Cum sa fertilizezi florile toamna si ce solutii sa folosesti
Cum sa fertilizezi florile toamna si ce solutii sa folosesti

Cum sa fertilizezi florile toamna si ce solutii sa folosesti


Cum sa fertilizezi florile toamna. Ce ingrasaminte folosim si in ce perioade pentru a ne asigura ca in primavara plantele vor fi pline de flori. Invata ce ingrasaminte sunt potrivite la cele mai intalnite plante de gradina.

Cum sa fertilizezi florile toamna

Cum sa fertilizezi florile toamna
Cum sa fertilizezi florile toamna

Toamna este sezonul perfect pentru a pregati florile de gradina pentru sezonul urmator de inflorire.O fertilizare corecta va contribui la sanatatea plantei ce se va concretiza in inflorire abundenta.

In cazul trandafirilor, considerati regii gradinilor, fertilizarea corecta se face in doua etape.

Fertilizarea corecta la trandafiri pe timp de toamna

Fertilizare trandafiri toamna
Fertilizare trandafiri toamna

Prima etapa se refera la perioada august septembrie, iar a doua septembrie-octombrie. Evident se vor evita perioadele de inghet, daca exista astfel de momente.

Daca vreti rose frumoase si cat mai bogate, trebuie folosite ingrasaminte granulare pentru ca va oferi plantei o fertilizare treptata, plus ca pregateste planta si pentru iernat, cand temperaturile sunt scazute.

Eficiente sunt si cele lichide. Acestea se folosesc in combinatie cu cele prezentate anterior (adica cu cele granulare). Daca nu aveti fertilizator lichid, atunci plantele vor avea tot ce le trebuie de la cele granulare si va puteti lipsi de cele lichide.

Dupa aplicare este esential sale uati din abundenta pentru a ajuta substanta sa ajunga mai bine si repede in sol si ulterior la radacina.

Trebuie tinut cont ca la prima fertilizare de toamna este esential sa fie evitat azotul pentru ca nu va face altceva decat sa ajute la dezvoltarea masei verzi, ceea ce nu este deloc de dorit pentru ca planta trebuie sa intre in repaus vegetativ. Planta va fi slabita si nu va avea suficienta putere pentru a ierna.

Citeste si: Cum sa ingrijesti curtea toamna. 10 lucruri pe care sa le faci pana la primul inghet

Pentru iarna, trandafirii se vor hrani cu magneziu, potasiu si fosfor.

Tradafirii tineri din primul an de plantare nu au nevoie de fertilizare. In sezonul de toamna, aceste plante se pot fertiliza si foliar.

Poti alege una dintre urmatoarele trei variante:

  • 200 de grame de cenusa dizolvata la10 litri de apa
  • 50 g de superfosfat dizolvat in 1 litru de apa fierbinte si se adauga apoi pana la 10 litri;
  • 5 g de superfosfat si monofosfat de potasiu dizolvate in 10 litri de apa.

Oricare varianta alegi, fertilizarea foliara se va face seara, de preferat intr-o zi innorata. Vei evita astfel aparitia unor eventuale arsuri ale frunzelor si instalarea bolilor fungice.

Fertilizarea la radacina prin udare se poate face daca foosesti una dintre urmatoarele trei variante:

  • 25 g de superfosfat, 10 g de sulfat de potasiu si 2,5 g de acid boric dizolvate in 10 litri de apa
  • o lingura de superfosfat si monofosfat de potasiu la 10 litri de apa
  • 10 g de drojdie uscata si 2 linguri de zahar se dizolva in 10 litri de apa, se lasa 2-3 ore  si apoi se poate adauga pana la 50 de litri de apa

 Daca aceste variante ti se par dificile, poti fertiliza tradafirii cu cenusa. Acesta se presara pe solul de la baza tufelor. Solul poate fi mulcit si cu compost, cu aproximativ 5 kg  pe metrul patrat.

Cum sa fertilizezi florile toamna. Crini

Fertilizarea crinilor toamna
Fertilizarea crinilor toamna

Daca esti iubitor de crini, si ai astfel de flori in gradina, trebuie sa stii ca si ei au nevoie de fertilizare toamna. Considerati simbol al puritatii si inocentei, crinii nu sunt la fel de sensibili la temperaturile sazute asa cum sunt trandafirii.

Acest lucru nu inseamna, insa, ca nu au nevoie de fertilizare toamna. Au nevoie de ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu pe care ar trebuie sa le primeasca la sfasit de vara, inceput de toamna.

Cea mai buna reteta de fertilizare este cea compusa din 1.5 linguri de magneziu si potasiu care se dilueaza in 10 litri de apa. Adauga si 2 linguri de superfosfat.

Ca sa-i protejezi de inghet, poti folosi si compost. Au nevoie de un strat de 10 cm.

Fertilizarea bujorilor toamna

Cum sa fertilizezi bujorii toamna
Cum sa fertilizezi bujorii toamna

Una dintre cele mai iubite flori de primavara, bujorul, are si el nevoie de fertilizare in toamna pentru a te recompensa cu flori superbe in primavara. Are nevoie de ingrasaminte la sfarsit de septembrie, inceput de octombrie.

Fa la baza tufelor un sant superficial in care sa pui un amestec format din 10-15 g de potasiu si 15-20 g de fosfor. Acopera cu sol si uda cu apa. Cand vine perioada cu temperaturi negative, mulceste solul de la baza cu turba sau humus.

Fertilizarea hortensiilor toamna

Hortensie toamna
Hortensie toamna

Hortensiile nu trebuie fertilizate niciodata toamna cu solutii pe baza de azot.

Fertilizarea corecta se face in luna august – septembrie folosind o substanta pregatita din: o lingura de superfosfat si sulfat de potasiu la 10 litri de apa. Dupa ce se dizolva bine, amestecul se toarna la baza plantei.

Solul de la baza plantei se mulceste cu compost, turba sau gunoi de grajd, f;oarea primind substantele necesare timp indelungat.

Cum sa fertilizezi florile toamna. Crizanteme, irisi si clematide

Cum sa fertilizezi florile toamna. Crizanteme
Cum sa fertilizezi florile toamna. Crizanteme

Cele trei tipuri de plante se fertilizeaza la sfarsit septembrie, inceput de octombrie daca este vorba de un an cu temperaturi blande

Cel mai bun fertilizant este cel compus din superfosfat si sulfat de potasiu (1 lingura la 10 litri de apa). O va hrani si ii va asiguta si rezistenta la inghet.

Fertilizarea rododendronului toamna

Rododendron toamna
Rododendron toamna

Daca ai o asemenea planta in curtea ta, afla ca nu are nevoie de fertilizare toamna. Ultima fertilzare trebuie aplicata in mijlocul verii, adica in luna iulie.

Ca sa o feresti de inghet, tot ce ai de facut este sa mulcesti solul de la baza plantei. Foloseste gunoi de grajd putrezit in strat gros de 5 cm.