Cum sa faci al doilea tratament la pomii fructiferi si ce boli combati
Cum sa faci al doilea tratament la pomii fructiferi si ce boli combati

Cum sa faci al doilea tratament la pomii fructiferi si ce boli combati


Cum sa executi corect al doilea tratament la pomii fructiferi si care sunt beneficiile sale. Afla si care este perioada ideala de aplicare a tratamentului, dar si care sunt bolile care se pot combate. Recomandari.

Beneficiile celui de-al doilea tratament la pomii fructiferi

Al doilea tratament la pomii fructiferi
Al doilea tratament la pomii fructiferi

Daca esti incepator in acest domeniu, trebuie sa stii ca cel de-al doilea tratament este esential pentru sanatatea pomilor pentru ca va combate boli foarte periculoase, specifice tuturor speciilor pomicole.

Se face in faza de umflare a mugurilor, spre sfarsitul repausului vegetativ, cand vremea nu mai inregistreaza temperaturi scazute, adica sa depaseasca 4-5 grade Celsius.

Ttratamentele fitosanitare nu se aplica niciodata pe timp geros si este esential sa verifici si ca scoarta pomilor sa fie uscata. Daca este acoperita de zapada sau chiciura, tratementul trebuie amanat pana cand vremea se imbuneaza, prin asta intelegand nu doar lipsa frigului, ci si sa fie zi fara vant si precipitatii, chiar daca e vorba de o simpla ploaie.

Lista bolilor pe care le poti combate

Rapan la mar
Rapan la mar

Aplicate in perioada ideala si in conditiile optime, pe care tocmai le-am prezentat anterior, tratamentele fitosanitare aplicate la inceputul dezmuguritului vor contribui la diminuarea celor mai de temut boli.

Acestea sunt: Basicarea frunzelor, Rapan, Focul bacterian, Ciuruirea frunzelor si Monilioza.

Printre cele mai de temut boli cu care s-ar putea confrunta pomii fructiferi este si Basicarea frunzelor. Boala va afecta frunzele, ramurile, florile si fructele.

Frunzele atacate vor avea un aspect basicat, prezentand mici umflaturi pe partea superioara. Pe parte inferioara se vor putea observa nici adancituri ce vor fi pline cu o pulbere alba. Daca boala este in stadiu ei agresiv, exista riscul ca pomul atacat sa ramana fara frunze.

Rapanul este o alta boala de care se tem toti pomicultorii, dar care se poate preveni usor prin tratamante specifice. Se vor putea observa pe suprafata frunzelor mici pete de culoare cafenie-negricioasa, usor catifelate. Cand boala avanseaza, aceste puncte se vor uni si vor acoperi in intregime foile pomilor care, intr-un final se usuca si cad.

Nu doar frunzele sunt atacate, ci si fructele (atacul poate sa intervina in oricare moment al dezvoltarii lor). Se vor putea observa pe fructe mici pete cenusii, usor catifelate. Fructele se vor deforma, vor crapa si, ulterior, se vor desprinde de pe ramuri.

Pomicultorii trebuie sa stie ca daca nu se iau masuri, boala se transmite de la an la an, ciuperca iernand pe suprafata frunzelor afectate de boala si cazute pe sol. La fel de bine, boala se poate transmite si de pe ramurile infectate.

Focul bacterian la prun
Focul bacterian la prun

Pomii fructiferi pot intampina probleme si din cauza bolii numita Focul bacterian care apare primavara. Florile afectate se vor ofili si se innegresc. La baza acestei boli sta o bacterie agresiva: Erwinia amylovora. Daca nu se iau masuri, intreaga productie de fructe poate sa fie afectata.

De la flori, boala avanseaza usor catre frunze si lastari. Se vor putea observa ulceratii de mai multe culori, de la alb si galben la rosu inchis si brun. In acelasi timp, va aparea si un mucus bacterian la nivelul scoartei.

In lipsa tratamentelor fitosanitare, pomii pot suferi si din cauza bolii numite Ciuruirea frunzelor. Este o boala care avanseaza foarte repede. Apare pe suprafata frunzelor sub forma de mici pete circulare  de culoare rosiatica-violet sau bruna-galbuie.

In cateva zile, petele isi vor mari considerabil dimensiunile, ajungand la cativa mm. Tesutul din dreptul petelor se necrozeaza si cade, iar frunzele apar ciuruite. In conditiile unui atac intens se produce o desfrunzire timpurie.

Monilioza este o alta boala periculoasa ce ataca florile, fructele, ramurile, lastarii si frunzele pomilor fructiferi. Foile atacate atarna fara sa cada. Florile se brunifica si se usuca, iar ramurile uscate se indoaie in forma de carlig. Mai este denumita si “boala stindardului” sau “arsura moniliana.

Recomandari la aplicarea tratamentelor fitosanitare

Albina
Albina

De fiecare data cand aplici tratamente fotosanitare, citeste inainte, cu maxima atentie, instructiunile si recomandarile si aplicato solutia conform indicatiilor mentionate.

De asemenea, respecta normele pentru protectia mediului inconjurator.  Ai in vedere sa protejezi si familiile de albine, potrivit Ordinului comun nr 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentaţiei, privind unele masuri pentru protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu pesticide, a Legii nr. 383/ 2013 a apiculturii si a OG.4/1995 actualizata.

Citeste si: Stropirea pomilor primavara. Cum sa o faci si ce produse sa folosesti

Concret, cei care utilizeaza tratamente, au obligatia, printre altele, sa  instiinteze cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului, consiliile locale pe teritoriul carora se gasesc suprafetele ce urmeaza a fi tratate, plus ca trebuie specificat si locul tratamentului si data inceperli si durata lui.

O alte recomandare importanta se refera la utilizarea de substante omologate, dar si respectarea prevederilor din Ordinul 297 din 30.08.2017,privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea în siguranţă a produselor de protecţie a plantelor.

Ai grija sa respecti si obligatiile prevazute in Ordinul nr. 352/636/54/2015  privind ecocondiţionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, si modificarile ulterioare.