Cum sa folosesti florile de hibiscus. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicati
Cum sa folosesti florile de hibiscus. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicati

Cum sa folosesti florile de hibiscus. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii


Karkade sau floarea de hibiscus, cum o stim noi, este o planta din India si Malaezia, intalnita destul de frecvent in Africa de Vest si de Nord. Ceaiul din flori de hibiscus este usor acrisor, seamana la gust cu cel de merisoare, dar si la culoare, nuanta fiind de rosu intens, catre rubiniu. Dincolo de gustul sau placut si racoritor, ceaiul de hibiscus are o serie de beneficii pentru sanatate.

Cum sa folosesti florile de hibiscus. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii – Cuprins:

Beneficii flori de karkade

Flori de hibiscus uscate
Flori de hibiscus uscate

Aceasta planta era considerata, in trecut, un remediu natural pentru mai multe afectiuni, din diferite sfere, mai ales gratie continutului bogat in vitamina C si diferite minerale. Avand un gust racoritor, este potrivit pentru consum mai degraba in sezonul cald.

Trebuie sa stii ca in Egipt, acest ceai era consumat mai ales pentru efectele sale diuretice, dar si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si pentru scaderea temperaturii corporale. Tot in Egipt, ceaiul de hibiscus se consuma, in mod traditional la nunti, in vreme ce in Senegal a fost desemnat bautura traditionala.

Africanii l-au utilizat pentru ameliorarea constipatiei, a durerilor in gat si a bolilor de ficat, dar si ca adjuvant in tratarea racelilor, in vreme ce in medicina traditionala chineza, acest ceai era folosit pentru ameliorarea afectiunii Zona Zoster, dar si a altor probleme din zona dermatologica.

Asa cum am spus, ceaiul de hibiscus vine cu o serie de beneficii pentru sanatate si este utilizat si acum pentru reglarea tensiunii arteriale, mai ales la hipertensivi, gratie efectelor sale antihipertensive. 

In plus, ceaiul de hibiscus te ajuta sa normalizezi nivelul colesterolului , mai ales al asa numitului colesterol rol – LDL si, in acest fel, poate preveni aparitia unor boli cardiovasculare asociate. Este recomandat, totodata, si persoanelor care sufera de diabet pentru ca ajuta la reglarea glicemiei.

Trebuie sa mai stii ca ceaiul de hibiscus are efect antiinflamator si antibacterian, mai ales datorita continutului de antioxidanti, care protejeaza organismul de efectele negative ale radicalilor liberi.

Pe de alta parte, ceaiul de hibiscus sustine buna functionare a sistemului imunitar prin concentratia ridicata de vitamina C, un compus esential in lupta organismului cu virusurile si bacteriile care pot produce infectii.

Cum sa folosesti florile de hibiscus

Ceai de hibiscus
Ceai de hibiscus

Este important sa iti mai spun ca ceaiul de hibiscus, prin proprietatile sale antioxidante, sustine sanatatea ficatului si buna lui functionare, ajutand la regenerarea celulei hepatice.  Tot in sfera digestiva, iti mai spun ca aceasta bautura are efect laxativ usor si sustine o digestie sanatoasa, prin potentarea functionarii gastrointestinale.

Ceaiul de hibiscus ajuta la controlul greutatii si este utilizat in dietele recomandate de nutritionisti pentru ca ajuta la scaderea colesterolului si al trigliceridelor, sustinand astfel si pierderea in greutate.

Totodata, este un bun adjuvant in ameliorarea anxietatii si a depresiei. In plus, te ajuta sa ameliorezi insomnia, indiferent de cauzele acesteia, datorita melatoninei pe care o contine si care ajuta la instalarea somnului si la obtinerea unui somn odihnitor.

Sunt mai multe moduri in care poti consuma ceauiul de hibiscus, indulcit cu miere sau cu zahar sau neindulcit, frece sau cald, combinat cu alte ceaiuri sau ca atare. Pentru a-l prepara ai nevoie de 2 lingurite de flori de hibiscus pe care sa le pui la infuzat intr-o cana de apa fierbinte pentru cel mult 10 minute.

Karkade
Karkade

La finalul acestui interval, ceaiul se strecoara si se consuma fie cald, fie rece, asa cum am spus deja. Daca iti doresti o aroma ceva mai puternica, trebuie sa iti spun ca ceaiul de hibiscus se combina perfect cu menta, ghimbir, vanilie, lamaie, cuisoare, ananas stelat sau scortisoara.

Desi are multe efecte benefice, ceaiul de karkade are si contraindicatii sau precautii. De exemplu, femeile insarcinate sau cele care alapteaza nu pot consuma ceai de hibiscus.

Pe de alta parte, persoanele care se stiu hipotensive, adica cele care au tensiunea arteriala mica nu pot consuma acest ceai pentru ca poate prezenta risc vital pentru acestea din cauza efectelor sale de scadere a tensiunii. 

Citeste si: Cum sa folosesti florile de soc. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Diabeticii pot consuma ceai de hibiscus, insa mai degraba sub supravegherea medicului curant tot din cauza efectelor sale de scadere a tensiunii arteriale.

Consumul in doze mari poate produce efecte halucinogene, dar si dezechilibre la nivel hormonal, mai ales din cauza fitoestrogenului continut de planta.

Trebuie sa iti mai spun ca acest ceai poate interactiona cu o serie de medicamente alopate si din acest motiv, daca urmezi o medicatie prescrisa de un medic specialist, te sfatuiesc sa ii ceri parerea inainte de a bea ceai de hibiscus.