Cand se planteaza gladiolele. Cum sa procedezi si la ce adancime se pun bulbii
Cand se planteaza gladiolele. Cum sa procedezi si la ce adancime se pun bulbii

Cand se planteaza gladiolele. Cum sa procedezi si la ce adancime se pun bulbii


Cand se planteaza gladiolele. Afla la ce adancime trebuie sa pui bulbii in pamant, cum sa faci plantarea in mod corect si la ce distante, dar mai ales care este perioada ideala pentru ca acestea sa infloreasca la momentul oportun.

Cand se planteaza gladiolele. Cum sa procedezi si la ce adancime se pun bulbii – Cuprins:

Cand se planteaza gladiolele. Cum sa alegi locul si care este cea mai buna perioada

Cand se planteaza gladiolele
Cand se planteaza gladiolele

Cand se planteaza gladiolele. Daca si tu vrei sa ai aceste flori in curte sau in gradina, ar trebui sa stii ca provin din tinuturile calde si uscate, mai exact din Africa de Sud sau tarile din bazinul Marii Mediterane.

Asadar, cel mai bun loc pe care sa il alegi pentru plantare trebuie sa aiba expunere la soare, dar in acelasi timp solul trebuie sa fie bine drenat. Acum ca stii cum sa procedezi, o sa iti spunem si cum sa faci plantarea bulbilor.

Ei bine, bulbii se pot planta mai intai in ghivece, asa ca poti face asta in luna martie, insa tine minte ca acestea trebuie tinute intr-un loc cald precum o sera sau chiar in casa.

Daca vrei sa plantezi bulbii de gladiole direct in pamant, atunci poti face asta de-abia in luna mai, atunci cand pamantul incepe sa se incalzeasca. Solul trebuie sa aiba o temperatura de peste 13 grade Celsius.

Expertii ne sfatuiesc sa plantam mai multi bulbi de gladiole la diferente de o saptamana. Astfel, te vei bucura de florile acestor plante pana ce soseste toamna. De regula, bulbii au nevoie de 60 pana la 90 de zile pentru a inflori.

Cel mai tarziu poti planta bulbii de gladiole in luna iulie, insa nu depasi acest termen deoarece plantele nu o sa mai infloreasca pana ce vine primul inghet.

Gladiole inflorite
Gladiole inflorite

Dupa ce bulbii au incoltit, plantele pot fi transplantate in curte sau in gradina in luna mai, asa ca tine minte sa faci asta. Acestia trebuie plantati la o adancime de 15 centimetri, iar dupa plantare vor trebui udati bine. Totodata, bulbii trebuie plantati la o distanta de 8-10 centimetrii unii fata de altii.

Si daca tot am vorbit de apa, ar trebui mentionat faptul ca in timpul sezonului cald plantele au nevoie de apa asa ca uda-le de fiecare data cand este cazul, insa nu exagera cu frecventa udarilor. 

O data la fiecare saptamani gladiolele vor avea nevoie si de o fertilizare. Poti folosi ingrasamant lichid sau unul cu eliberare treptata. Nu uita sa faci acest lucru pentru ca gladiolele sa infloreasca abundent.

Citeste si: Putrezirea radacinilor la plante. Cum sa previi si care sunt semnele care te anunta

Bulbii se vor scoate din pamant toamna, iar acestia se vor pastra intr-un loc uscat si ferit de inghet. Ideal ar fi sa ii lasi sa se usuce dupa ce i-ai scos din pamant pentru a evita aparitia mucegaiului sau a bolilor fungice si abia dupa aceea sa ii pui intr-o cutie de carton sau o punga de hartie.

Scoate bulbii cu atentie folosind o cazma si abia apoi curata-i de pamant. Astfel, te asiguri ca nu o sa ii tai din greseala deoarece daca o sa faci asta bulbii respectivi o sa trebuiasca aruncati.

Dupa aceea, taie partea verde la aproximativ 2-3 centimetri deasupra bulbilor si abia apoi pune-i la uscat si dupa aceea la pastrare. Lasa-i 1-2 zile sa se usuce la soare si apoi ii poti depozita in siguranta, insa tine minte ca locul respectiv sa fie bine aerisit si cu o temperatura cuprinsa intre 2 si 7 grade Celsius.