Cultivarea prazului. Cum sa o faci in mod corect, ce trebuie sa stii
Cultivarea prazului. Cum sa o faci in mod corect, ce trebuie sa stii

Cultivarea prazului. Cum sa o faci in mod corect, ce trebuie sa stii


Cultivarea prazului. Afla cum sa faci asta in mod corect, care sunt caracteristicile acestei plante, dar si cum sa ingrijesti o cultura de praz. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa cultivi la tine in gradina.

Cum sa obtii rasaduri de praz

Rasaduri de praz
Rasaduri de praz

Inainte de a vorbi despre cultura de praz (Allium porrum), ar fi bine sa stii si cum sa obtii rasadurile. Nu de alta, dar trebuie sa obtii rasaduri de calitate, daca vrei o recolta pe masura.

Asadar, semintele de praz au o perioada de germinatie de aproximativ o luna. Chiar daca semintele pot germina de la temperaturi de 3-4 grade Celsius, este recomandata ca acestea sa stea la o temperatura mai mare daca vrei sa creasca mai repede. Drept urmare, iti recomandam o temperatura de peste 20 de grade Celsius, iar in acest caz perioada de germinatie este undeva la 10-12 zile.

Semintele se pun in rasadnite la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii martie. Nu uita nici de faptul ca perioada de vegetatie a unei culturi de praz este de 100-150 de zile.

In cazul in care vrei sa plantezi semintele direct in gradina, ar fi bine sa stii ca cea mai buna perioada este luna aprilie. Semintele se pun la o adancime de 1.5 cm, iar distanta dintre plante trebuie sa fie de 10 cm pe acelasi rand, in timp ce distanta dintre randuri trebuie sa fie de aproximativ 0.5 – 0.9 m.

Cand se planteaza rasadurile de praz in gradina

Plantarea rasadurilor de praz
Plantarea rasadurilor de praz

Dupa ce ai obtinut rasadurile de praz, este bine sa stii si care este cea mai buna perioada de a le planta in gradina. Conform expertilor, rasadurile se planteaza in perioada 15 mai – 10 iunie.

Mai mult, rasadul trebuie sa aiba o varsta de aproximativ 70 de zile, in timp ce inaltimea ar trebui sa fie undeva la 20-30 cm. Rasadurile se vor planta la o adancime de 10-15 cm.

Bineinteles, va trebui sa respecti si distantele de plantare si anume 10-15 cm intre plantele de pe acelasi rand si 0.5 – 0.9 m intre randuri.

Ar mai fi bine sa stii ca cele mai bune culturi premergatoare celei de praz sunt cele de castraveti, ardei, rosii, varza, conopida, fasole, cartofi sau vinete.

Cultivarea prazului. Cum sa ingrijesti aceasta cultura

Cultivarea prazului
Cultivarea prazului

Daca iei in considerare cultivarea prazului la tine in gradina, atunci ar fi bine sa stii cate ceva si despre ingrijirea acestor plante. 

In primul rand, prazul se va uda o data pe saptamana, in functie de conditiile atmosferice. Ai nevoie de aproximativ 10-15 litri de apa pentru fiecare metru patrat, asa ca nu uita de acest aspect.

Fertilizarea prazlui se poate face de aproximativ 3 ori de-a lungul perioadei de vegetatie si ai nevoie de azotat de amoniu si sare de potastiu. Poti face o solutie din 10 litri de apa, 20 grame de azotat de amoniu si 15 grame de sare de potasiu, dupa care sa uzi cultura de praz.

Citeste si: Cum sa cultivi ceapa esalota. Beneficii, conditii de crestere, boli si daunatori

La capitolul boli, cultura de praz poate fi afectata de rugina, mana, alternarioza, patarea purpurie a cepei sau de dungarea galbena. Mai mult, bulbii pot fi afectati de putregaiul alb, de putregaiul umed-moale sau de putregaiul cenusiu sau fuzarioza. Printre daunatorii prazuliu mentionam tripsul comun sau nematodul tulpinilor.

Dupa cum spuneam, recoltarea prazului se poate face la 100-150 de zile de la plantare si se poate face foarte usor prin smulgere sau cu ajutorul unei cazmale.

Desigur, dupa ce a fost recoltat, prazul se lasa la uscat, dupa care plantele sunt curatate de pamant. Sub nicio forma nu trebuie sa tai frunzele, pentru ca o sa grabesti uscarea plantelor. Prazul se depoziteaza intr-o lada cu nisip umed sau intr-un spatiu unde temperatura este cuprinsa intre -1 si +1 grade Celsius.