Cum sa faci pritocirea verzei murate. Afla care sunt pasii, cum ar trebui sa faci asta in mod corect, dar mai ales de ce este necesara aceasta operatiune si la ce interval de timp ar trebui facuta. Iata ce trebuie sa stii pentru a obtine cea mai buna varza murata.
Pritocirea verzei murate. Cum sa o faci si la ce interval de timp
Dupa cum bine stim, varza murata este vedeta bucatariei romanesti pe timp de iarna si nu numai. Putini romani aleg sa isi petreaca sarbatorile fara a prepara sarmale in foi de varza, dar trebuie sa recunoastem faptul ca varza murata este absolut delicioasa si poti face o salata cu ulei si putina boia presarata pe deasupra.
Asadar, daca si tu obisnuiesti sa pui varza la butoi, ar trebui sa stii de ce pritocirea verzei murate este absolut necesara, dar si cum sa faci asta in mod corect.
Pritocirea consta in a scoate si a turna la loc zeama de la varza murata pentru ca sarea depusa pe fundul butoiului sa se dizolve in totalitate. Asadar, va trebui sa scoti zeama (saramura) si sa o pui in galeti, iar apoi sa o torni la loc in butoi.
Conform expertilor, pritocirea trebuie facuta timp de 2 saptamani, din 3 in 3 zile. In acest mod, te asiguri ca varza murata nu se va balosi, deoarece acest lucru se intampla din cauza faptului ca aceasta nu este aerisita corespunzator.
Daca nu ai posibilitatea sa scoti toata saramura din butoi, atunci poti face pritocirea verzei murate folosind un furtun care sa ajunga pana pe fundul butoiului si apoi sa sufli cu putere. In acest mod, vei grabi dizolvarea stratului de sare depus pe fundul butoiului si vei face si aerisirea verzei murate.
Nu uita ca saramura care este in butoi ar trebui sa acopere varza in totalitate, asa ca asigura-te ca aceasta depaseste nivelul verzei cu 5-10 cm.
Citeste si: Cum sa pui varza la murat, aceasta este reteta traditionala!
Pe langa pritocirea verzei murate, pentru a evita ca varza sa faca floare, ai doua solutii la indemana. Fie folosesti cateva pastile de aspirina pe care le adaugi in butoi, fie adaugi radacini de hrean, insa asigura-te ca il cureti foarte bine!
Totodata, butoiul in care tii varza murata trebuie sa stea la o temperatura de maximum 10 grade Celsius. Asadar, va fi necesar sa il depozitezi in beci sau intr-o alta camera unde este mai racoare.
Nu uita sa pui si un gratar special, iar apoi o greutate pe acesta pentru a te asigura ca varza va sta tot timpul in saramura. Nu de alta, dar totul trebuie facut ca la carte, daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate!