Cand se da cu var pe paman. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Cand se da cu var pe paman. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Cand se da cu var pe pamant. Cum sa faci asta si care sunt pasii


Cand se da cu var pe pamant. Afla ce rol are varul asupra solului din gradina ta, care este perioada ideala, dar si cum sa faci asta in mod corect pentru a obtine cele mai bune rezultate. Ce trebuie sa stii!

Cand se da cu var pe pamant si cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

De ce este util varul pentru solul din gradina

Pamant tratat cu var
Pamant tratat cu var

Inainte de a stii cand se da cu var pe pamant, ar trebui sa stii si de ce este util varul pentru solul din gradina. Astfel vei intelege de ce este important sa faci aceasta operatiune pentru plantele din gradina ta.

Pentru cei ce nu stiu, varul este utilizat pentru a creste valoarea pH-ului din sol, in cazul in care acesta este prea acid. Legumele prefera un sol alcalin, asa ca tocmai de aceea multi gradinari aleg sa foloseasca var pentru solul din gradina.

Pentru ca pH-ul din sol sa fie neutru, acesta trebuie sa aiba valoarea de 7. Intr-un sol cu pH neutru pot creste majoritatea legumelor, dar si florilor, asa ca este indicat ca pamantul din gradina sau curtea ta sa aiba aceasta valoare.

Un pamant cu sol acid are un pH cu valoarea de 5.5 sau chiar mai mica. Pentru a afla pH-ul pamantului din gradina ta ti-am pregatit aici un mic ghid despre cum sa faci aceasta operatiune simpla.

Un sol acid va bloca mineralele sa ajunga la plante, iar asta inseamna o crestere deficitara. Imbunatatind pH-ul din sol, nutrientii vor fi absorbiti mai repede de catre plante si in acelasi timp vei mentine microorganismele din sol sanatoase.

Varul o sa rezolve si deficienta de calciu din pamant, iar asta inseamna ca plantele o sa aiba radacini mai sanatoase, ceea ce inseamna ca nutrientii o sa fie transportati mai bine catre fructe si legume, iar asta se traduce prin recolte mai mari.

Cand se da cu var pe pamant. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Cand se da cu var pe pamant
Cand se da cu var pe pamant

Daca si tu vrei sa dai cu var pe pamantul din gradina ta, afla ca nu orice tip de var este benefic pentru gradinarit. Exista 3 tipuri de var: var agricol (carbonat de calciu), var stins (hidroxid de calciu) si var nestins (oxid de calciu).

Te sfatuim sa folosesti var agricol sau var de gradina pentru a face aceasta operatiune. Il poti gasi la magazinele de bricolaj, iar un sac te va costa cateva zeci de lei.

Cand se da cu var pe pamant. Ei bine, cele mai bune rezultate le vei avea daca vei da cu var toamna, deoarece acesta se va absorbi cum trebuie pana ce va veni primavara, iar tu nu vei fi grabit sub nicio forma.

Varul se aplica dupa ultima recolta, adica dupa ce ai curatat pamantul de resturi vegetale. Acesta trebuie sapat ori arat si discuit daca vorbim despre o suprafata mai mare. Ideal este sa sapi sau sa ari la o adancime de 30 cm.

Citeste si: Solarizarea solului. Cum sa faci dezinfectarea pamantului in mod natural

Pentru a raspandi varul o sa ai nevoie de o lopata, pentru suprafetele mai mici, insa tine minte sa folosesti masca si ochelari de protectie. Cei ce au o gradina mai mare pot folosi un distribuitor de ingrasaminte. Ca si cantitate, o sa ai nevoie de aproximativ 1.5-2 kg de var la 10 metri patrati de pamant.

Dupa ce ai imprastiat varul pe suprafata de pamant, aceasta va trebui udata. Daca urmeaza zile ploioase atunci ai noroc pentru ca natura se va ocupa de treaba ta.

Daca totusi ai ratat perioada de toamna, afla ca mai poti da cu var pe pamant si primavara. Dezavantajul este ca va trebui sa astepti minimum 3 saptamani inainte sa poti semana sau planta ceva pe suprafata de pamant.

Pasii raman aceeasi, adica pamantul va trebui arat sau sapat pana la o adancime de 30 cm si abia dupa aceea o sa poti imprastia varul. La final, uda pamantul bine pentru ca varul sa fie activat.