie – iunie in zonele pietroase de pe fundul apei, in zonele mai adanci, acolo unde curentii apelor sunt mai lenti. De asemenea, cleanul poate alege sa isi depuna icrele si in zonele cu vegetatie subacvatica, unde ouale se pot lipi de frunzele plantelor.
Nu este un peste de talie prea mare, insa cleanul se regaseste pe lista pestilor preferati de multi pescari. Si asta pentru ca are o carne foarte gustoasa. In plus, cleanul poate fi pescuit pe tot parcursul anului. Toamna insa se poate dovedi cea mai buna perioada in cazul cleanului, acesta putand fi intalnit la vanatoare la suprafata.
Cleanul este considerat un peste extrem de sperios si de precaut, ceea ce inseamna ca pescarul trebuie sa se armonizeze cat de bine poate cu natura si sa aiba rabdare. Linistea deplina este recomandata in cazul in care chiar iti doresti sa ai succes atunci cand vine vorba despre pescuitul la clean.
Pestele se poate lauda si cu o vedere excelenta, asa ca profilul pescarului ar fi bine sa fie cat mai putin evident. Poti apela, spre exemplu, la un echipament de camuflah pentru a nu iesi prea tare in evidenta.
Pescuit la clean. Ce momeli trebuie sa utilizezi
In primul rand, trebuie sa stii ca vorbim despre un peste omnivor, asadar cleanul mananca resturi vegetale, dar si larve, moluste de dimensiuni mici, icre sau chiar mici broaste. Desigur, sa nu uitam faptul ca acest peste prefera si fructele precum mure sau cele din gama socului.
Cleanul va cauta de mancare in general pe timpul noptii, insa cand temperatura apelor va creste putem intalni acest peste aproape de suprafata apei, inotand impotriva curentului si asteptandu-si “masa”.
Cele mai bune momeli pentru un pescuit la clean cu cele mai bune rezultate sunt viermusii, greierii dar si unele specii de lacuste, boabele de porumb la borcan, ramele rosii, mamaliga, dar si boabe de visine, dude ori boabe de struguri.
Pescuit la clean. Cum sa o faci in functie de anotimp
Daca pescuiesti pe timp de iarna, trebuie sa stii ca acest peste va sta la adancime, pentru ca temperatura apei este ceva mai ridicata. Asadar, iti recomandam sa folosesti o lanseta sau o varga, impreuna cu o pluta. Ca si momeli, este indicat sa folosesti rame rosii, pestisori vii sau chiar intestine de pasari.
Primavara nu este chiar cea mai buna perioada pentru un pescuit la clean ca la carte. Totusi, daca vrei sa incerci in aceasta perioada iti recomandam sa folosesti ca si momeala ramele rosii. Mentionam faptul ca primavara este perioada de prohibitie, asadar pescuitul la clean este interzis!
Citeste si: Pescuit la pastrav. Cum sa faci asta, reguli de baza
Perioada de vara este cea mai buna pentru pescuit la clean, mai exact incepand cu luna iunie, atunci cand prohibitia este ridicata. Cleanul va cauta mancare precum resturi vegetale sau insecte, asa ca iti recomandam sa utilizezi muste, carabusi, greieri sau lacuste. Bineinteles, nu uita de fructe precum visinele, ciresele sau dudele.
Pescuitul de toamna la clean da cele mai bune rezultate, iar cele mai bune momeli sunt mustele. Pe masura ce temperaturile scad, cleanul se va retrage in ape mai adanci, unde este mai cald.