Cu ce se poate inlocui hreanul la muraturi. Afla care sunt alternativele si cum sa procedezi atunci cand vrei sa folosesti si altceva in afara de hrean sau pur si simplu nu iti place gustul acestei radacini. Ce trebuie sa stii!
Care este rolul hreanului si de ce se foloseste
Cu ce se poate inlocui hreanul la muraturi. Inainte sa iti spunem ce alternative exista, ar trebui sa stii si care este rolul acestei radacini atunci cand pui muraturi. De ce se foloseste?
Ei bine, pentru cei ce nu stiu, rolul hreanului este de a mentine muraturile tari si crocante. Spre exemplu, Muraturile se pot inmuia daca nu ai folosit destule radacini de hrean, asa dar este un ingredient destul de important.
Pe langa asta, hreanul are si proprietati antibacteriene. Asadar va inhiba dezvoltarea microorganismelor in muraturi si le va mentine tari pe intreaga durata a sezonului rece.
Majoritatea retetelor de muraturi pe care le stim contin si hrean, insa trebuie sa stii ca exista alternative. Iti vom explica in cele ce urmeaza care sunt acestea si cum poti sa le folosesti.
Cu ce se poate inlocui hreanul la muraturi. Care sunt alternativele si cum sa procedezi
Prima alternativa la radacina de hrean o reprezinta boabele de mustar. Acestea trebuie sterilizate inainte de a le utiliza, asadar atentie si la acest aspect.
Pe langa hrean, poti folosi si cateii de usturoi. Acestia se curata de coaja si se pun in butoiul cu muraturi. Pe langa asta, nu uita nici de foile de dafin, boabele de piper si betele de marar uscat.
O alta solutie o reprezinta frunzele de visin, deoarece acestea contin taninuri naturale si vor ajuta muraturile sa aiba o textura ferma. Pe langa acestea, poti utiliza si frunze de stejar sau de alun.
Citeste si: Cata sare se pune la muraturi. Cum sa o folosesti in mod corect
Cea mai simpla alternativa ramane Pikant Fix, de la Dr. Oetker. Poti gasi acest produs in aproape orice supermarket si este extrem de usor de folosit, trebuie doar sa urmezi instructiunile de pe plic.
Bineinteles, este foarte important sa stii ca si legumele trebuie alese cu grija atunci cand vrei sa le pui la murat, pentru a se mentine crocante. Acestea nu trebuie sa prezinte urme de lovituri, deoarece se pot inmuia destul de repede.
Totodata, mare atentie si la borcane, deoarece acestea trebuie spalate si sterilizate inainte de a le folosi pentru a pune muraturi. In caz contrar, bacteriile se vor dezvolta si muraturile vor deveni moi sau baloase.
Desigur, si legumele trebuie spalate foarte bine atunci cand le pui in borcane. Lasa-le sa stea timp de 10-15 minute in apa rece, pentru a te asigura ca inlaturi orice urma de murdarie sau de pamant.