Reteta gogonele murate. Cum sa le pui in saramura si ce mirodenii sa folosesti
Reteta gogonele murate. Cum sa le pui in saramura si ce mirodenii sa folosesti

Reteta gogonele murate. Cum sa le pui in saramura si ce mirodenii sa folosesti


Reteta gogonele murate. Afla cum sa le pui in saramura, de ce ingrediente ai nevoie, dar si care este secretul pentru ca acestea sa se mentina crocante pe toata durata iernii. Iata ce trebuie sa stii!

Reteta gogonele murate. Cum sa le pui in saramura si ce mirodenii sa folosesti – Cuprins:
Reteta gogonele murate. Cum sa le pui in saramura si ce mirodenii sa folosesti
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 1 borcan
Ingrediente
Ingrediente gogonele murate
  • 2 kg gogonele sau rosii verzi
  • 7-8 catei de usturoi
  • 2-3 bete de marar
  • 2 morcovi
  • 1 ardei iute (optional)
  • 2-3 foi de dafin
  • 2-3 crengute de cimbru uscat
  • 2-3 felii radacina de telina
  • 2-3 frunze de telina verde
  • 5-6 tije de hrean
  • boabe de mustar
  • boabe de piper negru
  • 20 g sare neiodata pentru fiecare litru de apa

Reteta gogonele murate. Cum sa le pregatesti pentru iarna

Gogonele murate
Gogonele murate

Daca si tu vrei sa pui gogonele murate in aceasta toamna, atunci ai ajuns unde trebuie, pentru ca iti vom explica reteta pas cu pas. Iata ce trebuie sa faci pentru a pune cele mai bune muraturi!

Primul pas pe care il vei face va fi sa speli gogonelele. Spala-le foarte bine folosind apa rece, apoi pune-le la scurs, pentru ca te vei ocupa si de celelalte ingrediente.

Intre timp, va trebui sa pregatesti si celelalte legume. Morcovii se spala foarte bine, se curata de coaja si apoi se taie felii.

Cateii de usturoi se curata si se lasa de-o parte, iar radacina de telina se spala, se curata de coaja si apoi se taie in forma de tije. De asemenea, va trebui sa cureti foarte bine si radacina de hrean, iar apoi sa o tai sub forma de tije.

Nu uita sa cureti foarte bine cu apa rece si betele de marar, dar si pe cele de cimbru uscat. Nu de alta, dar toate ingredientele pe care le folosesti pentru muraturi trebuie sa fie foarte curate.

Pentru a evita sa ai muraturi baloase sau gogonele murate care s-au inmuiat, ar trebui sa cureti foarte bine si borcanul in care urmeaza sa pui gogonelele murate. Dizolva 200 g bicarbonat de sodiu in 150 ml de apa calda, iar apoi curata foarte bine borcanul si clateste-l la final.

Dupa ce ai terminat cu toate ingredientele, este momentul sa pui muraturile in borcan. Incepi prin a pune pe fundul borcanului o crenguta de marar uscat, dupa care adaugi boabe de mustar si de piper negru. Nu uita sa adaugi si 1-2 frunze de dafin si 2-3 catei de usturoi.

In cazul in care iti place ca muraturile sa fie usor picante, poti adauga si un ardei iute. Nu este nevoie sa il tai, il poti pune intreg, pe fundul borcanului.

Rosii verzi pentru murat
Rosii verzi pentru murat

Urmatorul pas va fi sa pui gogonelele. Ideal ar fi sa le intepi cu un cutit pentru ca saramura sa patrunda mai repede in interiorul acestora si pentru a fi gata cat mai rapid. In acest fel, te asiguri ca o sa ai cele mai gustoase gogonele murate.

Intre gogonele mai pune catei de usturoi, dar si cateva tije de hrean si de telina. Bineinteles, nu trebuie sa uiti nici de morcovi.

La final, adauga o crenguta de marar uscat si de cimbru, dar si restul de hrean, o foaie de dafin si restul de telina. Dupa asta, este timpul sa te ocupi de saramura.

Saramura se pregateste foarte usor si pentru fiecare litru de apa va trebui sa folosesti 20 g de sare neiodata. Este foarte important sa folosesti sare grunjoasa si nu sare de bucatarie, daca vrei ca muraturile tale sa fie crocante si sa se mentina asa pe toata durata iernii.

Citeste si: Muraturi baloase. Cum sa eviti acest lucru si ce remedii exista

Lasa apa sa fiarba timp de 5 minute si amesteca foarte bine pentru ca sarea sa se dizolve. Apoi, las-o sa se raceasca timp de 5-10 minute, apoi pune-o in borcanul cu gogonele. 

Saramura nu trebuie sa fie fierbinte atunci cand o pui peste muraturi si nu trebuie turnata imediat. Pune-o treptat in borcan pana ce acesta s-a umplut, iar apoi acopera-l cu un capac sau cu o carpa.

Capacul nu se infileteaza pentru ca procesul de fermentatie va incepe si la suprafata se va forma o spuma, pe care o indepartezi a doua zi.

Abia atunci vei putea infileta capacul si vei putea pune borcanul in camara sau un pivnita. Gogonelele murate vor fi gata in aproximativ 2 saptamani!