Apa dura face probleme tuturor, asa ca este destul de greu sa tinem baia sclipitoare. Totusi, nu este imposibil, iar daca si tu te-ai lovit de aceste probleme am decis sa iti spunem ce trebuie sa faci exact. Iata cum sa indepartezi petele de calcar din baia ta, provocate de apa dura.
Ce este apa dura si cum te poate afecta
Daca inca nu stiai, atunci cand pe robinetele din baie gasesti acele urme albicioase, iar unele electrocasnice precum masina de spalat nu mai functioneaza, inseamna ca apa este dura. Drept urmare, apa contine cantitati mari de saruri de calciu si de magneziu, iar acestea se depune pe obiectele cu care intra in contact in toata baia ta.
Poti recunoaste foarte usor apa dura, iar cel mai bun exemplu este atunci cand te speli pe maini si sapunul nu face spuma. Acest lucru se intampla din cauza apei dure.
Cel mai simplu test pe care il poti face este cel al paharului, adica atunci cand speli un pahar la robinet, iar apoi il lasi sa se usuce insa fara sa il stergi. Daca la final vei observa acele pete de apa albe, atunci apa este dura si contine saruri de calciu si de magneziu.
Apa dura este o problema destul de serioasa, iar aceasta poate afecta unele electrocasnice precum masina de spalat rufe sau cea de spalat vase, fierul de calcat cu aburi sau aparatul de facut cafea. Depunerile de calcar din interiorul electrocasnicelor reduc si durata de viata a acestora.
Mai mult, apa dura poate afecta instalatiile sanitare, poate mari factura la incalzire, afecteaza si centrala termica, dar si tevile prin care circula apa.
Si sanatatea ne este afectata de apa dura pentru ca aceasta deterioreaza parul si pielea, ne poate afecta rinichii pentru ca vor exista depuneri de minerale, ne poate afecta si dintii, pentru ca poate favoriza aparitia tartrului.
Solutia cea mai buna de a scapa de apa dura este o statie de dedurizare, care va filtra apa inainte sa ajunga in casa ta. Pe scurt, va elimina surplusul de calciu si magneziu, iar tu vei fi protejat.
O statie de dedurizare sau dedurizator contine una sau doua coloane cu rasini schimbatoare de ioni, responsabile cu atragerea ionilor pozitivi (cei de calciu si magneziu), iar in acelasi timp elibereaza ioni de sodiu (Na).
Cum sa cureti petele de calcar din baia ta, folosind doar solutii 100% naturale
Cu toate ca nu iti vine a crede, acele pete se indeparteaza destul de usor si poti face acest lucru doar cu solutii 100% naturale. Iata care sunt pasii si metodele.
Prima solutie pe care o poti incerca este din apa si otet (50:50). Pune totul intr-un bol, amesteca foarte bine, iar apoi inmoaie o laveta moale si sterge robinetul ori dusul. Daca petele sunt destul de pronuntate, atunci poti lasa laveta imbibata in solutie pe robinet sau pe partile afectate, timp de 15 minute.
In acelasi timp, pana cand solutia va actiona, te poti ocupa si de baza robinetului. Foloseste o periuta veche imbibata in solutie si curata baza robinetului sau alte locuri greu accesibile.
Daca ai pete de rugina, poti folosi o folie de aluminiu imbibata in solutia de otet si apa, dupa care freci petele respective. Ai grija, nu aplica prea mare presiune, pentru ca nu vrei sa strici obiectele cromate si sa le umpli de zgarieturi.
Daca vrei sa scapi mai simplu de aceste pete de calcar, iti recomandam sa tai o lamaie pe jumatate, iar apoi sa freci robinetul cu aceasta, apasand si lasand sucul pe toata suprafata. Lasa sucul sa actioneze timp de 5 minute, iar apoi curata cu o laveta umeda. La final, sterge totul cu o carpa uscata.
Si bicarbonatul de sodiu este o solutie impotriva petelor de calcar provocate de apa dura, iar pentru a il folosi este necesar sa faci o solutie. Adauga 4 linguri de bicarbonat de sodiu intr-un litru de apa calda.
Amesteca bine pana ce se dizolva tot bicarbonatul, iar apoi foloseste un recipient cu pulverizator. Lasa solutia sa actioneze timp de 15 minute, iar dupa aceea sterge cu o carpa umeda. La final, sterge cu o carpa uscata totul. Afla si cum sa scapi de mirosul de canalizare din baie.