Cand se recolteaza castravetii. Afla de cat timp au nevoie castravetii sa ajunga la maturitate, dar si cum sa ii recoltezi in mod corect pentru a te bucura de cel mai bun gust. Mai mult, iti explicam si cum sa ii pastrezi pentru a rezista cat mai mult timp.
Cand se recolteaza castravetii. Cum sa ii pastrezi pentru cat mai mult timp
Cand se recolteaza castraveti. Daca si tu ai cultivat castraveti in gradina, atunci o sa iti spunem in cat timp ajung legumele la maturitate, dar si cum sa ii recoltezi corect pentru a ii putea pastra pentru o perioada mai lunga de timp.
Expertii spun ca dureaza intre 50 si 70 de zile pentru ca legumele din gradina ta sa ajunga la maturitate, mai exact din momentul in care ai pus semintele in pamant si pana cand vei putea culege primii castraveti.
Spre exemplu, daca o sa pui semintele in rasadnite la inceputul lunii mai, o sa poti culege primele legume din gradina in luna iulie. Totodata, durata poate sa varieze in functie de conditiile climatice, asa ca daca locuiesti intr-o zona unde temperaturile sunt mai reduse, atunci castravetii o sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta.
Totusi, mai exista cateva secrete care te anunta ca legumele pot fi culese. Spre exemplu, daca indoi un castravete si acesta este inca flexibil, atunci este indicat sa il mai lasi sa creasca pentru ca este prea crud. De regula, rigiditatea castravetilor determina si momentul ideal pentru a ii culege. Daca incerci sa indoi un castravete si acesta este tare, inseamna ca legumele pot fi culese fara nicio problema.
Mai mult decat atat, suprafata castravetelui prezinta si acele mici denivelari. Cand castravetii ajung la maturitate o sa vezi ca acele denivelari incep sa dispara, deoarece legumele au crescut indeajuns de mult.
Trebuie sa mai stii si cum sa culegi castravetii in mod corect, pentru a nu afecta plantele si productia. Dupa cum bine stii, castravetele este atasat de planta printr-o tulpina scurta, lunga de cativa centimetri. Ei bine, atunci cand culegi castravetii trebuie sa tai acea tulpina folosind o foarfeca. Este bine sa nu incerci sa o rupi pentru a evita eventualele rani la planta-mama.
Daca o sa fortezi ruperea acelei tulpini din capatul castravetelui atunci risti sa expui intregul miez la aer, iar asta creste sansele de putrezire atunci cand castravetii sunt pusi la pastrare. Asadar, evita pe cat posibil aceasta situatie.
Citeste si: Boli la castraveti. Cum sa protejezi cultura din gradina
Si daca tot am vorbit despre pastrare, ar trebui sa stii si cum sa ii pastrezi pentru a rezista cat mai mult timp. De exemplu, daca o sa ii tii la temperatura camerei, castravetii nu o sa rezista mai mult de o saptamana. Cam atat o sa rezista si daca ii tii la frigider, insa neimpachetati si fara sa ii pui in compartimentele speciale.
Daca o sa ii pui intr-o punga de plastic, castravetii o sa reziste aproximativ 12 zile. Perioada se poate reduce la 10 zile, daca o sa tii castravetii inveliti intr-un servetel de hartie si pusi in compartimentul special al frigiderului care limiteaza contactul cu aerul.
Cel mai mult, castravetii o sa reziste intr-o punga de plastic ce se inchide ermetic. Legumele pot rezista aproximativ 15 zile in frigider, asa ca aceasta este cea mai buna metoda de pastrare. Poti prelungi perioada daca o sa invelesti castravetii intr-un servetel de hartie si apoi ii pui in acea punga ce se inchide ermetic.