Plantare mango din sambure. Cum sa dai viata unui mango dintr-un sambure pe care marea majoritate a oamenilor il arunca dupa ce fructul a fost consumat. Afla care sunt pasii de la sambure la planta si apoi la rod, dar si care sunt beneficiile consumului de mango.
Plantare mango din sambure. Cum sa faci asta
Mango este fructul arborelui de manghier. Este un arbore fructifer din familia Anacardiaceae si este originar din indepartata Asie. A fost numit fruct national in India, Pakistan si Filipine, locuri in care este considerat sacru.
Primele tari care s-au bucurat de acest fruct, dupa ce a trecut granitele sale de origine, au fost Brazilia, Angola, Mozambic, Spania si Portugalia, cea din urma facandu-se vinovata si pentru numele fructului. Potrivit unor surse, se presupune ca numele de „mango” provine de la Malayalam manga, terminologie imprumutata in portugheza in secolul al XVI-lea; din portugheza a trecut in limba engleza.
Daca pe multi i-ar fi inspaimantat originele lui indepartate, facand imposibila aclimatizarea pe melegurile noastre din acest punct de vedere, afla ca astazi pe poti bucura de o astfel de planta chiar la tine acasa, in ghiveci.
Poti creste cu succes planta daca vei avea grija sa urmezi cu strictete pasii pe care urmeaza sa-i prezentam.
Stii bine ca pulpa de pe sambure este dificil de indepartat. Niciodata samburele nu ramane impecabil. De data aceasta va trebui sa o faci! Este primul pas care iti garanteaza succesul. Deci, curata samburele cat poti tu de bine.
Nu incerca sa-l plantezi imediat in pamant. Sansa dezvoltarii unei noi plante este aproape nula.
Va trebui sa desfaci usor samburele. Procedura nu este tocmai facila, dar cu rabdare si un cutit bun, eventual o foarfeca, vei reusi.
Trebuie sa indepartezi cu grija stratul lemnos si vei face asta pornind de la acea parte care este mai plata. Acolo stratul lemnos este cu mult mai subtire. Cu ajutorul cutitului sau foarfecii va trebui sa tai samburele cat mai aproape de margine, pentru a nu sectiona si din samanta din interior.
Apoi, desfa usor stratul lemnos care se va imparti in doua, asemeni unei scoici. Vei observa samanta care este acoperita cu un strat subtire, ca de hartie, de culoare maronie. Si acest strat trebuie indepartat pentru a se elimina riscul mucegairii. Pentru a fi viabila, samanta trebuie sa fie alba si fresh.
In acest moment ai doua posibilitati. In prima dintre ele, iei samanta si o pui cu grija intr-un ghiveci cu pamant. Pentru ca are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta, ai grija sa o uzi cu regularitate, astfel incat sa aiba in permanenta umezeala. Evita baltirea apei pentru ca riscul sa pierzi plantuta este iminent.
In cea de-a doua varianta, samanta se pastreaza intr-un prosop curat de bucatarie. Acesta se umezeste usor si se pune intr-o punga inchisa etans care se pastreaza intr-un loc calduros si intunecos. In aproximativ doua saptamani vei observa ca samanta are radacina si tulpina.
Ca sa se dezvolte armonios, planta are nevoie de multa lumina. Nu-i place sa stea, insa, direct sub razele soarelui, asa ca va trebui sa gasesti cel mai bun loc pentru ea care sa indeplineasca aceasta conditie esentiala.
Ghiveciul trebuie pus la lumina, udat pamantul cu regularitate, iar pe timpul verii il poti muta chiar afara, in gradina. Nu il lasa acolo pe timpul iernii. Frigul o va distruge.
Planta nu trebuie replantata in alt ghiveci mai mare pana in anul urmator. Posibilitatea sa obtii rod din propriul pom este mica daca nu il cresti intr-un loc protejat sau in sera.
Benefiicile consumului de mango
Tot mai multe persoane adopta in dieta si acest fruct. Gustul inconfundabil, cat si multele beneficii pe care le aduce in organismul uman fac din mango un fruct extrem de dorit.
Este stiut faptul ca reprezinta un aliat impotriva kilogramelor in plus. Iata unul dintre motivele intemeiate pentru care mango este consumat cu placere atat de cei care sunt la dieta, cat si de catre cei care au sau sunt pe cale sa adopte un stil de viata sanatos, echilibrat.
Citeste si: Plantare portocal din seminte. Cum sa il cresti din samburii fructelor
Fructul lupta si impotriva cancerului. Cercetarile specialistilor in domeniu au scos la iveala ca are efecte uimitoare asupra cancerului mamar. S-a demonstrat ca in faze incipiente, opreste avansarea bolii. Bineinteles, asta nu inseamna ca ne vom trata singuri acasa de cancer. Vizita la medicul specialist oncolog trebuie sa fie litera de lege.
De asemenea, mango ajuta si la o digestie mai buna, printre altele. Cei care sufera de constipatie cronica vor observa, daca introduc in dieta fructul, ca problema se va ameliora.
De luat in seama este si continutul important de vitamina A. Este stiut faptul ca ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar si a celui osos.
De asemenea, contine si vitamina C. Devoltarea muschilor, tendoanelor si oaselor depind direct de ea.
Consumand mango, ajuti organismal sa absoarba fierul, tocmai datorita continutului sau de vitamina C.