Tratamente de toamna la pomii fructiferi. Cum sa faci asta si ce solutii ar trebui sa folosesti dupa ce ai cules fructele. Iata ce trebuie sa stii pentru a ingriji pomii fructiferi din livada ta.
Tratamente de toamna la pomii fructiferi. Cum sa faci asta si ce lucrari sunt necesare
In cazul in care nu stiai, pomii fructiferi nu au nevoie de tratamente doar atunci cand vine primavara sau pe timpul verii, acestia se ingrijesc si dupa ce a venit toamna si ai avut grija sa culegi roadele.
Toamna, mai exact dupa jumatatea lunii septembrie si inceputul lunii octombrie, este necesar sa aplici tratamente dar si sa te ocupi de ingrijirea pomilor fructiferi.
Este foarte important sa stii ca daunatorii se pot ascunde in scoarta pomilor, asa ca este locul ideal pentru ca acestia sa ierneze si pentru a isi relua activitatea atunci cand vine primavara. Tocmai de aceea, este necesar sa aplici tratamentele de toamna.
Inainte sa faci asta, iti sugeram sa culegi toate fructele din pomi. In primul rand, daca lasi fructele in pomi doar pentru ca arata frumos sau pentru ca vrei sa ai fructe proaspete pentru mai mult timp ar fi bine sa opresti acest obicei pentru ca nu faci decat sa stresezi pomii si tii seva acestora directionata catre fructe.
Nu uita sa culegi si fructele mumificate pentru ca acestea reprezinta locul ideal pentru ca bolile sau daunatorii sa ierneze. Asadar, curata pomii in totalitate, inainte sa aplici tratamentele.
Dupa ce ai terminat cu recoltatul, este indicat sa stragi si frunzele cazute deoarece acestea ascund multe boli sau reprezinta o ascunzatoare pentru daunatori. Daca ai pomi batrani, este indicat sa cureti scoarta acestora folosind o perie, eliminand aparaitia bolilor si a daunatorilor. Fa acest lucru doar pentru pomii batrani cu scoarta groasa, nu si pentru cei tineri deoarece le poti provoca rani.
Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect
Dupa efectuarea acestor lucrari de intretinere, este indicat sa aplici o stropire cu zeama bordeleza, pentru a te asigura ca tii sub control bolile si daunatorii. Este indicat sa folosesti o solutie cu o concentratie cuprinsa intre 1 si 3%, adica sa amesteci intre 100 grame si 300 grame de solutie cu 5 litri de apa.
Mai departe, o sa ai nevoie de 120 grame de var stins pe care il amesteci cu 5 litri de apa. Urmatorul pas va fi sa torni sulfatul de cupru peste var, amestecand continuu.
O alternativa este sa folosesti o solutie cu sulfat feros sau vitriol de fier, care are rolul de a tine sub control bolile fungice si pentru a trata posibilele rani ce pot aparea la pomii fructiferi.
Daca alegi sa folosesti sulfatul feros, ar fi bine sa astepti sa cada toate frunzele. Vei avea nevoie de o solutie cu o concentratie de 1%, adica amesteci 100 grame de substanta in 10 litri de apa.
In cazul in care nu vrei sa folosesti sulfatul feros, iti recomandam sa folosesti sulfatul de cupru. Foloseste o solutie cu o concentratie de 3%, adica o sa ai nevoie de 300 grame de sulfat de cupru pe care sa il amesteci in 10 litri de apa.