De ce nu face fructe smochinul. Afla care pot fi cauzele, dar mai ales cum sa ajuti acest arbore sa rodeasca. Ce trebuie sa stii si ce pasi ar trebui sa urmezi pentru a te bucura de o recolta bogata de smochine, chiar la tine in gradina.
De ce nu face fructe smochinul. Cum sa procedezi si care pot fi cauzele
Ce ce nu face fructe smochinul. Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, atunci cu siguranta esti dezamagit sau dezamagita ca arborele din gradina ta nu rodeste. In randurile ce urmeaza o sa iti explicam ce poti face si care poti fi cauzele.
In primul rand, trebuie sa stii ca smochinii pot face fructe chiar daca au o varsta Ica, asa ca te poti astepta sa rodeasca la un an de la plantare. Totusi, anumiti smochini pot sa rodeasca abia dupa 2-3 ani de la plantare, asa ca ca nu este o regula generala.
Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este ca smochinul trebuie plantat intr-un loc unde beneficiaza de lumina soarelui. Daca acesta primeste mai putin de 4 ore de lumina pe zi, atunci acesta poate fi motivul pentru care nu rodeste.
Solutia este sa il muti sau sa tai ramurile altor pomi sau copaci care ii stau in cale. Mai mult, smochinul va creste si mai incet daca nu beneficiaza de lumina, asa ca mare atentie!
Bineinteles, temperaturile joaca iarasi un rol foarte important. Pe timp de primavara sau toamna, smochinul are nevoie de temperaturi mai ridicate pentru a rodi sau pentru a avea putearea de a coace fructele. Pe scurt, zona in care locuiesti este foarte importanta!
Si lipsa apei poate duce la lipsa fructelor. Daca arborele duce lipsa de apa, atunci va trebui sa te asiguri ca il uzi la timp, mai ales in perioadele cu temperaturi ridicate.
Tine minte ca acesta trebuie udat cand pamantul de la suprafata este uscat. Daca ul uzi prea des, atunci este posibil ca radacinile acestuia sa inceapa sa putrezeasca si astfel arborele se poate usca.
Daca are prea putina apa, smochinul nu va putea sa dezvolte mugurii care se vor transforma in fructe sau acestea nu sa se coaca in totalitate. Tocmai de aceea este bine sa inspectezi mereu pamantul si sa il uzi cand este nevoie.
Si daca tot am vorbit de pamant, ar trebui sa stii ca smochinul se dezvolta foarte bine intr-un sol cu pH neutru, adica in jurul valorii de 7. Mai mult, daca pamantul nu are destui nutrienti, ar fi bine sa il imbogatesti cu compost sau mranita.
Citeste si: Cand se culeg frunzele de smochin. Cum sa le folosesti si ce beneficii ofera
Mai poti utiliza un ingrasamant cu eliberare treptata care va elibera substantele nutritive necesare pe o perioada mai lunga. Astfel, te asiguri ca acesta nu o sa fie afectat de prea multi nutrienti intr-un timp scurt.
Arborele mai poate fi afectat si de boli precum mozaicul smochinului, iar primele semne se vor observa sub forma unor pete de culoare galbena care apar pe frunze. Aceasta boala este raspandita de acarieni, asa ca va fi nevoie sa faci un tratament cu Milbeknock sau Vertimec 1.8 EC.
La final, iti mai spunem ca smochinul poate sa nu faca fructe daca l-ai taiat prea mult. Acesta va creste mai greu si este posibil ca fructele sa apara mai greu, dupa ce arborele va incepe sa creasca si procesul de fotosinteza va fi reluat la capacitate maxima. Nu este indicat sa tai smochinul in timpul sezonului cald, asa ca poti face asta primavara sau toamna.