Cu ce stropim varza de fluturi albi. Cum sa ii reconosti si ce tratamente aplici
Cu ce stropim varza de fluturi albi. Cum sa ii reconosti si ce tratamente aplici

Cu ce stropim varza de fluturi albi. Cum sa ii reconosti si ce tratamente aplici


Cu ce stropim varza de fluturi albi. Afla cum sa recunosti acest daunator ce poate pune in pericol recolta de varza, dar mai ales ce tratamente trebuie sa aplici. Metode de combatere.

Cu ce stropim varza de fluturi albi. Cum sa ii reconosti si ce tratamente aplici – Cuprins:

Fluturele alb al verzei. Cum sa il recunosti

Omizi fluturele alb al verzei
Omizi fluturele alb al verzei

Inainte sa stii cu ce stropim varza de fluturi albi, ar fi bine sa stii si cum sa recunosti acest daunator. Nu de alta, dar tratamentele trebuie aplicate de indata ce ii vei observa in gradina ta.

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) apar de regula primavara, mai exact in lunile aprilie sau mai. Acestia isi vor depune ouale pe spatele frunzelor de varza, insa si pe cele de conopida sau alte crucifere.

Femelele pot depune pana la 300 de oua, iar perioada de incubatie a acestora este de aproximativ 2 saptamani. Problema apare atunci cand apar larvele sau omizile, deoarece acestea vor produce pagube insemnate in cultura de varza.

Fluturii sunt destul de usor de recunoscut, deoarece aripile acestora sunt de culoare alba, insa au nervuri si pete negre. Femelele sunt mai mari decat masculii si au doua pete negre in plus.

Ouale acestor fluturi au o culoare galbuie si le vei gasi de regula pe partea inferioara a frunzelor. Corpul larvelor are o culoare galben-cenusie, iar capul acestora este negru.

Dupa cum spuneam, pagubele apar odata cu larvele deoarece acestea se vor hrani cu frunzele de varza. La un atac mai puternic vor ramane doar nervurile mai groase.

Totodata, frunzele de varza vor putrezi din cauza excrementelor provenite de la aceste larve sau omizi. Asadar, sunt necesare tratamente chimice pentru a combate acesti daunatori.

Cu ce stropim varza de fluturi albi. Cum sa ii combati

Cu ce stropim varza de fluturi albi
Cu ce stropim varza de fluturi albi

Cu ce stropim varza de fluturi albi. Trebuie sa stii ca fluturele alb al verzei poate avea pana la 3 generatii pe an, iar ciclul de viata al acestuia include 4 faze si anume faza de ou, larva, pupa si adult.

Ca si metoda de preventie, rotatia culturilor este foarte importanta. Asadar, varza poate fi cultivata pe aceeasi suprafata de teren doar o data la 3-4 ani. Dupa ce ai desfiintat cultura va fi necesara o aratura adanca sau ca si metoda alternativa scoaterea resturilor vegetale si distrugerea acestora.

Este recomandat sa cultivi varza dupa ce pe aceeasi suprafata de teren ai cultivat cu un an in urma ceapa, usturoi, pepeni, fasole sau morcovi.

Citeste si: Varza crapata. Cum sa previi aceasta problema in gradina ta

In cazul in care ai observat prezenta fluturilor in gradina, ar fi bine sa inspectezi si frunzele de varza sau de conopida. De regula, suprafata inferioara a frunzelor ar trebui sa aiba depuse acele oua de culoare gallbuie.

Ei bine, pentru a combate fluturele alb al verzei poti folosi Afform, un insecticid sistemic. Tine minte ca poti aplica doar 3 tratamente pe an folosind acest produs, asa ca este important sa alternezi insecticidele.

De asemenea, mai poti utiliza Coragen, Decis Expert 100 EC, Karate Zeon sau Benevia. Nu uita sa respecti dozele recomandate de producator!