Gauri pe frunzele de busuioc. Afla care sunt cauzele pentru care acestea apar, dar mai ales ce tratamente poti face pentru a le preveni. Cum sa ingrijesti busuiocul si care sunt cele mai bune metode. Iata ce trebuie sa stii!
Gauri pe frunzele de busuioc. Cum sa le previi
Daca si tu ai observat gauri pe frunzele de busuioc, atunci ar trebui sa stii ca pot fi mai multe cauze. Iata care sunt acestea si cum trebuie sa procedezi in fiecare caz.
Merlcii sau limacsii pot fi prima cauza, insa pentru a te asigura ca acestia iti manaca frunzele de busuioc va trebui sa faci o verificare pe timpul noptii, deoarece atunci sunt activi.
Mai mult, daca observi urme de mucus pe langa plantele tale atunci cu siguranta acestia sunt daunatorii care iti mananca frunzele.
Pentru a combate limacsii sau melcii poti folosi o capcana cu bere, deoarece mirosul de alcool ii va atrage. Daca vrei sa faci o astfel de capcana, o sa ai nevoie de un recipient mai adanc, asa ca poti incerca un pahar de iaurt sau un ambalaj de la o crema de branza.
Sapa o mica groapa in pamant pentru a incorpora recipientul, insa tine minte ca acesta trebuie sa fie cu aproximativ un centimetru deasupra solului. Umple jumatate de recipient cu bere, nu adauga prea multa pentru ca melcii sau limacsii o sa poata iesi destul de usor. Capcana o sa fie eficienta pentru 2-3 zile, dupa care va trebui sa inlocuiesti berea.
O alta problema pot fi omizile, care sunt recunoscute pentru faptul ca mananca frunzele plantelor sau ale pomilor fructiferi. In timpul zilei, omizile pot fi observate pe suprafata interioara a frunzelor, unde ser ascund de obicei.
Pentru a scapa de omizile care fac gauri pe frunzele de busuioc va trebui sa acoperi plantele cu o plasa ce va tine la distanta fluturii care depun oua. Totodata, omizile pot fi culese cu mana si astfel problemele s-au rezolvat.
Si lacustele se pot hrani cu frunzele de busuioc. Pentru a preveni aceasta problema tot ce poti face este sa acoperi plantele cu o plasa speciala. Va trebui totusi sa inspectezi cu atentie plantele pentru ca lacustele au aceeasi culoare ca si frunzele si sunt destul de greu de observat.
Urechelnitele se pot hrani cu frunzele de busuioc si sunt experte la ascuns. Hranirea se face pe timpul noptii, iar aceste insecte se ascund in locurile ferite de lumina soarelui si mai ales cu umiditate ridicata.
Citeste si: Cum sa tai busuiocul astfel incat planta sa creasca in continuare
Pentru a scapa de aceste urechelnite poti face un insecticid cu sapun si apa, adica adaugi 2 linguri cu fulgi de sapun intr-un litru de apa si apoi pulverizezi solutia pe plante.
La final, mentionam si gandacii japonezi, insectele cu o culoare verde metalica ce au aripi de culoarea cuprului. Acestia sunt destul de usor de observat in lumina soarelui datorita coloritului.
Si in acest caz, tot ce poti face este sa culegi gandacii cu mana de pe plante si sa le protejezi folosind o plasa speciala. De asemenea, mai poti aplica insecticidul ca sapun, despre care am vorbit mai sus.