Cand se culeg macesele. Cum sa le pastrezi in mod corect, fara sa mucegaiasca
Cand se culeg macesele. Cum sa le pastrezi in mod corect, fara sa mucegaiasca

Cand se culeg macesele. Cum sa le pastrezi in mod corect, fara sa mucegaiasca


Cand se culeg macesele. Afla care este perioada ideala in care poti culege macesele si cand au cel mai mare continut de vitamina C, dar mai ales cum sa le pastrezi in mod corect fara ca acestea sa mucegaiasca. Ce trebuie sa stii!

Cand se culeg macesele. Cum sa le pastrezi in mod corect, fara sa mucegaiasca – Cuprins:

Cand se culeg macesele

Cand se culeg macesele
Cand se culeg macesele

Cand se culeg macesele. Daca si tu vrei sa le folosesti pentru ceai pe timpul sezonului rece, atunci ar trebui sa stii care este perioada ideala pentru ca acestea sa fie culese.

Conform expertilor, macesele se culeg dupa ce a dat primul inghet si frunzele au inceput sa se ofileasca, asadar toamna este cea mai buna perioada. Gerul ajuta ca macesele sa prinda un gust dulceag, iar continutul de vitamina C este cel mai ridicat.

Totusi, atunci cand culegi macesele tine minte sa folosesti o pereche de manusi de gradina pentru ca sunt destul de greu de adunat. Asadar, perechea de manusi o sa iti usureze munca destul de mult.

Foarte important! Trebuie culese doar macesele care au o culoare rosie sau portocalie, dar mai ales acelea care sunt tari la atingere. Evita-le pe cele care sunt uscate sau ofilite, lasa-le pentru pasari, deoarece acestea se hranesc cu macesele ramase pe toata durata iernii.

Cum sa pastrezi macesele si ce beneficii ofera

Pastrare macese
Pastrare macese

Acum ca stii cand se culeg macesele, ar fi bine sa stii si cum sa pastrezi aceste mici fructe care sunt de fapt ascunse in florile trandafirilor salbatici.

Dupa ce ai cules macesele, iti recomandam sa le pui in apa rece pentru cateva minute pentru a indeparta stratul de praf si murdaria. Apoi, pune-le la uscat timp de 24 de ore intr-un loc ferit de lumina soarelui.

Urmatorul pas va fi sa pui macesele uscate intr-un borcan care se inchide ermetic sau intr-o punga de hartie, iar apoi sa le pastrezi intr-un loc uscat si lipsit de lumina. Evita pungile de plastic pentru ca asa previi si aparitia mucegaiului. Pastrate in acest mod, macesele vor rezista 1-2 ani fara probleme.

Citeste si: Cum sa faci vin de macese. Reteta si mod de preparare

Doua linguri cu macese contin 76% din doza zilnica de vitamina C, asa ca acum intelegi de ce ceaiul de macese este indicat pe perioada iernii si nu numai. Pe langa asta, fructele mai contin si vitamina A, B1, B2, B5, E, catehina, betulina, quercitina, licopen, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, seleniu, acid citric si zaharuri.

Ceaiul de macese este indicat si pentru reducerea inflamatiei arterelor si vaselor de sange, pentru arsuri la stomac si balon, dar si pentru ralaxarea muschilor stomacului, asadar este indicat pentru ameliorarea crampelor stomacale.

Datorita continutului ridicat de antioxidanti, ceaiul de macese este bun impotritva imbatranirii pielii, iar continutul de astaxantina contribuie la descompunerea colagenului.

Totodata, ceaiul de macese este indicat pentru cei ce vor sa slabeasca si previne durerile articulare sau cele musculare. Asadar, ai toate motivele sa consumi ceai de macese pe toata durata iernii si nu numai!