De ce mor puii de gaina. Afla cum sa ii ingrijesti in primele zile de viata, dar si cum sa le intaresti imunitatea. Cand se inregistreaza cele mai mari pierderi si ce trebuie sa faci!
Cum sa ingrijesti puii in primele zile de viata
De ce mor puii de gaina. Probabil si tu ti-ai pus aceasta intrebare atunci cand te-ai lovit de anumite probleme. Iata ce trebuie sa stii despre puii care abia au iesit din ou si cand se inregistreaza cele mai mari pierderi.
Inainte de toate, ar trebui sa stii ca cele mai mari pierderi se inregistreaza in primele zile de viata. Asadar, puii pot muri dupa ce au iesit din ou. In cazul in care vrei sa cumperi puii, asigura-te ca acestia au cel putin 10 zile de viata, pentru ca astfel va scadea si rata de mortalitate.
Cu toate ca puii de gaina nu sunt foarte pretentiosi in primele zile de viata, ar trebui sa stii cum este necesar sa amenajezi suprafetele unde acestia vor sta. Nu de alta, dar spatiul trebuie sa fie curat pentru a putea imbunatati rezistenta pasarilor la boli.
In primele zile de viata, puii trebuie tinuti intr-un incalzitor (brooder) sau o cusca de incalzire. In acest fel, puii sunt crescuti in conditii optime. Aceasta custa costa cateva sute de lei si o poti cumpara de pe Emag.
In cazul in care nu vrei sa cumperi o astfel de cusca, tine minte ca incaperea in care tii puii trebuie sa aiba caldura, lumina, iar umiditatea aerului trebuie mentinuta undeva la 60%. Totodata, incaperea trebuie sa aiba si ventilare, iar puii nu trebuie tinuti in curentii de aer!
De ce mor puii de gaina. In primele zile de viata, puii trebuie tinuti la o temperatura de 35 grade Celsius, iar pe masura ce cresc aceasta se poate reduce cu 3-5 grade Celsius pe saptamana. Atunci cand ating varsta de o luna, temperatura poate ajunge la 23-25 grade Celsius. Abia dupa 40 de zile puii pot fi tinuti la o temperatura de 18-20 grade Celsius!
Totodata, puii de gaina au nevoie si de lumina, iar aceasta este foarte importanta. Lumina trebuie sa fie continua in prima saptamana de viata, iar dupa aceea poate sa scada la 20 de ore.
Pe masura ce puii cresc, lumina se reduce treptat astfel incat peste 2 luni de zile sa ajunga la durata naturala a zilei de lumina. Totusi, expertii recomanda ca durata minima de lumina sa nu scada sub 8-10 ore in fiecare zi.
Nu uita nici de dimensiunile suprafetei unde tii puii. Imediat dupa eclozionare, poti tine 30-35 de pui pe o suprafata de un metru patrat, insa pe masura ce pasarile cresc si ating varsta de 2 luni, va trebui sa ai doar 6 pui pe o suprafata de un metru patrat.
Cum sa hranesti puii proaspat eclozionati
De ce mor puii de gaina. Desigur, puii au nevoie si de o alimentatie pe masura deoarece organismul acestora trebuie sa fie rezistent la posibile infectii sau factori de mediu.
Puii pot fi hraniti prima data abia la 12 ore de la eclozionare, adica dupa ce au iesit din ou. Ar fi bine sa mai stii ca in primele ore de viata, puii au nevoie de apa proaspata. Dupa aceea, le poti da cereale maruntite si abia dupa 2-3 saptamani le poti da tarate de grau, drojdii furajere, sroturi sau faina de iarba.
Pasarile pot primi legume abia dupa 1-2 saptamani, insa acestea trebuie fierte. Ca si furaje suculente, puii pot primi sfecla, dovleac, morcovi sau verdeata. Ca si verdeturi, puii pot primi trifoi, ceapa verde sau papadie.
In primele doua saptamani de viata, puii de gaina pot fi hraniti si cu ou fiert, deoarece acesta le ofera o multime de elemente nutritive necesare cresterii.
Pentru a suplini norma de calciu, puii au nevoie si de produse lactate, precum branza sau zerul. Totodata, acestea sunt necesare pentru dezvoltarea microflorei intestinale.
Ideal ar fi sa le administrezi puilor un complex de vitamine si minerale. Poti cumpara aceste suplimente din magazinele de specialitate, insa nu uita sa fie pentru varsta pe care o au puii.
De ce mor puii de gaina si care sunt bolile cele mai intalnite
Daca si tu ti-ai pus intrebarea de ce mor puii de gaina, ar trebui sa stii ca primul lucru la care trebuie sa acorzi o atentie deosebita este temperatura la care ii tii.
Puii sunt foarte sensibili la temperatura, asa ca daca este prea rece poate aparea hipotermia, iar apoi se vor dezvolta boli respiratorii, apare diareea, iar pasarile pot muri.
Microplasmoza este o boala care se manifesta prin aparitia secretiilor nazale sau a celor oculare, inapetenta, tuse sau aparitia infectiilor respiratorii.
Puloroza este o boala care apare la pui in primele zile de viata si este probocata de bacteria Salmonella pullorum. Puii afectati vor avea diaree de culoare alba, urat mirositoare, dar si un piuit ce aduce a plans sau anorexie si aripi lasate.
Citeste si: Cum sa tratezi raceala la gaini si ce tratament sa aplici
Puii de gaina pot muri si de coccidoza. Vorbim despre o boala infectioasa ce poate fi luata din mediu cu hrana sau apa si care se manifesta prin diaree cu sange.
De ce mor puii de gaina. Ornitoza este o alta boala care poate aparea la puii si se manifesta prin conjunctivita, diaree, consumul unei cantitati mari de apa, dar si inapetenta sau eliminari nazale. Din pacate, tratamentele nu sunt eficiente in acest caz, asa ca pasarile infectate trebuie sacrificate pentru a nu le infecta si pe celelalte.
Puii pot muri si din cauza pseudopestei aviare sau boala Newcastle. Este o boala care le afecteaza sistemul nervos si respiratoriu, iar simptomele sunt suse, gafait, paralizie, diaree cu sange, febra sau pene zburlite ori gat intepenit.
La final, amintim si rahitismul, o boala care apare in urma unei alimentatii neechilibrtate. Puii afectati sunt slabiti, au penele zburlite si se misca foarte greu.