Cum sa cultivi turmeric. Turmericul este o planta cu origini in Asia, inrudita cu ghimbirul, caruia ii seama ca forma si ca aroma. Turmericul apare in scrierile antice unde, insa, nu este mentionat ca fiind un condiment, ci un colorant.
Se simte cel mai bine in clima calda, cu temperaturi de 20-30 de grade si precipitatii abundente tot anul. Acesta are un gust specific, puternic aromat, care aduce putin cu piperul, ca iuteala, dar care este si usor amarui.
Beneficiile consumului de turmeric
Turmericul (Curcuma longa) este neuroprotector. Cercetarile efectuate arata ca turmericul este un aliat in lupta impotriva maladiei Alzheimer pentru ca previne degradarea celulelor nervoase. Totodata, acesta previne aparitia placilor dintre neuroni, imbunatateste circulatia la nivel cerebral si reduce stresul oxidativ.
Sustine functionarea rinichilor. Consumul de turmeric sustine buna functionare a rinichilor, iar un consum frecvent a acestuia impiedica retentia de apa din organism.
Citeste si: Cum sa cultivi leustean. Plantare, ingrijire, beneficii
Ajuta inima sa functioneze normal. Turmericul ajuta la mentinerea unui nivel optim al colesterolului din sange, ajunge la eliminarea asa zisului colesterol rol, imbunatateste functia inimii si a vaselor de sange si mentine arterele curate, fara depuneri de grasime.
Antiinflamator natural. Dincolo de efectele pe care le are cand inflamatiile isi fac aparitia, prin reducerea lor, turmericul, daca este inclus in dieta zilnica, previne aparitia acestor inflamatii si a bolilor asociate, cum sunt cele cardiace, oncologice sau neurodegenerative.
Ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului. Consumul de turmeric ajuta organismul sa lupte impotriva celulelor canceroase si reduce multiplicarea acestora in organism.
Cercetarile efectuate au concluzionat ca in India, unde locuitorii consuma turmeric in mod regulat, anumite tipuri de cancer, printre care cel de prostata, de colon sau de san au o prevalenta de 10 ori mai mica decat in Europa.
Antioxidant natural. Curcumina este un antioxidant natural, neutralizeaza radicalii liberi si stimuleaza enzimele antioxidante din corp, crescandu-i rezistenta.
Este aliat in lupta cu kilogramele in plus. Turmericul previne retentia de apa, sustine o digestie sanatoasa si te ajuta sa scapi de kilogramele in plus.
Detoxifiaza ficatul. Turmericul creste productia de enzime cu ajutorul carora ficatul isi indeplinesti functiile. Aceasta duce la o potentare a acestor functii, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor hepatice.
Cum sa cultivi turmeric la tine in gradina
Cultivarea turmericului este similara cu cea a ghimbirului. Planta are nevoie de un sol cu drenaj bun, fertil, dar poti folosi un amestec de turba cu nisip si pamant de frunze, cu un pH neutru. Asadar, nu este chiar atat de greu sa cultivi turmeric.
Acesta mai are nevoie de lumina, si se bucura in zonele in care are parte de razele soarelui de la primele ore ale diminetii, dar nu sta in bataia acestora pe timpul zile si la amiaza, cand soarele este foarte puternic. Totusi, daca nu beneficiaza de suficienta lumina, atunci florile vor di mai putin frumoase.
Temperatura sa de crestere variaza intre 20 si 28 de grade Celsius,acesta fiind intervalul in care se simte si se dezvolta cat mai bine, dar se descurca la temperaturi cuprinse intre 18 si 32 de grade. Temperatura minima pana la care poate supravietui este -12 grade Celsius.
Citeste si: Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina
Fertilizarea se va face bilunar, de primavara si pana la finalul verii, cu ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative. De asemenea, se pot folosi batoane sau tablete cu eliberare prelungita.
Pentru a recolta turmeric chiar de la tine din gradina, planta are nevoie de aproximativ 8-10 luni pentru a atinge maturitatea si, din acest motiv poate fi precultivat in casa, la caldura inca din iarna, urmand a fi transplantat apoi afara. Rizomii vor fi cultivati in pamant, la fel ca ghimbirul, respectand conditiile de mai sus.
Turmericul poate fi cultivat ca planta anuala. Pentru asta, este nevoie ca rizomii sa fie scosi din pamant toamna si pastrati peste iarna, pana primavara, in rumegus sau turba, mentinute reavene, intr-un spatiu rece si uscat.
Trebuie sa stii ca la maturitate, turmericul ajunge la cel mult un metru si se dezvolta pe orizontala pe o suprafata de 50-60 cm.
Boli si daunatori
Planta are nevoie de o udare moderata, astfel incat pamantul sa se mentina reavan, mai ales in perioadele de seceta prelungita. Atentie! Udarea excesiva cauzeaza putrezirea radacinilor. Totodata, trebuie sa fii atent sa opresti udarea in perioada rece din an.
Putregaiurile de origine bacteriana si putregaiurile fungice sunt cele mai frecvente boli care pot afecta turmericul. Printre daunatori se afla acarienii, mai ales paianjenul rosu comun, si paduchii lanosi.
Asadar, daca iei in considerare si tu cultivarea turmericului la tine in gradina, va trebui sa inspectezi plantele cu atentie, pentru a nu pune in pericol cultura nou infiintata.