Reteta zaalouk. Afla cum sa prepari aceasta zacusca marocana, cat de diferita este fata de cea traditionala romaneasca, de ce ingrediente ai nevoie, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a o face la tine acasa.
- 2 vinete
- 4 rosii
- 3 linguri pasta de rosii
- 2 linguri boia de ardei (paprika)
- 4 catei de usturoi
- 1 lingura fulgi de ardei iute
- 1 lingura chimion macinat
- 1 lingura ulei de masline
- sare
- piper negru proaspat macinat
Cum sa pregatesti zaalouk. Reteta si ingrediente
Asadar, daca si tu vrei sa pregatesti zaalouk la tine acasa, primul pas cu care vei incepe va fi sa coci vinetele. Poti face asta la cuptor, aragaz ori pe foc de lemne/gratar. Desigur, avantajul in a le coace pe foc de lemne sau gratar este ca vinetele vor capata si o aroma de fum.
Alege una din metode, insa nu uita sa faci strapungi vinetele cu ajutorul unui cutit ascutit pentru ca acestea sa nu pocneasca atunci cand se coc. Te poti rani destul de serios daca acestea pocnesc atunci cand sunt coapte.
Dupa ce ai gaurit vinetele, ungele cu putin ulei de masline folosind o pensula si pune-le la copt. Daca o sa folosesti un cuptor, acestea vor avea nevoie de aproximativ 50-60 de minute la o temperatura de 200 grade Celsius.
In timp ce vinetele sunt la copt, taie rosiile marunt, toaca marunt si cateii de usturoi pentru ca totul va merge in tigaie. Pune o lingura cu ulei de masline intr-o tigaie, iar dupa ce acesta s-a incins adauga rosiile, usturoiul, dar si pasta de rosii.
Amesteca foarte bine si adauga apoi boia de ardei iute sau paprika si chimion. Mai pune sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust, iar apoi amestea bine pana ce obtii consistenta unui sos.
Dupa ce vinetele s-au copt, lasa-le un pic la racit pentru a le putea decoji. Urmatorul pas va fi sa le toci bine si sa le adaugi peste celelalte ingrediente.
Zacusca marocana se va mai gati timp de 10-15 minute la foc mic, pentru ca aromele sa se intrepatrunda si pana ce totul incepe sa se ingroase.
Reteta este gata. Pentru servire, o sa mai ai nevoie de patrunjel verde proaspat tocat, fulgi de ardei iute (optional), dar si un strop de zeama de lamaie. Bineinteles, ar fi bine sa ai si niste lipii la indemana, pentru ca sunt ideala pentru a servi acest fel de mancare!
Citeste si: Cum sa faci zacusca de fasole si care este reteta
O alternativa la fulgii de ardei iute este harissa, o pasta de ardei iute care mai contine si usturoi, seminte de coriandru, chimion, ulei de masline si alte ierburi aromatice.
Mai trebuie sa stii ca aceasta zacusca poate fi pastrata fara probleme si la congelator, timp de 2-3 luni. Cand o sa vrei sa o servesti, tot ce trebuie sa faci este sa o lasi sa se dezghete la temperatura camerei, iar apoi sa o reincalzesti pentru a putea scapa de excesul de lichid.