De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc. Cum sa previi acest lucru si ce trebuie sa faci
De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc. Cum sa previi acest lucru si ce trebuie sa faci

De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc. Cum sa previi acest lucru si ce trebuie sa faci


De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc. Afla care pot fi cauzele, dar si cum sa ai grija de plante pentru ca frunzele sa nu fie afectate. Ce trebuie sa stii si cum sa previi acest fenomen, iata cum sa procedezi si ce ne sfatuiesc expertii.

De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc. Cum sa previi acest lucru si ce trebuie sa faci – Cuprins:

De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc. Cum sa ajuti planta sa isi revina

De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc
De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc

De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc. Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, atunci ar trebui sa stii ca este ceva in neregula cu planta ta, asa ca o sa iti spunem care pot fi cauzele si cum sa actionezi pentru ca aceasta sa isi revina.

Cea mai des intalnita cauza o reprezinta cantitatea de apa pe care o administrezi plantei, care poate fi prea mare sau nu este de ajuns. Daca o sa uzi planta prea des, atunci radacinile acesteia nu o sa mai aiba acces la oxigen, asa ca frunzele vor incepe sa se ingalbeneasca.

Ideal este sa uzi busuiocul atunci cand pamantul de la suprafata este uscat. In cazul in care nu o sa ii pui prea multa apa, planta o sa te anunte, deoarece o sa inceapa sa se ofileasca si frunzele vor incepe sa se ingalbeneasca.

Daca busuiocul tau este pus in ghiveci, atunci asigura-te ca acesta are gauri de drenaj, pentru ca apa in exces sa se poata scurga. Nu de alta, dar o sa te lovesti de aceeasi problema cu radacinile, care se vor sufoca pentru ca nu au acces la oxigen.

Frunzele galbene pot anunta si o deficienta de nutrienti, asa ca in acest caz va trebui sa folosesti un ingrasamant de tip NPK, adica unul ce contine azot, fosfor si potasiu. Expertii recomanda sa pui ingrasamant o data la 4-6 saptamani, asa ca nu va fi nevoie sa il administrezi foarte des.

Peronospora belbahrii busuioc
Peronospora belbahrii busuioc

Pe timp de vara, frunzele galbene pot anunta arsuri solare, daca planta sta mai mult de 6 ore in lumina directa a soarelui. Ideal ar fi sa primeasca lumina in prima parte a zilei, iar apoi sa o protejezi de soarele arzator de dupa-amiaza.

Totodata, frunzele busuiocului se pot ingalbeni daca planta nu primeste destula lumina. Solutia este simpla, sa muti planta intr-un loc unde exista mai multa expunere la soare.

Anumite tipuri de busuioc pot fi afectate si de boli fungice, iar asta se intampla din cauza faptului ca umiditatea este prea mare si aerul nu poate sa circule printre plante. O boala fungica este cauzata de ciuperca Peronospora belbahrii, iar primele semne vor fi ingalbenirea frunzelor, care apoi se vor brunifica.

Citeste si: Gauri pe frunzele de busuioc. Care sunt cauzele si cum sa le previi

Pentru a putea preveni aparitia bolii este indicat sa nu uzi frunzele atunci cand pui apa busuiocului si acesta sa fie pus intr-un loc unde aerul circula. Asadar, mare atentie la aceste aspecte!

Busuiocul poate fi afectat si de putregaiul cenusiu, boala ce este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea. De regula, boala apare atunci cand tai planta, asa ca este indicat sa faci acest lucru atunci cand umiditatea este scazuta si nu exista sanse de ploaie sau inainte de a il uda.

La final, iti mai spunem ca frunzele de busuioc se pot ingalbeni si daca planta este atacata de afide, acarieni sau musculitele albe de sera. Aceste insecte se hranesc cu seva plantei, asa ca frunzele vor incepe sa se usuce. Poti rezolva problema preparand un insecticid natural cu sapun lichid sau cu ulei esential de neem.