De ce se ofilesc fruzele la dovlecei. Afla cum sa identifici cauza, dar mai ales ce pasi sa urmezi si cum sa procedezi pentru ca plantele sa isi revina. Ce sfaturi ne dau expertii si cum ar trebui ingrijiti dovleceii pentru a obtine recolte bune.
De ce se ofilesc fruzele la dovlecei. Cum sa ingrijesti plantele in mod corect
De ce se ofilesc fruzele la dovlecei. Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, atunci cu siguranta te-ai lovit de aceasta problema legata de plantele din gradina ta. Iata care pot fi cauzele.
In primul rand, poate fi o problema legata de temperaturile ridicate de pe timpul verii. Se poate intampla ca frunzele sa se ofileasca dupa-amiaza atunci cand este canicula, insa va trebui sa astepti pana seara sau chiar a doua zi sa vezi daca frunzele isi revin.
Daca frunzele inca nu si-au revenit pana a doua zi, poate fi vorba de o problema legata de apa. Asadar, daca plantele nu primesc destula apa intr-o perioada cu temperaturi inalte, atunci frunzele se vor ofili.
Totodata, poti mulci pamantul din jurul plantelor pentru ca apa sa nu se mai evapore asa de repede din sol. Pe langa asta, eviti si aparitia bolilor fungice, asa ca vei reduce si numarul tratamentelor aplicate.
Tine minte totusi sa nu uzi dovleceii prea mult sau prea des, deoarece o umiditate ridicata poate duce la aparitia bolilor fungice, dar si la putrezirea radacinilor, deoarece acestea nu mai au acces la oxigen.
Ideal ar fi sa uzi dovleceii atunci cand primul strat de 2-3 cm de pamant este uscat, asa ca va trebui sa testezi solul cu degetul si daca este uscat abia atunci poti uda plantele.
Frunzele se pot ofili si din cauza anumitor bacterii care afecteaza plantele. Erwinia tracheiphila este o principala cauza care duce la ofilirea bacteriana a cucurbitaceelor, iar boala estetransmisa de gandaci.
Citeste si: Cum sa obtii o recolta bogata de dovlecei. Sfaturi de la experti!
Din pacate, nu exista un tratament pentru aceasta boala, iar prevenirea reprezinta singura solutie. Gandacul dungat si gandacul patat sunt insectele ce transmit boala, asa ca poti aplica tratamente cu insecticide pentru a ii combate si pentru a te asigura ca dovleceii nu vor fi afectati.
Frunzele dovleceilor se pot ofili si din cauza unui virus ce provoaca decolorarea frunzelor. Mozaicul cucurbitaceelor, caci asa se numeste boala, este transmis de afide sau prin semintele infectate. Tocmai de aceea, este indicat sa folosesti seminte din surse sigure.
Si daca tot am adus vorba de afide, ar trebui sa stii ca si aceste insecte pot provoca ofilirea frunzelor la dovlecei. Asadar, poti transmite anumite boli sau se vor hrani cu seva din frunze, iar acestea se pot ofili sau deforma. Si in acest caz, este recomandat un tratament cu un insecticid.