Cum sa plantezi ciresul. Afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii respecti si in ce perioada se planteaza acesti pomi fructiferi pentru ca rezultatele sa fie pe masura asteptarilor. Iata cum trebuie sa procedezi!
Cerintele fata de factorii de mediu
Inainte de a planta un cires, poate ar fi bine sa stii si care sunt cerintele fata de factorii de mediu, nu de alta dar vrei sa obtii si o recolta bogata, iar daca zona in care locuiesti nu corespunde ar fi bine sa te gandesti la alti pomi fructiferi. Tocmai de aceea trebuie sa stii mai multe inainte sa inveti cum sa plantezi ciresul.
Cirestul creste si rodeste foarte bine in zonele unde temperatura medie anuala este cuprinsa intre 9-10.5 grade Celsius, iar temperaturile optime sunt cele cuprinse intre 18 si 28 de grade Celsius.
Cirestul rezista mult mai bine la ger fata de piersic sau cais, insa este mai sensibil decat visinul, marul, parul sau prunul. Temperatura critica pana la care ciresul poate rezista este de -27 de grade Celsius. Mai mult, muguri florali pot muri pe timp de iarna daca temperaturile scad sub -20 grade Celsius.
Cerintele fata de apa sunt moderate, iar ciresul prefera zonele cu precipitatii medii anuale cuprinse intre 600 si 800 mm. Mare atentie la suprafata pe care plantezi ciresul, pentru ca pomul trebuie sa beneficieze de lumina soarelui, fiind una dintre speciile pomicole cele mai iubitoare de lumina.
Legat de sol, cirestul are nevoie de terenuri cu un pH cuprins intre 5.8 si 7.4. Mare atentie, totusi, pentru ca ciresul nu suporta apa stagnanta in sol (chiar si pe perioade scurte) si este sensibil la asfixia radiculara. Drept urmare, nu este recomandat sa plantezi ciresi pe terenurile cu exces de umiditate.
In acelasi timp, tolereaza destul de greu si insuficienta apei in sol. Asadar, ia in considerare toate aceste sfaturi inainte sa inveti cum sa faci plantarea ciresului in mod corect, atunci cand vine toamna.
Cum sa plantezi ciresul. Reguli esentiale
In cazul in care nu stiai, perioada optima de plantare a ciresului este toamna, mai exact dupa aparitia primelor brume si caderea totala a frunzelor. Toamna este prioada ideala pentru a face plantarea pentru ca acest pom fructifer va suporta mai bine transplantarea si in acelasi tip va porni mai usor in vegetatie atunci cand vine sezonul cald, adica primavara.
Daca vrei sa plantezi ciresi pe o suprafata mai mare, ar fi bine sa stii ca distanta intre pomii de pe acelasi rand trebuie sa fie de 4 metri, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 5 metri.
Pe un teren care nu a fost lucrat, groapa pentru plantarea ciresului toamna trebuie pregatita cu 2-3 luni inainte si trebuie sa aiba 1 metru lungime, 1 metru latime si 80 de centimetri adancime. Daca vorbim despre un teren lucrat, poti planta ciresul intr-o groapa cu dimensiunile de 50 cm latime, 50 cm lungime si 50 cm adancime. Mare atentie atunci cand inveti cum sa plantezi ciresul, pentru a obtine si rezultatele dorite.
Citeste si: Cum sa ingrijesti prunii dupa ce ai cules fructele. Tratamente de toamna
Pamantul pe care il scoti din partea superioara a gropii va trebui amestecat cu gunoi de grajd descompus (mranita) si pus la baza gropii, pentru ca radacinile sa stea pe stratul fertil. Si daca tot am vorbit despre radacini, trebuie sa stii ca va fi necesar sa le fasonezi inainte de plantare, adica sa le scurtezi pe cele lungi si sa le tai pe cele rupte ori necrozate. Radacinile sanatoase se vor scurta cu 7-8 cm.
Dupa fasonare, trebuie sa te ocupi si de mocirlirea radacinilor, adica introducerea acetora intr-o „smantana” obtinuta din pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa.
Cand faci plantarea ciresului toamna trebuie sa fii atent si la punctul de altoire, care va fi pozitionat la 3 cm deasupra solului si orientat catre nord. Sub nicio forma, punctul de altoire nu trebuie sa fie acoperit cu pamant, pentru ca va emite radacini.
Dupa plantare, ar fi bine sa pui si un tutore, pentru ca va proteja ciresul de vanturile puternice pe toata perioada sezonului rece. Bineinteles, solul se va uda foarte bine dupa plantare, pentru ca apa sa ajunga si la radacini.