Cum sa obtii o recolta bogata de dovlecei. Afla cele mai utile sfaturi de la experti pentru a creste aceste fructe care sunt totusi incluse in categoria legumelor, asa ca pot fi clasificate drept legume-fructe. Ce trebuie sa stii si la ce sa acorzi atentie in gradina ta!
Cum sa obtii o recolta bogata de dovlecei si ce probleme poti intampina
Daca si tu vrei sa obtii o recolta bogata de dovlecei, primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este locul in care plantezi dovleceii. Plantele trebuie sa beneficieze din plin de lumina soarelui, iar terenul ar trebui fertilizat cu mranita sau compost.
Plantarea rasadurilor de dovlecei se va face de regula in luna mai, dupa ce a trecut orice pericol de inghet. Totusi, tine minte sa pregatesti rasadurile pentru plantare, deoarece acestea trebuie expuse putin cate putin la soare, pana le poti lasa fara probleme si fara sa fie afectate de razele ultraviolete. Pregatirea rasadurilor ar trebui sa dureze intre 10 si 14 zile.
Foarte importanta este si distanta de plantare, pentru a permite plantelor sa se dezvolte corect si pentru ca acestea sa aiba parte de lumina. Distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand trebuie sa fie undeva la 70-80 cm, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 80 cm.
Poti planta semintele si direct in gradina, iar aceasta Operatiune poate fi facuta incepand cu luna mai. Pune cate 2 seminte in acelasi cuib, la o adancime de 2.5 centimetri, iar apoi acopera-le cu un strat subtire de pamant. La temperaturi ideale, semintele vor incepe sa germineze peste aproximativ 7-10 zile.
In cazul in care dupa plantare exista pericol de ger si temperaturile scad foarte mult expertii recomanda sa le acoperi cu o folie microporoasa antiinghet. Astfel, te asiguri ca plantele nu o sa fie afectate si recolta nu va fi compromisa.
Nu uita nici de faptul ca plantele au nevoie de apa, asa ca solul trebuie mentinut umed tot timpul. O solutie poate fi mulcirea solului de la suprafata pentru ca stratul de mulci o sa impiedice evaporarea apei mai ales in perioadele cu temperaturi ridicate.
Atunci cand uzi plantele asigura-te ca pui apa la baza plantelor si nu pe frunze pentru a impiedica dezvoltarea bolilor fungice! Nu de alta, dar este mai bine sa previi decat sa tratezi!
Citeste si: Cum sa previi deformarea dovleceilor si care sunt cauzele
Si daca tot am vorbit de boli, afla ca fainarea este cea mai frecventa boala pe care o sa o intalnesti la dovlecei, iar primele semne vor fi aparitia unor pete alibicioase pe suprafata frunzelor. Pentru a combate boala este recomandat sa aplici un tratament cu un fungicid precum Kumulus DF.
Fuzarioza este o alta boala ce poate afecta dovleceii, iar primul semn de instalarea al acesteia va fi ofilirea frunzelor. Fuzarioza este cauzata de o ciuperca pe nume Fusarium oxysporum si o poti preveni daca dezinfectezi semintele de dovlecei inainte de a le pune in rasadnite, iar apoi daca tii sub control umiditatea din solar.
Ia in considerare si rotatia culturilor de legume deoarece este foarte important sa faci asta. Poti cultiva dovlecei pe aceeasi suprafata de pamant doar o data la 3-4 ani. Pentru a combate fuzarioza este indicat sa aplici un tratament cu Beltanol, un fungicid sistemic.