Cum sa faci vin, in mod corect. Ce greseli trebuie sa eviti pentru a obtine un vin de calitate la tine acasa si care sunt cele mai importante sfaturi pe care le obtinem de la experti. Iata ce trebuie sa stii si tu daca prepari vin acasa.
Cum sa faci vin, in mod corect. Sfaturi de la experti
Am ajuns in acea perioada a anului unde multi gospodari se pregatesc sa faca vin. Totusi, ar fi bine sa iei in considerare aceste sfaturi de la experti pentru a obtine un vin de calitate.
In primul rand, expertii ne sfatuiesc sa eliminam ciorchinii inainte de procesul de fermentare. Stim ca pare o munca foarte grea, insa este recomandat sa punem la fermentat doar boabele de strugure, nu si ciorchinii.
Explicatia este destul de simpla: ciorchinii au gust ierbos, sunt acri, dar in acelasi timp contin si o cantitate mare de tanin. Pe langa asta, ciorchinii contin o cantitate mai mare de pesticide decat boabele, asa ca noi consideram ca acesta este cel mai important motiv!
Daca folosesti un teasc atunci cand zdrobesti strugurii, trebuie sa mai intelegi faptul ca o sa scoti tot ce este mai rau din ciorchini. Asadar, te sfatuim sa faci totul cu rabdare si sa folosesti doar boabele de struguri!
In cazul in care folosesti un zdrobitor, expertii mai trec cu vederea peste aceasta greseala. Dar atunci cand folosesti un teasc, este necesar sa pui doar boabele de struguri!
Dupa ce ai terminat cu zdrobirea strugurilor, mustul se va pune la fermentat abia dupa ce s-a limpezit. Lasa-l la limpezit timp de 10 ore si abia apoi pune-l in butoiul de fermentatie.
Si daca tot am adus vorba de butoiul de fermentatie, trebuie sa mai stii ca acesta se va spala foarte bine inainte de folosire. Este recomandat sa folosesti substante speciale, asa ca indreapta-te spre un magazin de specialitate si cumpara o solutie pentru spalat butoaiele de vin cu rol dezinfectant.
Dupa procesul de fermentatie, este recomandat ca vinul sa fie pritocit, adica tras in alt vas. Acest proces se face de doua ori, o data in perioada noiembrie-decembrie si inca o data la sfarsitul lunii martie.
Citeste si: Cum sa prepari must cu hrean si care sunt beneficiile
In timpul procesului de fermentatie, este indicat sa tii sub observatie mustul, asa ca degusta-l in mod constant pentru a vedea daca acesta si-a schinbat gustul. Totodata, nu trebuie sa prelungesti acest proces, fermentatia trebuie sa dureze intre 10 si 15 zile, iar prelungirea poate dauna calitatii vinului.
Dupa perioada mentionata, vinul se trage de pe drojdie. Este recomandata adaugarea a 70 ml dioxid de sulf la 100 litri de vin. De asemenea, este important ca dupa ce ai tras vinul acesta sa nu primeasca aer deloc, asa ca pune-l in recipiente care au fost foarte bine curatate si care sunt acoperite!
Este foarte important sa faci vin intr-o incapere bine aerisita, a carei temperatura sa vie de aproximativ 20 de grade Celsius. Ai nevoide de un mediu controlat, pentru a obtine un vin de calitate. Si nu uita nici de curatarea ustensilelor si a butoaielor, pentru a te asigura ca nu exista greseli!