Boli la castraveti. Cum sa protejezi cultura din gradina
Boli la castraveti. Cum sa protejezi cultura din gradina

Boli la castraveti. Cum sa protejezi cultura din gradina


Boli la castraveti. Afla care sunt bolile ce pot afecta castravetii, dar mai ales cum sa ai grija de plantele din gradina ta. Care sunt primele semne de instalare a bolii si ce tratamente sunt necesare pentru ca recolta sa nu fie pusa in pericol. Ce trebuie sa stii!

Boli la castraveti. Cum sa protejezi cultura din gradina – Cuprins:

Boli la castraveti. Cum sa ai grija de plantele din gradina ta

Boli la castraveti - Caderea plantutelor
Boli la castraveti – Caderea plantutelor

Daca si tu vrei sa cultivi aceste legume in gradina ta, atunci ar trebui sa stii ce probleme poti intampina, care sunt aceste boli la castraveti si ce tratamente sunt necesare.

Prima problema de care te poti lovi va fi in faza de rasad, atunci cand castravetii poti fi afectati de caderea si putrezirea plantutelor. Acest lucru se intampla pana cand rasadurile au 2-3 frunze adevarate si sunt atacate de ciuperca Pythium spp, iar principala cauza o reprezinta umiditatea ridicata de peste 90%.

Pentru a preveni aceasta boala este nevoie sa dezinfectezi substratul in care urmeaza sa pui semintele, dar si sa tratezi semintele inainte de a le semana. Mai mult, nu uda in exces pamantul din tavitele alveolare si asigura-te ca aerisesti rasadnitele pentru a reduce umiditatea.

Totodata, va fi necesar un tratament cu Previcur Energy, un fungicid sistemic ce va combate bolile de sol. Ca si alternative, poti incerca urmatoarele produse: Beltanol, Merpan, Amistar sau Folpan.

Fainarea la castraveti
Fainarea la castraveti

Pe masura ce plantele cresc si le plantezi in gradina vor aparea si alte boli. Fainarea este poate cea mai intalnita la cucurbitacee si este cauzata de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. O sa observi usor primele semne semne sub forma unor pete de culoare alba pe frunze, care in timp se vor brunifica si vor duce la uscarea acestora.

De regula, fainarea apare din cauza temperaturilor ridicate si a umiditatii de peste 75%. Pentru a o trata trebuie sa aplici un tratament cu fungicide specifice precum Topas 100 EC, Karathane Gold 350 EC, Thiovit Jet 80 WG sau Kumulus DF.

Citeste si: Castraveti seci la mijloc. Cum sa previi acest fenomen si care sunt cauzele

Ofilirea fuzariana este o boala vasculara cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum. Primele semne vor reprezenta ofilirea si ingalbenirea frunzelor, iar aceasta boala este cauzata din nou de umiditatea excesiva, temperaturi ridicate, dar si de o carenta de potasiu.

Asadar, plantele vor trebui fertilizate, dar in acelasi timp va fi necesar si un tratament chimic folosind un fungicid specific. Iti recomandam Topsin 500 SC.

Putregaiul cenusiu la castravete
Putregaiul cenusiu la castravete

Tot in cazul in care umiditatea este ridicata poate aparea si putregaiul cenusiu, o boala cauzata de ciuperca Botrytis cinerea. Principalele semne vor fi sub forma unor pete umede de culoare bruna care apar pe fructe sau tulpini. Boala poate fi tratata cu un fungicid precum Scala, Teldor 500 SC, Cidely Top sau Captan 80 WDG.

O alta boala des intalnita este mana, iar principala cauza este ciuperca Pseudoperonospora cubensis. O poti identifica usor datorita petelor de culoare galben-verziu ce pot aparea pe frunze, care ulterior se vor brunifica.

Mana cucurbitaceelor apare atunci cand temperaturile sunt ridicate, insa infectia este favorizata de prezenta picaturilor de apa ce pot ajunge pe frunze. Tocmai de aceea, este bine sa eviti irigarea prin aspersiune la culturile de castraveti si sa aplici tratamente cu fungicide precum Captan 80 WG, Bouille Bordelaise WDG (Zeama bordeleza), Champ 77 WG sau Merpan 80 WDG.

Mana cucurbitaceelor
Mana cucurbitaceelor

Verticilioza este o alta boala cauzata de o ciuperca, de aceasta data Verticillium dahliae. Primele semne ale bolii vor fi ofilirea plantelor, in timp ce frunzele se vor ingalbeni, iar apoi se vor usca.

Ca si tratament este recomandat fungicidul Serenade ASO, insa trebuie sa iei in considerare si cateva masuri de preventie. Este recomandata dezinfectia solului, dar si cultivarea de soiuri rezistente. Nu uita ca plantele infectate se vor distruge prin ardere.

La final, mentionam si alternarioza, o boala des intalnita la cucurbitacee, cauzata de ciuperca Alternaria cucumerina. Primele semne ale bolii includ pete de dimensiuni mici de culoare galbena care apoi se vor brunifica. In acest caz, este recomandata un tratament cu fungicide precum Amistar, Cidely Top, Ortiva Top sau Scala.