Cum sa joci snooker si care sunt regulile jocului
Cum sa joci snooker si care sunt regulile jocului

Cum sa joci snooker si care sunt regulile jocului


Snooker este unul dintre cele mai populare jocuri, iar acesta face parte din categoria jocurilor de billiard. Popularitatea acestuia este destul de mare, iar in tari ca Marea Britanie, ratingul acestor meciuri este depasit doar de cele de fotbal. Afla cum sa joci snooker si care sunt regulile jocului.

Ce dimensiuni are masa de snooker si cate bile sunt in joc?

Dimensiuni masa snooker
Dimensiuni masa snooker

Masa de snooker trebuie sa aiba forma dreptunghiulara si sa masoare 3569 mm lungime si 1778 latime, iar toleranta maxima admisa este de +/- 13 mm. Inaltimea mesei trebuie sa fie intre 851 mm si 876 mm, de la podea pana la cel mai inalt punct al marginii de lemn.

Bineinteles, masa de snooker are 6 gauri/buzunare, doua in zonele din colt de langa Punctul bilei Negre si doua in zona Baulk, iar inca doua la mijlocul fiecarei mantinele lungi. Deschiderile buzunarelor trebuie sa fie in conformitate cu normele aprobate de WPBSA (World Profesional Billiards and Snooker Association).

Linia dreapta, care este trasata paralel cu manta de jos, trebuie sa fie la 737 mm de aceasta. Spatiul dintre linia de jos a mesei (Baulk-line) si manta de jos este denumit zona de jos a mesei (the Baulk).

D-ul, adica acel semicerc trasat in interiorul zonei de jos a mesei cu centrul in mijlocul liniei de jos, are o raza de 292 mm.

Cele patru puncte ale mesei de snooker sunt marcate pe linia imaginara central longitudinala. De asemenea, mai exista punctul bilei Negre, la 324 mm de manta superioara, punctul Central sau Punctul bilei Albastre, care se afla in centrul liniei imaginare, la distanta egala de cele doua mante.

Mai mult, Punctul Piramidei sau Punctul bilei Roz, este situat la jumatatea distantei dintre Punctul Central si fata mantei superioare. Mijlocul Liniei de jos se mai numeste si Punctul bilei Maro. Alte doua puncte mai sunt situate in colturile semicercului, iar cel din dreapta se numeste Punctul bilei Galbene si cel din stanga este denumit Punctul bilei Verzi.

Bilele au o dimensiune de 52.5 mm, cu toleranta de +/- 0.05 mm. Nu este specificata o greutate, insa toate bilele trebuie sa aiba greutate egala, cu o toleranta de 3g per set.

Jocul de snooker include 22 de bile:

  • 15 sunt rosii si valoreaza un punct
  • 1 bila galbena care valoreaza 2 puncte
  • 1 bila maro care valoreaza 4 puncte
  • 1 bila albastra care valoreaza 5 puncte
  • 1 bila roz care valoreaza 6 puncte
  • 1 bila neagra care valoreaza 7 puncte
  • 1 bila alba, cea cu care se loveste

Tacul nu trebuie sa fie mai scurt de 914 mm si trebuie sa mentina forma traditionala. Jucatorii pot folosi diferite extensii si adaptari, in functie de dificultatea loviturii.

Cum se joaca snooker si care sunt regulile

Prima lovitura a jocului de snooker se face cu bila alba (Bila-Tinta), care a fost pozitionata in arcul de cerc trasat cu alb.

Bilele pentru jocul de snooker se aseaza in felul urmator:

  • Bilele rosii sunt pozitionate in forma de triunghi echilateral, iar unul din varfuri este orientat catre Punctul bilei Roz
  • Bila roz este pozitionata cat mai aproape de bilele rosii, insa fara sa le atinga, iar latura opusa a triunghiului, trebuie sa fie paralela cu manta superioara
  • Bila Galbena este pozitionata in dreapta D-ului, atunci cand privim dinspre manta inferioara
  • Bila Verde este pozitionata in coltul din stanga D-ului
  • Bila Maro se aseaza in centrul liniei de jos a mesei, adica „Baulk-line”
  • Bila Albastra se pune pe Punctul Central sau Punctul bilei Albastre
  • Bila Roz se pozitioneaza pe Punctul Piramidei sau Punctul bilei Roz
  • Bila Negra se pozitioneaza pe Punctul bilei Negre
Aranjarea bilelor la snooker
Aranjarea bilelor la snooker

Prima lovitura pe care o faci in joc include bila alba, care trebuie sa loveasca macar o bila rosie. Jucatorii trebuie sa alterneze intre introducerea unei bile rosii si apoi a oricarei bile colorate. Bilele rosii introduse raman in buzunar, in timp ce bilele colorate sunt puse inapoi pe masa.

Atunci cand jucatorii nu reusesc sa bage bila rosie sau bila colorata, tura lor s-a terminat si este momentul cand trece la masa celalalt jucator. Daca acesta nu baga bila rosie in buzunar, atunci celalalt jucator ii va lua randul etc.

Dupa ce toate bilele rosii au fost bagate in buzunare, se va incepe introducerea bilelor colorate. De aceasta data, bilele colorate vor ramane in buzunare. Jucatorii vor incepe sa introduca bila colorata cu cea mai mica valoare si vor termina cu bila neagra. Ordinea pe care jucatorii trebuie sa o respecte atunci cand baga bilele colorate in buzunare este: galben, verde, maro, albastru, roz si negru.

Afla si cum se joaca bowling-ul sau cum sa joci la Loto Polonia si cum sa-ti crești sansele la castig prin strategii verificate!