Afide la castraveti. Cum sa le combati si ce tratament sa folosesti
Afide la castraveti. Cum sa le combati si ce tratament sa folosesti

Afide la castraveti. Cum sa le combati si ce tratament sa folosesti


Afide la castraveti. Afla cum sa le combati, dar mai ales cand trebuie efectuate tratamentele pentru ca recolta de legume sa nu fie pusa in pericol. Ce trebuie sa stii si care sunt primele semne ale unui atac.

Cum arata acest daunator si care sunt primele semne ale unui atac

Afide la castraveti
Afide la castraveti

Inainte de a vorbi cum sa combati aceste afide la castraveti, ar trebui sa stii cum arata acest daunator, dar si care sunt primele semne ale unui atac pentru a aplica tratamentele la timp.

Afidele (Aphis gossypii) pot avea forme aripate sau nearipate si pot atinge o lungime de pana la 2 milimetri. Abdomenul exemplarelor fara aripi poate fi de culoare verde inchis sau deschis ori verde galbui. Exemplarele cu aripi pot avea abdomenul de culoare inchisa (negru), galbena sau galben-verzuie.

Acest daunator se poate inmulti prin oua sau femelele pot naste direct nimfe. Atunci cand vine sezonul cald, mai exact in luna aprilie vor aparea si primele exemplare din ouale de iarna.

Vestea proasta este ca pot aparea aproximativ 10 generatii intr-un an, asa ca acest daunator poate pune in pericol recolta de legume sau o poate diminua semnificativ. Tocmai de aceea, tratamentele trebuie efectuate la timp sau preventiv.

Afidele se hranesc cu sucul celular al plantelor si le poti observa destul de usor pe partea inferioara a frunzelor, pe varfurile de crestere sau chiar pe castravetii de mici dimensiuni care incep sa apara.

Totodata, un prim semn al unui atac este suprafata lipicioasa a frunzelor care reprezinta de fapt excrementele afidelor. Si prezenta furnicilor poate semnala un atac al afidelor deoarece acestea se hranesc cu acele excremente cunoscute si sub numele de roua de miere.

Afide la castraveti. Cum sa le combati si ce tratamente sa utilizezi

Aplicarea tratamentului la castraveti
Aplicarea tratamentului la castraveti

Afide la castraveti. In primul rand, trebuie sa stii ca daca nu tratezi plantele la timp, atunci cresterea acestora va fi afectata, florile vor fi avortate, iar frunzele se vor ingalbeni si ulterior se vor usca si vor cadea. Mai mult, afidele pot transmite si diverse boli precum mozaicul la castravete.

Pentru a combate afidele este recomandat sa aplici un tratament cu unul din urmatoarele insecticide: Mospilan 20 SG, Sivanto Prime 200 SL, Closer, Mavrik 2 F, Faster 10 CE sau Fytomax PM. Ideal este sa alternezi aceste produse pentru ca afidele sa nu devina rezistente la un anumit tratament.

Citeste si: Boli la castraveti. Cum sa protejezi cultura din gradina

Nu uita sa respecti si cantitatile recomandate de producator, pentru ca afidele sa nu devina rezistente la respectivele insecticide. De fiecare data trebuie sa citesti prospectul insecticidului si sa folosesti cantitatile mentionate.

Desigur, timpul de pauza este iarasi important si se refera la intervalul de timp care trebuie sa treaca de la aplicarea tratamentului si pana cand castravetii se pot recolta. Si acesta trebuie respectat ca la carte!

Foarte importanta este si rotatia culturilor, pentru a preveni atacul afidelor. Totodata, este important ca atunci cand desfiintezi o cultura sa aduni toate resturile vegetale ramase si apoi sa le distrugi prin ardere.

Expertii ne sfatuiesc sa efectuam si tratamente de iarna la speciile lemnoase pe care se gasesc ouale acestor afide. Le poti intalni pe speciile de trandafiri japonezi.