Afumarea carnii de porc. Afla cum sa faci asta in mod corect, care sunt cele mai bune metode, dar si ce esente de lemn sa folosesti pentru a obtine cele mai bune rezultate. Iata ce trebuie sa stii daca si tu obisnuiesti sa afumi carne de porc!
Afumarea carnii de porc. Cum sa faci asta si care este cea mai buna esenta de lemn
Afumarea carnii de porc este un obicei traditional des intalnit la noi in tara, mai ales in preajma sarbatorilor de iarna. Bunicii nostri obisnuiau sa faca asta dupa ce taiau porcul, pentru a putea pastra mai bine carnea, deoarece frigiderele nu erau chiar la indemana oricui.
Intre timp, tehnologia a avansat, insa obiceiurile au ramas aceleasi, asa ca sunt foarte multi romani care obisnuiesc sa afume carne de porc deoarece gustul este inconfundabil!
Daca inca nu stiai, exista trei metode prin care poti afuma carnea de porc. Prima metoda consta in afumarea carnii la rece, adica atunci cand aceasta se afla la distanta de sursa de caldura. Afumarea se face mai greu, iar temperaturile nu vor depasi 20-23 de grade Celsius.
Afumarea carnii de porc se face si la cald, adica atunci cand carnea este atarnata deasupra sursei de fum, iar temperatura este cuprinsa intre 30 si 35 de grade Celsius. In acest caz, afumarea se face mai repede.
O a treia metoda cu ajutorul careia poti afuma carnea de porc este afumarea fierbinte, adica atunci cand carnurile sunt practic gatite lent la o temperatura cuprinsa intre 60 si 95 grade Celsius.
Daca si tu vrei sa afumi carnea de porc si n-ai mai facut asta pana acum, afla ca o sa ai nevoie de sare grunjoasa. Inainte sa o afumi, carnea trebuie sa stea la sare timp de 24-48 de ore, intr-un spatiu racoros si intunecat.
Dupa ce au trecut cele 2 zile, carnea se scoate din sare si se sterge bine. Nu trebuie sa lasi sarea sa stea pe carne deoarece aceasta si-a luat cata a fost nevoie.
Cele mai bune esente de lemn pentru afumarea carnii de porc sunt cele de fag, stejar, cires, mar sau visin. Poti folosi lemn sau rumegus de lemn, insa este indicat sa utilizezi doar aceste esente pentru a obtine gustul inconfundabil.
De regula, se utilizeaza cel mai des lemnul de fag. Aceasta esenta de lemn va da carnii de porc o culoare rosiatica, dar si un gust pe masura. Lemnul de fag se gaseste destul de usor si are un continut scazut de tanini.
Lemnul de stejar are un continut ridicat de tanini, iar suprafata canii va fi acoperita cu o pelicula de culoare rosiatica.
Lemnul de cires sau visin va oferi un gust usor dulceag si poate fi folosit in combinatie cu lemnul de stejar sau mar.
Citeste si: Cu ce fel de lemn se afuma carnea. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Lemnul de mar este potrivit pentru carnea de porc deoarece ii va da o aroma dulceaga. Insa, trebuie sa stii ca tot procesul va dura mai mult pana ce fumul va intra in carnea de porc. Asadar, afumarea carnii de porc se va intinde pe cateva zile.
Este indicat sa eviti esentele de lemn rasinos, deoarece carnea va capata un gust amar. Asadar, mare atentie ce fel de lemn folosesti!
Pentru a afuma carnea cel mai bine este indicat sa folosesti lemn taiat cat mai marunt, iar unele bucati ar trebui sa fie ude pentru a genera cat mai mult fum si pentru a impiedica patrunderea oxigenului.
Carnea se va afuma timp de cateva zile, pana la 2 saptamani, in functie de tipul de afumare pe care il folosesti.