Cu ce se combate musculita alba la varza. Cum sa o elimini si ce tratamente sunt necesare
Cu ce se combate musculita alba la varza. Cum sa o elimini si ce tratamente sunt necesare

Cu ce se combate musculita alba la varza. Cum sa o elimini si ce tratamente sunt necesare


Cu ce se combate musculita alba la varza. Afla cum sa depistezi un posibil atac in cultura din gradina ta, dar si care sunt cele mai eficiente tratamente pe care sa le efectuezi. Cand sunt necesare stropirile si cum sa procedezi pentru a combate acest daunator.

Cu ce se combate musculita alba la varza. Cum sa o elimini si ce tratamente sunt necesare – Cuprins:

Cu ce se combate musculita alba la varza. Cum sa il depistezi si ce tratamente trebuie sa faci

Cu ce se combate musculita alba la varza
Cu ce se combate musculita alba la varza

Cu ce se combate musculita alba la varza. Pentru cei ce nu stiu, musculita alba a verzei este un daunator foarte periculos pentru culturile de varza si nu numai, deoarece poate ataca si conopida, varza de Bruxelles, gulia, salata, dar si alte specii de plante.

Mai mult, acest daunator poate ataca si culturile de tomate, ardei, vinete, castraveti, fasole, dovlecei, dar si pepene verde sau galben. Pe langa asta, poate fi depistat si la arbustii fructiferi asa ca poate ataca agrisul, coacazul negru, coacazul alb sau coacazul rosu.

Identificarea acestui daunator in cultura din gradina ta este destul de usoara deoarece vei putea observa aceste musculite albe pe frunzele de varza, iar atunci cand te vei apropia acestea vor zbura. Totodata, musculitele vor depune si oua pe frunzele de varza, iar acestea au o culoare alb-galbuie.

Aceste insecte pot avea pana la 3-4 generatii in fiecare an, iar durata de viata a fiecarei generatie este de aproximativ o luna. In spatiile protejate, adica in sere sau solarii incalzite, musculitele se pot inmulti tot timpul anului.

In gradina, insectele devin active dupa jumatatea lunii mai, atunci cand temperaturile incep sa creasca si adultii vor incepe sa depuna ouale pe frunzele de varza. Ouale sunt depuse in forma de semicerc, asa ca le poti recunoaste usor.

Atac al musculitei albe
Atac al musculitei albe

Dupa aproximativ 2 saptamani vor incepe sa apara larvele care se hranesc sugand seva din frunze, iar o noua generatie va aparea in aproximativ o luna. Inspecteaza atent frunzele de varza pentru a identifica un posibil atac, deoarece acolo vei gasi acest daunator aflat in diferite stadii si anume ou, larva, nimfa sau adult.

De asemenea, prezenta musculitei albe poate fi facuta si prin aparitia suprafetelor lipicioase pe frunzele de varza, care reprezinta excrementele insectelor, asa numita “roua de miere”.

Citeste si: Cu ce stropim varza de fluturi albi. Cum sa ii recunosti si ce tratamente aplici

Aceste suprafete atrag furnicile sau mustele care se hranesc cu acesta roua de miere, dar si albinele, care produc mierea de mana cu ajutorul acestor excremente.

Ei bine, pentru a elimina acest daunator va trebui sa folosesti un insecticid, asa ca poti aplica un tratament cu Movento 100 SC, Mavrik 2F, Mospilan 20 SG, Afinto sa Benevia. Bineinteles, nu uita sa respecti recomandarile producatorului si mai ales cantitatile.

Totodata, este important sa dezinfectezi solul o data la 2 ani, dar si sa distrugi resturile vegetale care au ramas de la cultura precedenta. O metoda eficienta de a tine la distanta musculitele este folosirea plaselor antiinsecte.