Cum sa faci plantarea hortensiei primavara. Afla in ce perioada trebuie sa o faci, dar si care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru ca planta sa se prinda. Afla si ce poti face pentru a schimba culorile florile si care sunt secretele.
Plantarea hortensiei primavara. Cand trebuie facuta si cum sa procedezi
Cum sa faci plantarea hortensiei primavara. Inainte de a vorbi despre pasii pe care sa ii urmezi, ar fi bine sa stii si cum sa alegi locul potrivit pentru a planta florile preferate. Nu de alta, dar trebuie sa faci totul ca la carte, pentru ca hortensia sa se prinda si sa fie plina de flori.
Conform expertilor, hortensia se simte cel mai bine intr-un loc unde pamantul este bine umed si drenat, dar in acelasi timp unde are parte si de umbra, insa si de lumina soarelui. Ideal ar fi sa eviti locurile cu expunere sudica, mai ales daca pamantul este uscat.
Expertii ne sfatuiesc sa plantam hortensia intr-un loc unde are parte de lumina in prima parte a zilei si de umbra dupa amiaza. Asta pentru ca plantele iubesc caldura soarelui de dimineata, insa pot fi afectate de caldura de dupa amiaza. Asadar, cel mai bun loc este cel cu expunere estica, adica orientat inspre rasarit.
Cand se planteaza hortensia primavara? Ei bine, poti face asta dupa ce a trecut pericolul de inghet, asa ca mare atentie la prognoza meteo. Bineinteles, plantarea se poate face si toamna, insa ideal este sa o plantezi la inceputul sezonului cald pentru ca aceasta sa aiba timp sa sa se prinda si sa reziste temperaturilor scazute de pe timpul iernii.
Poti planta hortensia si vara, insa tine minte ca va fi nevoie sa o uzi mai des pentru ca radacinile plantei sa nu moara inainte sa se dezvolte. Temperaturile ridicate o pot afecta, asa ca trebuie sa ii acorzi atentie.
Totodata, ar fi bine ca pamantul sa fie imbunatatit cu mranita sau compost inainte de a planta hortensia. Apoi, inainte de plantare ar fi bine sa uzi hortensia foarte bine, iar daca aceasta este in ghiveci nu trebuie ca adancimea gropii sa nu depaseasca inaltimea ghiveciului.
Dupa plantarea hortensiei primavara, ar fi bine sa aplici si un strat de mulci. Acesta are rolul de a mentine umiditatea in sol, mai ales pe perioada verii atunci cand apa se evapora mult mai repede.
Pentru mulcire poti folosi si un strat de frunze uscate si tocate, mranita sau compost. Ideal ar fi sa eviti sa aplici acest strat in favoarea ingrasamintelor deoarece acestea vor facilita cresterea frunzelor in detrimentul florilor.
Citeste si: Bolile hortensiei. Cum sa ingrijesti aceasta planta
Hortensia se dezvolta foarte bine in medii alcaline sau acide, insa tine minte ca pH-ul pamantului va schimba si culorile florilor la unele soiuri. Spre exemplu, daca florile sunt roz, acestea vor deveni albastre cand solul este acid.
Asadar, daca vrei sa schimbi culoarea hortensiei si sa faci solul acid, atunci trebuie sa adaugi 7 grame de sulfat de aluminiu pe care sa il pui in 3.5 litri de apa, dupa care sa uzi hortensia. Solutia se pune de 3 ori pe an, prima data primavara, iar apoi la intervale de 4 saptamani.
Daca vrei ca florile hortensiei sa devina roz, vei avea neovie de un sl alcalin, asa ca va trebui sa adaugi var in jurul plantei, dupa care sa o uzi foarte bine. Fa acest lucru primavara sau toamna.
Trebuie sa mai stii ca daca ai o hortensie cu flori albe culoare acestora nu poate fi schimbata. Asadar, mare atentie, deoarece solutiile mentionate mai sus nu vor avea niciun efect.