De ce se tin cartofii in apa inainte sa ii gatesti. Cum sa ii prepari in mod corect
De ce se tin cartofii in apa inainte sa ii gatesti. Cum sa ii prepari in mod corect

De ce se tin cartofii in apa inainte sa ii gatesti. Cum sa ii prepari in mod corect


De ce se tin cartofii in apa. Afla care este motivul pentru care cartofii trebuie pusi in apa inainte sa ii gatesti, dar si cum sa ii prepari in mod corect. Ce trebuie sa stii si care sunt secretele stiute de marii bucatari.

De ce se tin cartofii in apa inainte sa ii gatesti. Cum sa ii prepari in mod corect – Cuprins:

De ce se tin cartofii in apa. Cum sa folosesti si tu secretul bucatarilor

De ce se tin cartofii in apa
De ce se tin cartofii in apa

De ce se tin cartofii in apa. In cazul in care si tu te-ai intrebat acelasi lucru, o sa iti explicam care sunt motivele pentru care gospodinele pun cartofii in apa rece inainte de a ii prepara.

Ei bine, in primul rand cartofii trebuie pusi in apa dupa ce i-ai taiat pentru a putea indeparta impuritatile. De multe ori o sa observi ca pe suprafata acestora vor aparea anumite impuritati in urma procesului de curatare, asa ca toate acestea trebuie indepartate.

Totusi, cel mai important motiv pentru care cartofii curatati se tin in apa dupa ce i-ai taiat este pentru a indeparta excesul de amidon. Atunci cand tai cartofii, amidonul va iesi la suprafata, iar daca o sa ii pui in apa o sa ii poti prepara cum trebuie. Daca nu ii speli, cartofii se vor lipi atunci cand ii prajesti sau nu vor fi la fel de crocanti ori nu vor avea acea crusta aurie.

Bineinteles, daca o sa tii cartofii in apa inainte de a prepara un piure, o sa vezi ca preparatul final o sa fie mai cremos si nu va avea acea consistenta lipicioasa. Asadar, mare atentie si la acest aspect!

Desigur, un alt motiv pentru a tine cartofii in apa rece este pentru a evita oxidarea acestora. Daca inca nu stiai, atunci cand cartofii curatati iau contact cu aerul, acestia o sa incepe sa se innegreasca, asa ca pentru a ii pastra in conditii optime pana la preparare ii poti tine in apa.

Taierea cartofilor
Taierea cartofilor

Tine minte totusi sa nu ii lasi prea mult in apa deoarece acestia isi pot pierde din valorile nutritive, se pot strica sau isi pot modifica textura. Cartofii pot fi tinuti pana la 24 de ore, insa nu depasi aceasta perioada pentru ca vor absorbi prea multa apa si nu vor mai fi atat de fermi.

Mare atentie! Cartofii nu trebuie tinuti in apa calda ci doar in apa rece. Apa calda le va modifica textura, dar si calitatea, iar pe langa asta amidonul de la suprafata o sa formeze un strat cu o consistenta lipicioasa. Mai mult, cartofii vor incepe sa isi schimbe culoarea daca ii tii in apa calda!

Daca i-ai tinut in apa pentru o perioada mai lunga, nu ar fi rau sa ii verifici si sa vezi daca nu cumva au inceput sa se strice. In cazul in care acestia prezinta pete maro sau verzi ori textura acestora este lipicioasa, iti recomandam sa nu ii mai consumi si sa ii arunci!

Citeste si: Cartofi copti si striviti la cuptor. Cum sa ii faci si care este secretul sa iasa crocanti

La final, o sa iti mai spunem si ce trebuie sa faci pentru a pastra cartofii cumparati in mod corect, pentru preveni inverzirea cartofilor. Pentru cei ce nu stiu, cartofii care incep sa inverzeasca nu mai sunt buni de consum, iar acestia pot avea un gust amar.

Principala cauza care duce la inverzirea cartofilor este expunerea acestora la soare sau depozitarea in locuri improprii unde exista lumina naturala. Practic, lumina va ajuta la formarea clorofilei, iar asta inseamna ca procesul de fotosinteza este pornit.

Pentru a preveni inverzirea cartofilor acestia trebuie depozitati in spatii racoroase, lipsite de umezeala, dar si de lumina. Temperatura optima pentru pastrarea cartofilor este de 3-6 grade Celsius!