Cum sa cultivi fenicul la tine in gradina si cum obtii rasadurile
Cum sa cultivi fenicul la tine in gradina si cum obtii rasadurile

Cum sa cultivi fenicul la tine in gradina si cum obtii rasadurile


Cum sa cultivi fenicul la tine in gradina. Afla in ce perioada trebuie sa pui semintele in tavitele alveolare, dar si cum sa le pregatesti pentru a obtine rasadurile. Ce trebuie sa stii, cand trebuie plantate rasadurile si la ce distante.

Cum sa cultivi fenicul la tine in gradina si cum obtii rasadurile – Cuprins:

Cum sa cultivi fenicul. Distante de plantare si pasii de urmat

Cum sa cultivi fenicul
Cum sa cultivi fenicul

Daca si tu vrei sa cultivi fenicul la tine in gradina, atunci primul pas cu care va trebui sa incepi va fi sa obtii rasadurile. Cea mai buna perioada pentru a pune semintele in tavitele alveolare este cu aproximativ 4-6 saptamani inainte de ultimul inghet.

Pentru cele mai bune rezultate este indicat sa lasi semintele la inmuiat timp de 24 de ore inainte de a le pune in pamant. Dupa ce rasadurile incep sa aiba 2-3 frunze adevarate se pot muta in ghivece separate.

Incepand cu luna mai, rasadurile se pot planta in gradina, insa nu uita de calirea acestora. Va trebui sa le aclimatizezi cu conditiile climatice de afara, asa ca scoate-le treptat si obisnuieste-le cu lumina directa a soarelui.

Rasadurile se vor planta la o distanta de 30 de centimetri pe acelasi rand, deoarece vor avea nevoie de destul spatiu pentru ca radacinile sa se dezvolte nestingherite si pentru a avea acces la lumina. Totodata, distanta dintre randuri trebuie sa fie de aproximativ 40 cm.

Feniculul trebuie plantat pe o suprafata de teren unde beneficiza din plin de lumina soarelui, asa ca alege cu atentie locul. Nu uita sa il uzi deoarece in cazul in care plantele sunt expuse la caldura prea mare si nu au acces la apa acestea vor inflori si recolta va fi compromisa.

Recoltarea feniculului
Recoltarea feniculului

Expertii ne recomanda sa udam plantele dimineata pentru ca acestea sa nu duca lipsa de apa in timpul zilei, atunci cand caldura este mai mare. Mai mult, daca uzi frunzele, acestea o sa aiba destul timp sa se usuce pana cand vine seara si astfel eviti aparitia bolilor fungice.

Este indicat sa faci si mulcirea plantelor, pentru ca astfel vei mentine umiditatea in pamant. Mai mult, o sa tii la distanta si buruienilor, iar astfel eviti aplicarea erbicidelor sau saparea plantatiei.

Fertilizarea este iarasi foarte important, iar expertii recomanda utilizarea unui ingrasamant cu un continut mare de potasiu. De regula, recoltarea se va putea face in 14 saptamani de la plantare.

Citeste si: Cum sa cultivi coriandru si care sunt pasii pe care sa ii urmezi

Pentru recoltare tot ce trebuie sa faci va fi sa scoti plantele din pamant. De asemenea, mai poti taia planta la baza solului si astfel sa lasi radacinile in pamant, deoarece acestea vor rasari din nou si mai poti face o recoltare a frunzelor pana la venirea inghetului.

Recoltarea se va face atunci cand bulbii au un diametru de aproximativ 5 centimetri, asa ca o sa stii cu usurinta cand este perioada pentru a te bucura de roade.

Desigur, poti folosi si frunzele de fenicul de indata ce acestea incep sa rasara. Totusi, este indicat sa nu rupi prea multe deoarece o sa incetinesti cresterea bulbilor si deoarece procesul de fotosinteza se va efectua mai greu.