Cum sa tai hortensia in sezonul rece. Afla de ce este recomandat sa faci acest lucru atunci cand se apropie iarna, dar mai ales cum sa faci asta in mod corect, pentru a nu afecta cresterea plantei. Iata ce trebuie sa stii si ce pasi sa urmezi.
Cum sa tai hortensia in sezonul rece. Pasii pe care sa ii urmezi
Cum sa tai hortensia in sezonul rece. Daca si tu ai hortensii in curte si acestea au inceput sa se usuce, atunci trebuie s stii ca este timpul sa faci taierile. Iata ce ne sfatuiesc expertii si cum sa procedam.
Foarte important! Daca tufele de hortensie au mai putin de 3 ani, atunci nu trebuie sa le tai. Lasa-le sa devina rezistente la temperaturile scazute de pe timpul iernii si dupa aceea le poti taia fara probleme, fara sa fie afectate de inghet.
Mai mult, taierile se fac la temperaturi de minimum 5 grade Celsius, asa ca daca in zona in care locuiesti temperaturile au scazut mai mult amana taierea pana la primavara. De regula, lunile octombrie sau noiembrie sunt recomandate pentru taieri.
Taierile se fac doar dupa ce toate frunzele au cazut, deoarece abia atunci planta a intrat in starea de repaus vegetativ si taierile nu o vor afecta.
In primul rand, trebuie sa tai doar lastarii vechi, care au inceput sa se deterioreze, dar si cei care cresc haotic in interiorul tufelor de hortensie. Astfel, vei reintineri planta si vei favoriza circulatia aerului in interiorul tufei, pentru a tine la distanta bolile fungice.
Este indicat sa nu tai lastarii tineri, deoarece acestia vor produce flori in anul ce urmeaza si cu siguranta vrei sa ai tufe sanatoase de hortensii, dar si inflorite.
Lastarii se vor scurta pana la o distanta de 10-15 cm de la sol. Nu te speria ca este prea mult, deoarece tufele de hortensie cresc destul de repede atunci cand vine sezonul cald.
Totodata, este indicat sa tai lastarii care sunt bolnavi, rupti ori s-au uscat. Astfel, mentii tufele sanatoase si acestea o sa se dezvolte in mod corect.
Cum sa protejezi hortensiile pe timp de iarna
Acum ca stii cum sa tai hortensia in sezonul rece, ar trebui sa stii si cum sa protejezi tufele de hortensie pe timp de iarna. Nu de alta, dar este mai bine sa le protejezi de temperaturile scazute.
Spre exemplu, poti lua in considerare aplicarea unui strat de mulci sau de rumegus la baza plantei. In acest mod, te asiguri ca umiditatea va fi mentinuta in sol pe perioada sezonului rece, dar in acelasi timp radacinile vor fi mai bine protejate de inghet.
Citeste si: Plantarea hortensiei toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii
In cazul in care locuiesti intr-o zona cu temperaturi foarte scazute, poti lua in considerare si aplicarea unei folii de protectie, adica acea folie microporoasa antiinghet tip agril. Pe langa faptul ca va oferi protectie, aceasta previne si formarea mucegaiului.
De regula, in regiunile din nordul tarii este indicat sa folosesti acea folie antiinghet pentru ca tufele de hortensie o sa reziste mai bine la temperaturile sub valoarea de 0 grade Celsius.
Mai trebuie sa stii ca tufele de hortensie nu se fertilizeaza atunci cand vine sezonul rece. Plantele sunt in perioada de repaus vegetativ si nu vei face decat sa stimulezi cresterea. In cazul in care vor rasari noi lastari, atunci acestia vor fi afectati de inghet. Fertilizarea poate reincepe atunci cand vine primavara.