Deficienta de calciu la dovlecei. Care sunt primele semne si cum sa ajuti plantele sa isi revina
Deficienta de calciu la dovlecei. Care sunt primele semne si cum sa ajuti plantele sa isi revina

Deficienta de calciu la dovlecei. Care sunt primele semne si cum sa ajuti plantele sa isi revina


Deficienta de calciu la dovlecei. Afla care sunt primele semne care te anunta de lipsa calciului la dovleceii din gradina, dar si cum sa procedezi pentru ca recolta sa nu fie afectata. Ce trebuie sa stii si cum sa previi aceasta problema in gradina ta.

Deficienta de calciu la dovlecei. Care sunt primele semne si cum sa ajuti plantele sa isi revina – Cuprins:

Deficienta de calciu la dovlecei. Cum sa rezolvi aceasta problema

Deficienta de calciu la dovlecei
Deficienta de calciu la dovlecei

Deficienta de calciu la dovlecei. Pentru cei ce nu stiu, un pamant roditor trebuie sa contina cei trei macronutrienti principali (azot, fosfor, potasiu), dar si macronutrientii secundari, iar aici mentionam calciul, magneziul si sulful.

Daca exista o deficienta de calciu in sol, atunci cresterea frunzelor, a radacinilor si a lastarilor o sa fie afectata. Mai mult, fructificarea o sa fie afectata de asemenea, asa ca dovleceii nu vor mai creste si se vor strica.

Totodata, daca nu plantele nu au destula apa, atunci calciul nu va putea fi extras din pamant. Drept urmare, varful dovleceilor aflati in formare nu va primi toate substantele nutritive necesare si va fi primul afectat.

Pentru a creste nivelul de calciu din sol poti sa faci amendamente cu sulfat de calciu sau clorura de calciu si asta fara sa modifici pH-ul pamantului din gradina ta. Totusi, ar trebui sa faci un test al solului, pentru a afla care sunt deficientele.

Expertii recomanda ca dupa plantare sa fertilizezi dovleceii cu un ingrasamant de tip NPK (10-10-10), adica azot, fosfor si potasiu in cantitati egale. Ideal ar fi sa eviti ingrasamintele ce contin foarte mult azot deoarece acesta va inhiba absorbtia de calciu din pamant.

Dovlecei afectati de lipsa de calciu
Dovlecei afectati de lipsa de calciu

Mai mult, prea mult azot inseamna ca plantele vor trimite nutrientii catre dezvoltarea sistemului foliar adica spre cresterea frunzelor, insa producia de dovlecei va fi redusa.

Expertii recomanda aplicarea ingrasamintelor pe baza de calciu mai ales in perioadele cu temperaturi ridicate. De asemenea, este indicat sa faci irigarea prin picurare pentru a asigura aprovizionarea corespunzatoare a plantelor cu apa.

Acum ca stii ce ar trebui sa faci, o sa iti explicam si ce ingrasaminte pe baza de calciu cu aplicare la nivelul radacinilor poti utiliza. Spre exemplu, azotatul de calciu este un ingrasamant mineral solubil Ina apa ce poate fi aplicat direct prin udarea plantelor.

Se mai poate utiliza si calciamec, un produs ce va stimula asimilarea calciului de catre radacinile plantelor chiar si daca acestea sunt stresate din cauza secetei.

Un alt produs este Alcaplant, un produs recomandat pentru solurile care duc lipsa de calciu si au un pH scazut. Avantajul acestui produs este ca nu se va spala in profunzime si va ramane la nivelul radacinilor pentru o perioada mai lunga de timp.