Cea mai buna reteta pentru placinta cu mere este cea pe care o facea bunica, cred ca toti suntem de acord cu acest lucru. Desertul ne aduce aminte de copilarie, o perioada cand eram lipsiti de griji si totul era roz. Iata cum sa faci cea mai buna placinta cu mere, cu untura, nuca, scortisoara si esenta de vanilie. Un preparat care se va topi in gura si care ii va face pe oaspetii tai sa mai ceara inca o portie.
- 2 kg mere
- 200 gr zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 60 gr nuci
- 1 buc. esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie (dupa gust)
- 500 gr faina
- 180 gr untura (sau 200 g unt)
- 125 gr zahar praf
- 2 plicuri zahar vanilat
- 2 buc. oua
- 2 linguri smantana
- coaja de lamaie (dupa gust)
- 1 praf sare
Cum sa prepari cea mai buna placinta cu mere
Dupa ce a trecut o ora, scoateti aluatul din frigider si intindeti prima foaie, direct pe hartia de copt pe care ati asezat-o intr-o tava. Recomandam inteparea acestuia cu o furculita, pentru ca atunci cand este copt se va umfla si va face acele basici.
Urmatorul pas este sa puneti nuca, scortisoara si coaja de lamaie pe toata suprafata tavii. Se pun si merele, insa nu uitati sa le stoarceti bine de zeama. Nivelati toata tava cu umplutura de mere rase. Dupa ce ati terminat de asezat merele in tava, adaugati zaharul si asigurati-va ca acesta intra in mere.
Citeste si: Cum sa faci scovergi cu branza ca pe vremea cand erai copil si ti le facea bunica
Bineinteles, cantitatea depinde de cat de dulci sunt merele sau de cum va place sa faceti placinta. Gusturile nu se discuta. La sfarsit, mai adaugati un pic de scortisoara peste toata umplutura. E momentul sa punem si foaia de sus peste toata umplutura, iar dupa ce ati facut acest lucru folositi si furculita sa o intepati bine, exact cum ati facut si cu foaia de jos.
Daca vreti, puteti unge si cu galbenus, in functie de cum va place sa o mancati. Setati temperatura cuptorului la 170 de grade Celsius si lasati-l sa se incalzeasca.
Atunci cand a atins temperatura optima, puneti tava cu placinta in cuptor si lasati-o timp de 50 de minute. Cand placinta este gata, adaugati pe deasupra si zaharul pudra. Bineinteles, daca va place sa o mancati asa.
Cum sa prepari aluatul si umplutura
Pentru a prepara aluatul pentru placinta de mere, amestecati ingredientele necesare. Incepeti cu faina, ouale, untura, coaja de lamaie, smantana, zaharul vanilat si zaharul praf.
Retineti faptul ca aluatul nu trebuie framantat foarte mult timp, pentru ca dupa coacere o sa devina tare si nu va doriti acest lucru.
Dupa ce ati terminat de framantat, impartiti aluatul in doua parti, pentru ca una o veti folosi pentru foaia de jos si una pentru foaia de sus. Ambele parti de aluat trebuie puse separat, intr-o folie alimentara sau intr-o punga de unica folosinta. Puneti-le la frigider, timp de o ora.
Pentru a prepara umplutura pentru placinta de mere, va trebui sa le radeti. Le puteti decoji sau daca nu aveti nicio problema cu acest lucru, le radeti cu tot cu coaja. Adaugati esenta de vanilie si amestecati. Cele 60 de grame de nuci se trag un pic in tigaie pana se rumenesc, iar apoi se toaca marunt.