Cum sa faci placinta de dovleac. Din foi sau din aluat
Cum sa faci placinta de dovleac. Din foi sau din aluat

Cum sa faci placinta de dovleac. Din foi sau din aluat


Este acea perioada din an cand dovlecii s-au copt, iar asta inseamna un singur lucru: ca ne putem bucura de placinta de dovleac. Iata cea mai buna reteta de placinta, pe care poti s-o faci din foi sau din aluat.

Una dintre placintele noastre favorite, de care ne bucuram in fiecare toamna. Fie ca iti place sa o faci din foi sau sa semene cu placita cu mere, adica din aluat, placinta de dovleac este un deliciu de care avem nevoie in zilele racoroase de toamna.

Retete de placinta de dovleac. Poti s-o faci din foi sau din aluat
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 6-7
Ingrediente
Ingrediente umplutura placinta de dovleac
  • 1 kg dovleac ras
  • 100 gr unt
  • 125 gr zahar
  • 400 gr foi placinta subtiri (daca nu folositi aluat)
  • vanilie
  • scortisoara
  • 100 gr unt sau 50 g unt
  • 50 g ulei pentru uns foile
Ingrediente aluat pentru placinta de dovleac
  • 400 gr faina
  • 7 linguri lapte
  • 7 linguri ulei
  • 7 linguri zahar
  • 1 buc. ou
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 buc. esenta de vanilie
  • 1 praf sare

Cum sa faci umplutura pentru placinta de dovleac

Dovleac ras
Dovleac ras

Primul pas este sa curatam dovleacul de coaja si sa il dam prin razatoare. Amestecati razatura cu zaharul si untul, iar pe urma puneti totul pe foc intr-o cratita mai mare.

Lasati totul la foc mediu timp de 15 minute, dupa care lasati dovleacul calit sa se raceasca.

Puteti sa si coaceti dovleacul, in cazul in care nu vreti sa il caliti, asa ca daca alegeti aceasta optiune incalziti cuptorul la 180 de grade Celsiusi si coaceti timp de o ora.

Cum sa faci aluatul pentru placinta de dovleac

Aluat pentru placinta de dovleac
Aluat pentru placinta de dovleac

Pentru a pregati foile de placinta adaugati intr-o cratita laptele, uleiul si zaharul. Dupa ce da in clocot, stingeri focul si lasati compozitia sa se raceasca putin. Puneti totul intr-un bol, pentru ca va trebui sa adaugam si restul de ingrediente.

Intr-un bol, peste compozitia pe care tocmai am luat-o de pe foc, adaugati oul si amestecati foarte bine. Adaugati treptat esenta de vanilie, bicarbonatul de sodiu, dar si un praf de sare. Amestecati foarte bine, pana ce totul se omogenizeaza. Incorporati si faina, amestecand continuu.

Citeste si: Cum sa faci cea mai buna placinta cu mere, ca pe vremea bunicii

Cand aluatul va incepe sa se ingroase, puteti incepe sa framantati. O sa obtineti un aluat omogen si acesta este gata cand nu se va mai lipi de maini.

Impartiti aluatul in doua parti egale, pentru ca veti avea nevoie de doua foi de placinta. Incepeti cu prima parte de aluat, pe care o intindeti cu un facalet, pana ce obtineti o foaie destul de subtire. Cu ajutorul facaletului, rulati foaia de aluat pe o tava pe care ati tapetat-o cu hartie de copt.

La ce temperatura se coace placinta

Placinta la cuptor
Placinta la cuptor

Acum, este momentul sa puneti umplutura de dovleac pe care ati pregatit-o mai devreme si care intre timp s-a racit. Dupa aceea, este momentul sa mai facem o foaie de aluat, pe care o asezam peste umplutura de dovleac din tava

Ungeti foaia de deasupra cu ou batut, asta daca va place ca placinta sa aiba o textura lucioasa si o culoare mai frumoasa.

Daca optezi pentru foile de placinta, atunci vei urma aceeasi pasi, dar vei folosi foile de placinta din comert.

Cuptorul se incalzeste la 180 de grade Celsius, iar placinta se va coace pentru aproximativ 40 de minute. In functie de cuptor, timpul poate sa difere, asa ca cel mai bine scoateti placinta cand s-a rumenit foarte bine la suprafata. Dupa ce este gata, mai puteti adauga zahar si zahar pudra peste placinta.