Cum sa faci o solutie naturala contra afidelor
Cum sa faci o solutie naturala contra afidelor

Cum sa faci o solutie naturala contra afidelor


Cum sa faci o solutie naturala contra afidelor. De ce ingrediente ai nevoie, dar si cand trebuie aplicata pentru a avea efect si pentru a indeparta cu succes aceste insecte. Ce trebuie sa stii!

Cum sa faci o solutie naturala contra afidelor – Cuprins:

Ce sunt afidele

Afida
Afida

In cazul in care nu stiai, afidele sunt acele insecte de mici dimensiuni ce ataca legumele, pomii fructiferi, florile sau cerealele. Vorbim despre insecte hemiptere, adica aparatul bucal are forma unei trompe, cu ajutorul carora sug seva plantelor. Tocmai de aceea, ar trebui sa stii cum sa prepari o solutie naturala contra afidelor.

Cunoscute si ca paduchii plantelor, exista mai multe tipuri de afide si tocmai de aceea putem observa de multe ori insecte de culoare verde, rosie sau bruna, in functie de specia din care fac parte.

Primele simptome ale unui atac al afidelor se vad destul de repede, pentru ca plantele nu se mai dezvolta, frunzele se incretesc si lastarii se ofilsesc.

Totodata, pe suprafata frunzelor se pot observa suprafete lipicioase care reprezinta excrementele afidelor. Mai mult, in cazul in care exista un atac al afidelor poti observa si prezenta furnicilor, care se hranesc cu excrementele. De asemenea, poti observa si prezenta mustelor pe suprafetele lipicioase.

Excrementele afidelor contin o substanta zaharoasa care mai departe pot da nastere unor agenti patogeni ce pot ataca mai departe plantele. De exemplu, se dezvolta ciuperci care pot ataca plantele.

Solutie naturala contra afidelor. Cum sa o prepari si cum se aplica

Solutie naturala contra afidelor
Solutie naturala contra afidelor

Sa prepari o solutie naturala contra afidelor nu este deloc greu, asa ca o sa iti prezentam cateva retete care te vor ajuta sa scapi de aceste insecte foarte rapid.

In primul rand, poti folosi maceratul de urzica. Pe langa faptul ca este un ingrasamant natural, solutia poate fi folosita si pentru a tine la distanta afidele.

Pentru a prepara acest insecticid ai nevoie de 1 kg de urzici si 20 de litri de apa. Desigur, daca vrei sa prepari o cantitate mai mica, poti imparti cantitatile raportat la nevoile pe care le ai. Tot ce trebuie sa stii este ca acest macerat se prepara intr-un recipient de plastic.

Pentru preparare trebuie sa ta urzicile cu tot cu tulpina si apoi sa le pui intr-o galeata sau intr-un butoi. Daca folosesti urzici batrane, este recomandat sa pui doar frunzele si sa te asiguri ca semintele nu vor ajunge in solutie.

Urzicile vor sta la macerat timp de 1-2 saptamani, timp in care le amesteci in fiecare zi. Totodata, asigura-te ca pui recipientul la umbra in tot acest timp.

Dupa ce au trecut cele 2 saptamani, maceratul de urzica este gata. Pentru a il folosi in mod corect, va trebui sa diluezi o parte solutie la 20 parti apa. Spre exemplu, 1 litru de solutie se dilueaza in 20 de litri apa.

Aplicarea solutiei pe trandafiri
Aplicarea solutiei pe trandafiri

Solutie naturala contra afidelor. Maceratul de urzica se aplica dupa masa, atunci cand plantele nu sunt in bataia soarelui. In caz contrar, risti sa arzi frunzele! In acelasi timp, este momentul cand afidele sunt mai active, asa ca solutia va actiona la momentul oportun. Mare atentie! Stropeste si suprafata inferioara a frunzelor, pentru ca acolo vei gasi afidele!

De asemenea, mai poti prepara o solutie naturala contra afidelor folosind cenusa provenita de la lemnul ars. Pentru preparare ai nevoie de 100 g de cenusa, 2 litri de apa si 2-3 picaturi de detergent lichid de vase.

Citeste si: Cum sa folosesti iarba taiata pentru mulcirea plantelor

Toate ingredientele se amesteca foarte bine pana la omogenizare, iar apoi solutia se lasa sa stea timp de cateva ore.

Dupa aceea, va fi nevoie sa o strecori pentru a o putea aplica. Pentru asta, iti recomandam sa folosesti o sita sau o bucata de material textil. Este esential sa faci asta pentru a o putea aplica, din cauza particulelor de dimensiuni mai mari risti sa infunzi pulverizatorul.

Ca si in cazul maceratului de urzica, solutia cu cenusa se va aplica dupa masa, deoarece este perioada cand afidele sunt mai active. In cazul in care exista precipitatii, solutia se ca aplica din nou.