De ce nu infloresc castravetii. Cum sa procedezi si care sunt cauzele
De ce nu infloresc castravetii. Cum sa procedezi si care sunt cauzele

De ce nu infloresc castravetii. Cum sa procedezi si care sunt cauzele


De ce nu infloresc castravetii. Afla care sunt posibilele cauze, dar si cum sa procedezi in acest caz. Ce trebuie sa stii si ce masuri poti lua pentru a nu pune in pericol recolta de castraveti.

De ce nu infloresc castravetii. Cum sa procedezi si care sunt cauzele – Cuprins:

De ce nu infloresc castravetii. Cum sa ai o recolta bogata de legume

De ce nu infloresc castravetii
De ce nu infloresc castravetii

De ce nu infloresc castravetii? Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, atunci cu siguranta intampini anumite probleme legate de cultura de castraveti din gradina ta. Rezolvarea nu este atat de simpla, insa trebuie sa o iei pas cu pas.

In primul rand, motivul pentru care castravetii nu fac flori poate fi legat de calitatea proasta a semintelor. Se poate intampla ca planta de la care au fost recoltate semintele sa fi fost un hibrid sau sa fi fost polenizata de un hibrid.

Asadar, asigura-te ca achizitionezi seminte de calitate, pe care sa le cumperi din magazinele de specialitate. De regula, aceste seminte sunt mult mai bune decat cele pe care le recoltezi din gradina personala.

O alta problema care poate reduce numarul de flori al plantelor este legat de o irigare incorecta. Cu toate ca este nevoie de o cantitate de apa ridicata pentru castraveti, aceasta nu trebuie sa fie foarte rece. Expertii recomanda ca apa sa nu aiba o temperatura mai mica de 25 grade Celsius.

Totodata, castravetii au nevoie de multa apa, mai ales dupa aparitia ovarelor si pana ce fructificarea activa se termina. In aceasta perioada, este indicat sa uzi castravetii de 3 ori pe saptamana.

Castraveti infloriti
Castraveti infloriti

Expertii recomanda sa uzi cultura de castraveti dimineata devreme si seara, dupa ce soarele a apus. Nu uda plantele in timpul zilei, atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate.

Si daca tot am vorbit de temperaturi, ar trebui sa stii ca plantele se dezvolta optim la temperaturi cuprinse intre 23 si 26 de grade Celsius. Daca obisnuiesti sa cultivi castraveti in solar asigura-te ca faci aerisirea corecta.

In cazul in care castravetii sunt cultivati in gradina, atunci ar trebui sa utilizezi niste plase speciale de umbrire. Aceleasi pot fi utilizate si pentru culturile din solar.

Nu uita nici de polenizarea castravetilor, pentru ca este foarte importanta. De multe ori aceasta este mai eficienta ca cea naturala si in acest caz poti obtine o productie mai mare.

Pentru a face asta, trebuie sa stii ca florile masculine ale castravetilor pot creste in grupuri de 3 pana la 5 si au tulpinile mai scurte. In acelasi timp, floarea feminina va inflori singura si o sa gasesti doar una pe tulpina, iar in centrul acesteia se regaseste un mic ovar.

Polenizare castraveti
Polenizare castraveti

Polenizarea castravetilor se face folosind o pensula de pictat. Roteste-o in interiorul florii masculine, iar apoi in cea feminina. Poti folosi polenul de la o singura floare de gen masculin pentru a poleniza mai multe flori feminine. Nu este foarte greu, insa este o operatiune de migaloasa.

De ce nu infloresc castravetii. Ei bine, o alta problema poate fi legata de ingrasaminte. De regula, problema apare cand fertilizarea se face doar cu azot, care favorizeaza dezvoltarea frunzelor. 

Citeste si: Cum sa faci copilirea castravetilor din gradina sau solar

Nu uita ca plantele au nevoie si de fosfor sau potasiu, asa ca atunci cand aplici ingrasamintele asigura-te ca le utilizezi pe cele de tip NPK sau cele speciale pentru castraveti.

La final, o sa iti amintim si despre copilirea castravetilor. Daca nu stiai inca, acei copili impiedica nutrienii sa ajunga in varful plantei, iar daca acestia depasesc lungimea de 5 cm, atunci producia de castraveti poate scadea cu 20%.

Expertii recomanda sa faci prima copilire atunci cand plantele au 70 cm si sunt inflorite. Cea de-a doua copilire se face cand inaltimea plantelor a depasit 150 cm.