Cand se culege catina. Care este perioada ideala si cum sa pastrezi fructele
Cand se culege catina. Care este perioada ideala si cum sa pastrezi fructele

Cand se culege catina. Care este perioada ideala si cum sa pastrezi fructele


Cand se culege catina. Afla care este perioada ideala pentru a culege fructele, dar si cum sa le pastrezi pe perioada iernii. Ce trebuie sa stii, care sunt pasii pe care sa ii urmezi si ce beneficii ofera fructele de catina.

Cand se culege catina. Care este perioada ideala si cum sa pastrezi fructele – Cuprins:

Cand se culege catina

Cand se culege catina
Cand se culege catina

Cand se culege catina. Daca si tu ai catina in curte, ar trebui sa stii si care este perioada ideala pentru a culege fructele.

Ei bine, expertii ne sfatuiesc sa culegem catina in lunile septembrie si octombrie, pana la venirea primului inghet. Totusi, trebuie mentionat faptul ca unele soiuri se pot culege incepand cu luna august si pana la venirea primului inghet.

Ideal este sa culegi fructele de catina atunci cand au culoarea cea mai frumoasa, adica acel portocaliu deschis. Asadar, toamna este cea mai buna perioada pentru a culege catina, insa trebuie sa tii cont si de culoarea fructelor.

Tine minte ca este destul de dificil sa culegi catina din cauza faptului ca ramurile sunt acoperite de ace. Pentru a culege fructele iti recomandam sa ai o pereche de manusi.

Cea mai buna metoda pentru a indeparta fructele de pe ramuri este sa folosesti o foarfeca ascutita, pentru a evita sa le strivesti atunci cand le culegi. Daca nu vrei sa folosesti foarfeca, atunci incearca sa le culegi cu grija pentru a nu le strivi.

O alta modalitate este sa tai ramurile de catina, iar apoi sa le bagi la congelator. Dupa ce fructele au inghetat se vor culege mult mai usor si nu mai exista riscul de a le deteriora cand faci asta.

Cum sa pastrezi fructele de catina dupa ce le-ai cules

Cum sa pastrezi fructele de catina
Cum sa pastrezi fructele de catina

Acum ca stii cand se culege catina, ar trebui sa stii si cum sa pastrezi fructele. Nu de alta, dar daca nu ai grija acestea se vor strica destul de repede pentru ca nu rezista foarte mult timp.

Spre exemplu, fructele se pastreaza foarte bine la temperatura de 3 grade Celsius, asadar daca le pui in frigider asigura-te ca temperatura este optima. Bineinteles, nu uita sa le speli inainte, dar apoi sa le pui pe niste prosoape de hartie pentru a scapa de excesul de apa.

Mai mult, nivelul de umiditate trebuie sa nu fie foarte mare deoarece vei favoriza aparitia mucegaiului, insa nici foarte mica deoarece fructele se vor stafidi. Mare atentie si al acest aspect!

Fructele trebuie puse in recipient care se inchid ermetic, iar astfel le mentii proaspete si nu o sa absoarba niciun miros de mancare din frigider.

Citeste si: Cum sa folosesti catina: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Daca le pastrezi la temperatura camerei, fructele de catina rezista aproximativ 1-2 zile, iar daca le pui la frigider o sa reziste pana la o saptamana.

In cazul in care vrei sa le pastrezi pentru o perioada mai lunga de timp atunci va trebui sa le pui la congelator, acolo o sa reziste pana la 12 luni fara probleme. Totusi, inainte de a le pune la congelator, asigura-te ca fructele sunt bine uscate, deoarece o sa iti fie mai usor sa le folosesti si nu o sa fie lipite.

Daca inca nu stiai, fructele de catina ofera nenumarate beneficii deoarece sunt pline de vitamina C, A, E si K, dar in acelasi timp si de antioxidanti puternici. Pe langa asta, fructele contin fier, magneziu, potasiu si zinc, ceea ce inseamna ca o sa contrinbuie la mentinerea unui echilibru mineral in organism.

Mai mult, fructele de catina au proprietati antiseptice si antiinflamatorii. Le poti consuma cu miere, ca si sirop, sub forma de ceai sau poti consuma sucul din fructe.