Trimmer tuns gard viu
Trimmer tuns gard viu

Cum sa-ti tunzi gardul viu si cum sa-l intretii pe termen lung


O gradina aranjata inseamna si un gard viu tuns, care trebuie ingrijit in fiecare an. Iata cum sa intretii un gard viu pe termen lung, dar si cum trebuie tuns acesta pentru a fi siguri ca avem grija de el ca la carte.

In ce perioada trebuie tuns gardul viu?

Mai intai, trebuie sa intelegem faptul ca este necesara tunderea unui gard viu nu doar din motive estetice, ci si pentru a il mentine sanatos. Prin tuns, arbustii se regenereaza, iar acestia cresc viguros si sanatos.

Cea mai buna perioada pentru a tunde un gard viu este in luna aprilie, pentru ca atunci vremea este perfecta pentru prima taiere din an. Pentru a evita orice accidentare, ai grija sa folosesti intotdeauna ochelari de protectie, manusi dar si un sort.

Taierea de scurtare se face cel mult o data pe an si de regula iarna, pentru ca lastarii sa creasca mai puternic. Acest procedeu se realizeaza in functie de starea gardului viu.

Atunci cand vorbim despre un gard viu batran, procedeul se numeste taiere radicala sau pana la butuc. Acest procedeu determina o crestere mai stufoasa in urmatorul sezon si se face de obicei iarna, insa nu la temperaturi mai mici de -5 grade celsius.

Cum sa tunzi gardul viu si care sunt pasii?

Pentru a tunde un gard viu puteti folosi mai multe ustensile, insa cea mai populara si usor de folisit este un trimmer sau o foarfeca electrica. Aceasta foarfeca se poate utiliza si la toaletarea copacilor din curte si vine cu lame confectionate din otel taiat cu laser si slefuit cu diamant.

Daca nu dispuneti de un trimer, puteti alege una dintre aceste foarfece de gradina:

  • pentru arbustii care au crengi subtiri, intre 1-2 cm diametru, trebuie sa utilizati o foarfeca de mana cu bypass pentru ca aceasta ofera o taietura precisa si poti preveni ruperea nedorita a crengutelor
  • daca vorbim despre arbusti cu crengi mai groase, trebuie sa utilizati o foarfeca ce are manerele mai lungi
  • pentru taierea crengilor uscate, trebuie sa folositi o foarfeca de mana cu nicovala, deoarece aceasta taie crengile mai groase fara nicio problema
  • pentru un gard inalt, utilizati o foarfeca ce are manere telescopice

Acum ca am clarificat ce ustensile sunt necesare si care este echipamentul de protectie, haideti sa vedem care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a taia un gard viu.

Ei bine, incepeti cu indepartarea tuturor ramurilor uscate sau bolnave, dar aveti grija sa nu rupeti si ramurile sanatoase. Daca si alte plante au crescut prin gardul viu, acestea trebuie eliminate.

Dupa ce ati terminat cu eliminarea ramurilor uscate sau bolnave, este bine sa dezinfectati ustensilele pentru a nu raspandi eventuale boli de la crengile cu probleme.

Ramurile care cresc stramb sau la unghiuri nepotrivite ori prea aproape una de cealalta, trebuie taiate.

Pentru a fi siguri ca taiem corect ramurile trebuie sa protejam crengile si ramurile principale. Mai mult, gardul viu nu se taie atunci cand este in plina infrunzire, deoarece o sa isi revina mai greu.

Se urmareste linia de crestere a arbustilor, se localizeaza mugurii si se relizeaza o taietura dreapta la circa 0.5 – 0.6 cm deasupra lor. Nu taiati oblic, pentru ca riscati ca seva sa se scurga si planta sa se usuce. Daca taierea are loc prea departe de mugur, de exemplu la mijlocul crengii, se poate intampla ca planta sa prinda mucegai.

Tunderea gardului viu pe parcursul anului si intretinerea pe termen lung

Dupa cum am spus, prima taiere a gardului viu se face primavara, iar luna aprilie este perfecta pentru aceasta operatiune. Totusi, dupa ce vom taia gardul, mai sunt necesare cel putin 3-4 taieri care se fac in decursul anului, pentru a mentine forma dar si sanatatea acestuia. Trebuie sa stiti ca gardul viu se taie, de obicei, dimineata pentru a evita caldura din zilele de vara pentru ca arbustii pot avea de suferit.

Pentru a iti usura munca, poti folosi o sfoara de ghidaj. Se incepe tunderea gardului in partea de sus si apoi urmeaza partile laterale care nu au acelasi ritm de crestere ca partea superioara.

Gardul viu se intretine destul de simplu pe perioada anului. Trebuie sa indepartam constant crengile uscate, dar si cele bolnave sau afectate de daunatori. Ne putem asigura ca oprim raspandirea bolilor prin stropirea cu erbicide, utilizand o pompa de stropit.

De asemenea, daca apar buruieni sau paraziti, acestea trebuie eliminate regulat pentru ca pot priva arbustii de nutrientii necesari cresterii.

Ramurile pe care le-ati taiat, care sunt lipsite de boli, se pot toca marunt utilizand un tocator de resturi vegetale si le puteti transforma in compost organic. Acest compost se poate utiliza pentru gradina.