Pepeni murati. Daca si tie iti place sa mananci aceste muraturi in sezonul rece, o sa iti aratam cu sa le pui si care este cea mai buna reteta. Care sunt pepenii ce se pun la murat, dar si ce ingrediente sa folosesti pentru cele mai bune rezultate.
Iata ce trebuie sa stii! Fie ca iti amintesti de gustul copilariei, fie ca vrei sa incerci ceva nou, pepenii murati in saramura reprezinta o delicatesa.
Daca o sa combini aceste muraturi delicioase cu coaste de porc afumate, abia scoase din tigaie, rezultatul este garantat! Nu te gandi ca este foarte greu sa pui pepeni la murat, insa daca o sa respecti pasii pe care ti-i vom spune, o sa faci aceasta operatiune numaidecat.
- 10 kg pepeni verzi
- 2 buc. radacini de hrean
- 3 buc. catei de usturoi
- 3 buc. crengi de marar
- 4 buc. mere verzi
- 2 buc. gutui
- sare grunjoasa (40g/litru de apa)
- crengute de visin
- frunze de telina
Cum sa pui pepeni murati
Primul pas pe care trebuie sa il faci va fi sa speli foarte bine pepenii. Este posibil ca acestia sa aiba urme de pamant, asa ca este indicat sa ii cureti foarte bine inainte de a ii pune la murat.
Butoiul in care vei pune pepenii la murat trebuie sa aiba gura larga pentru a putea pune pepenii cu usurinta. Nu uita ca va trebui sa il speli foarte bine cu apa clocotita, pentru a fi curat.
Citeste si: Cum sa pui castraveti murati in otet pe care sa ii mananci a doua zi
Este indicat sa cumperi pepeni potriviti, nu foarte mari. Pepenii se taie mult mai usor si sunt mult mai potriviti atunci cand vrei sa te bucuri de gustul acestor muraturi pe timp de iarna. De asemenea, iti recomandam sa cumperi doar pepenii cu coaja tare, evita-i pe cei vestejiti si pe cei foarte copti.
Acum, este momentul sa trecem la pregatirea butoiului. Pe fundul acestuia se vor pune frunzele de telina si crengutele de marar. Dupa aceea, pune un strat de pepeni, iar in gaurile care raman poti pune radacinile de hrean, marele, gutuile sau morcovii. Alterneaza straurile dupa propria imaginatie.
Daca vrei ca muraturile pe care le-ai pus sa nu faca floare, atunci iti recomandam ca deasupra acestora sa pui un strat generos de frunze de vita de vie.
Dupa ce ai asezat muraturile, este momentul sa prepari si saramura. Apa pe care o pui trebuie sa fie calduta, deoarece trebuie sa se dizolve foarte bine sarea, insa nu uita ca ai nevoie de 40 grame de sare grunjoasa pentru fiecare litru de apa pe care il pui in butoi. Pune apa pana cand toate muraturile vor fi acoperite complet.
Dupa ce ai terminat de pus muraturile, butoiul trebuie pus in beci si in aproximativ 2 luni poti deja gusta din ele. Totusi, nu uita de faptul ca trebuie sa pritocesti acesti pepeni murati, adica sa vanturi zeama pentru a se oxigena saramura si pentru a dizolva sarea care se mai depune la fundul bidonului. Faci acest lucru dupa ce incep sa se acreasca.