Cum sa scapi de stari de agitatie si nervozitate. Remedii naturale
Cum sa scapi de stari de agitatie si nervozitate. Remedii naturale

Cum sa scapi de stari de agitatie si nervozitate. Remedii naturale


Cum sa scapi de stari de agitatie si nervozitate folosind remedii naturale. Viata cotidiana vine cu din ce in ce mai multe provocari, iar stresul, agitatia si oboseala nu intarzie sa isi faca simtita prezenta in vietile noastre. Dincolo de remediile medicamentoase, poti apela si la solutii naturale care sa te scoata din stresul si agitatia de zi cu zi, sa iti ofere un somn odihnitor si sa te ajute sa iti calmezi starile de nervozitate.

Cum sa scapi de stari de agitatie si nervozitate. Remedii naturale – Cuprins:

Stari de agitatie si nervozitate. Cum sa le tratezi cu remedii naturale

Stari de agitatie si nervozitate
Stari de agitatie si nervozitate

Asadar, daca simti ca pe zi ce trece reusesti cu greu sa iti stapanesti aceste stari de agitatie si de nervozitate, iti recomand paducelul, ciubotica-cucului, sunatoarea, teiul, lavanda si talpa-gastii.

Toate aceste plante sunt sedative naturale si, spre deosebire de cele pe care le poti cumpara doar din farmacie, in baza prescriptiei medicale, aceste remedii vin cu mai putine contraindicatii si efecte adverse si se poate renunta la ele oricand.

Poti folosi aceste remedii sub forma de tinctura sau de ceai. Administrate inainte de culcare iti vor induce un somn odihnitor, de buna calitate. Le poti folosi cu incredere si pentru a ameliora o serie de afectiuni cardiace care pot sa survina secundar enervarii.

Paducelul, de exemplu, este un remediu foarte eficient impotriva hipertensiunii arteriale. Te sfatuiesc ca daca urmeaza sa pleci la drum cu masina sa nu utilizezi niciunul dintre aceste remedii deoarece pot induce o stare de somnolenta, de moleseala si iti pot incetini timpul de reactie.

Radacina de valeriana
Radacina de valeriana

Valeriana este unul dintre cele mai utilizate remedii impotriva anxietatii si este utilizata si ca sedativ al sistemului nervos. Este un remediu utilizat, de asemenea, pentru ameliorarea tulburarilor de ritm cardiac, adica a palpitatiilor, dar si pentru calmarea crampelor digestive. Se administreaza cate un varf de cutit de pulbere de radacina uscata de trei ori pe zi.

O singura lingurita de radacina pulbere este suficienta pentru a prepara o cana de infuzie de valeriana, iar recomandarea este ca aceasta sa fie consumata seara, inainte de culcare, ca remediu impotriva insomniei. Pe de alta parte, tinctura de valeriana se prepara din 20 de grame de rizomi si radacina si 100 ml de alcool mai tare, la 70 de grade.

Amestecul se macereaza timp de 8 zile si se administreaza nu mai mult de 15-20 de picaturi amestecate cu apa de trei ori pe zi. Important este ca ultima doza sa fie administrata seara, inainte de culcare. Ca si in cazul remediilor prezentate anterior, daca urmeaza sa pleci la drum cu masina, este indicat sa nu consumi remedii pe baza de valeriana macar cu o ora inainte.

Ceai de passiflora
Ceai de passiflora

Passiflora contine in fructele sale mai multe substante active care actioneaza ca un calmant al starilor de soriginte nervoasa, cum sunt agitatia, palpitatiile, iritabilitatea si angoasa.

Aceste substante amelioreaza simptomele neplacute din menopauza, dar si pe cele din sindromul premenstrual si ajuta la ameliorarea tulburarilor gastro-intestinale, mai ales cand acestea apar pe fond nervos.

Totodata, extractele de passiflora au efect antispasmodic si sunt utilizate in crizele de astm, fara ca efectul de sedare sa fie puternic. Este important sa urmezi o cura de cel putin o luna, respectand dozele indicate pe ambalajul produselor pe care le poti gasi in farmaciile naturiste.

In alta ordine de idei, daca te confrunti cu o serie de dureri localizare in diferite parti ale corpului, le poti ameliora tot cu ajutorul remediilor naturale, cele mai recomandate fiind catusnica si arnica.

Tinctura de arnica
Tinctura de arnica

Despre arnica se stie ca are efect analgezic, ca modereaza activitatea centrilor nervosi superiori si ca actioneaza ca un sedativ. Tinctura de prepara din 10 grame de inflorescente uscate si 100 ml de alcool de 70 de grade,  care se lasa la macerat timp de 8 zile.

Tinctura se administreaza cate 20-25 de picaturi, in putina apa, de doua ori pe zi, pentru efectele sedative, dar si ca adjuvant in spasmele vasculare. Tratamentul pe termen lung poate produce o serie de dermatite. Trebuie sa mai stii cam in doze mari, arnica este toxica si are efecte paralizante.

Citeste si: Cum sa tratezi durerile de spate cu remedii naturale

Catusnica este un sedativ si un antispastic natural. Este un remediu recomandat mai ales pentru ameliorarea insomniilor si a crampelor stomacale. Infuzia se obtine dintr-o lingura de planta uscata si o cana de apa. Se administreaza 2-3 cani in fiecare zi.

Tinctura se prepara din 20 de grame de planta si 100 ml de alcool de 70 de grade. Se administreaza nu mai ult de 25 de picaturi in putina apa, de trei ori pe zi, efectele fiind similare infuziei. Si in acest caz este important sa nu fie depasit dozele recomandate.