Cum sa cresti dovleci gigantici si ce trebuie sa iei in considerare
Cum sa cresti dovleci gigantici si ce trebuie sa iei in considerare

Cum sa cresti dovleci gigantici si ce trebuie sa iei in considerare


Cum sa cresti dovleci gigantici. Daca si tu vrei sa ai dovleci de dimensiuni foarte mari la tine in gradina, atunci o sa iti explicam ce trebuie sa iei in considerare si ce sfaturi ne dau expertii pentru a obtine rezultate pe masura. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa cresti dovleci gigantici si ce trebuie sa iei in considerare – Cuprins:

Cum sa cresti dovleci gigantici si ce soi sa alegi

Cum sa cresti dovleci gigantici
Cum sa cresti dovleci gigantici

Daca si tu vrei sa stii cum sa cresti dovleci gigantici, in primul rand ar trebui sa iti spunem ca cel mai utilizat soi este Atlantic Giant. Acesti dovleci pot atinge greutati de peste 300 de kilograme, iar diametrul poate fi undeva la 1.5 sau chiar mai mult.

Pe langa soiul Atlantic Giant, mai poti alege soiurile Big Max, Princess, Mammoth Gold, Howden, Prizewinner sau Dill’s Atlantic Giant. Asadar, alegerea unui soi bun este primul pas pe care sa il faci.

Tine minte ca dovlecii au nevoie de peste 100 de zile sa ajunga la maturitate, asa ca vor avea nevoie de temperaturi ridicate pentru a se dezvolta cum trebuie. Expertii recomanda sa pui semintele direct in pamantul din gradina, deoarece transplantarea rasadurilor o sa provoace un stres plantelor.

Semintele se pun in pamant dupa ce temperatura din sol a atins cel putin 15 grade Celsius. In acest mod, semintele o sa germineze repede. Distanta de plantare este de 90 cm unul fata de celalalt, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie intre 1.2 si 1.8 metri.

Totodata, ar trebui sa pui cate 2-3 seminte in fiecare musuroi, iar dupa ce plantele au inceput sa rasara sa o pastrezi pe cea mai rezistenta, iar pe celelalte sa le elimini.

Dupa cum am mentionat mai sus, semintele ar trebui puse in musuroaie formate din pamant. Astfel, pamantul se va incalzi mai repede si plantele vor beneficia de o circulatie mai buna a aerului.

Tine minte ca dovlecii au nevoie de lumina, asa ca alege o suprafata de pamant unde beneficiaza de cel putin 6-8 ore de lumina directa a soarelui. Daca o sa plantezi dovlecii la umbra, acestia nu o sa creasca foarte mari.

In cazul in care dovleci nu primesc destula lumina o sa creasca mai greu, frunzele se vor ingalbeni, vor avea mai putine flori, iar dovlecii se vor deforma atunci cand vor creste. Asadar, mare atentie!

Nu planta foarte multi dovleci pe aceeasi suprafata de pamant daca vrei sa obtii niste exemplare gigantice. Plantele vor concura pentru nutrienti, apa si lumina, asa ca toata munca poate sa fie in zadar. Mai mult, pe masura ce plantele cresc, ar trebui sa le directionezi astfel incat sa nu se intersecteze.

Dovleac gigantic
Dovleac gigantic

Desigur, o sa obtii dovleci gigantici daca o sa ii fertilizezi cum trebuie. Plantele au nevoie de nutrienti pentru a produce exemplare record, insa nu folosi foarte mult azot, deoarece vei favoriza cresterea frunzelor, nu si a dovlecilor.

Ideal este sa folosesti ingrasamant de tip NPK (10-10-10/14-14-14), in care sa existe cantitati egale de azot, fosfor si potasiu. Este recomandat sa folosesti ingrasamant solid cu eliberare treptata pe care sa il aplici la fiecare 2-3 saptamani in timpul sezonului de crestere.

Pentru ca ingrasamantul sa isi faca efectul, plantele trebuie udate foarte bine. Astfel, nutrientii vor ajunge mai repede la radacini si va hrani plantele cum trebuie.

Si daca tot am vorbit de udat, trebuie sa stii ca dovlecii contin 90% apa. Asadar, este mai mult decat clar ca o sa trebuiasca sa uzi plantele foarte bine pentru a obtine dovleci mari. Uda plantele la baza pentru ca apa sa ajunga la radacini si sa eviti udarea frunzelor.

Expertii recomanda sa uzi dovlecii dimineata, pentru ca plantele sa primeasca apa inainte ca aceasta sa se evapore din cauza caldurii excesive. Ar fi bine sa mulcesi si pamantul din jurul plantelor folosind paie, pentru a mentine umiditatea in sol si pentru a reduce riscul de aparitie al bolilor.

Citeste si: De ce nu se fac dovleceii. Cum sa te asiguri ca obtii o recolta buna

Folosind paie pentru mulcire, reduci riscul de aparitie al bolilor fungice si in acelasi timp nu va mai trebui sa tratezi plantele cu produse chimice. Pentru a tine la distanta bolile fungice, umiditatea trebuie sa fie redusa si aerul trebuie sa circule cum trebuie printre frunzele plantelor.

Pe masura ce dovlecii incep sa creasca, este indicat sa pastrezi doar un fruct pentru fiecare tufa. Astfel, te asiguri ca toate substantele nutritive vor fi directionate catre acel dovleac, asa ca sansele ca acesta sa devina gigantic se maresc substantial.

Pentru a creste mari, dovlecii au nevoie de pana la 150 de zile, asa ca inarmeaza-te cu rabdare daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate. Dovlecii se pot recolta toamna, insa tine minte ca o sa ai nevoie de ajutor pentru a ii putea ridica.

La final, iti mai spunem ca trebuie sa elimini si buruienile ce cresc in jurul dovlecilor, mai ales cand plantele sunt inca mici. In acest mod, te asiguri ca nu vor exista si alti concurenti pentru apa si nutrientii din sol.