Cum sa inmultesti busuiocul. Afla care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar si cand sa faci asta pentru a obtine cele mai bune rezultate. Care sunt metodele pe care sa le incerci si ce trebuie sa iei in considerare.
Cum sa inmultesti busuiocul si in ce perioada sa faci asta
Daca si tu vrei sa stii cum sa inmultesti busuiocul, ar trebui sa stii inainte si cand sa faci asta. Ei bine, daca planuiesti sa cresti busuiocul in casa sau in sera, atunci inmultirea acestei plante se poate face in orice perioada a anului.
In cazul in care vrei sa ai busuioc in curte sau in gradina, atunci inmultirea busuiocului se face doar pe perioada sezonului cald. Asadar, incepand cu luna septembrie cand incepe sa se raceasca, sansele de reusita scad.
Busuiocul se poate inmulti cu ajutorul semintelor sau cu ajutorul ramurilor ce pot fi taiate din plantele pe care le ai deja in ghivece sau in curte ori gradina.
Daca planuiesti sa inmultesti busuiocul cu ajutorul semintelor, acestea se pun in tavite alveolare si in cateva saptamani o sa obtii si primele rasaduri. Urmatorul pas va fi sa muti rasadurile in ghivece pentru a se dezvolta mai bine, dupa care acestea se pot planta in gradina sau in curte.
Daca vrei sa plantezi rasadurile in curte, semintele de busuioc se pun in pamant cu 6-8 saptamani inainte de sosirea sezonului cald. Abia dupa ce temperatura pamantului din gradina depaseste 10 grade Celsius plantele pot fi mutate afara.
In cazul in care ai deja busuioc in gradina sau in ghivece, lucrurile devin mult mai simple. Tot ce trebuie sa faci pentru a inmulti aceasta planta este sa tai varfurile, dupa care sa le pui in pahare cu apa pana ce incep sa isi dezvolte radacini.
Tine minte sa rupi primele frunze de jos, pentru a ramane doar tulpina. In cateva saptamani o sa observi aparitia radacinilor, dupa care varfurile pot fi plantate in ghivece ori direct in pamant.
Citeste si: Gauri pe frunzele de busuioc. Care sunt cauzele si cum sa le previi
O alternativa incercata deja de noi este sa plantezi varfurile taiate direct intr-un ghiveci, iar in cateva saptamani o sa vezi ca acestea o sa se prinda. Mare atentie totusi, vor trebui udate in mod constant!
Daca vrei sa grabesti cresterea acestora le poti acoperi cu o sticla de plastic taiata pe jumatate, pentru a crea efectul de sera, exact cum procedezi si la trandafiri.
Ar mai trebui sa stii ca pe durata sezonului cald este indicat sa rupi varfurile in mod constant pentru ca plantele sa nu inceapa sa dezvolte flori, iar apoi seminte. De indata ce florile apar, toti nutrientii vor fi directionati catre seminte, asa ca daca vrei sa “profiti” de frunze este indicat sa indepartezi florile atunci cand acestea apar.